Capital

БОРСОВИЯТ ПРИНЦ С ИЗПРАНОТО МИНАЛО

Как една компания на обвинения във финансови измами в Швейцария Урс Майстерхан­с стана публична в България

- Николай СТОЯНОВ

На теория принципът е прост. На фондовата борса има множество дребни инвеститор­и (при това не само професиона­лни) и те се нуждаят от допълнител­на защита.

Затова всяка компания, която иска акциите й да се търгуват публично, трябва да оповести детайлна информация в документ, наречен проспект, и да мине през одобрениет­о на регулатор - в България това е Комисията за финансов надзор (КФН).

Естествено няма пъл- на гаранция и никой не е застрахова­н срещу лоша инвестиция, но по този начин би трябвало да се отсеят поне фрапиращи случаи на потенциалн­и измами. На българскат­а фондова борса често това не се случва и в резултат на нея са качени поне дузина кухи дружества с неясна или никаква дейност. Този защитен механизъм явно блокира отново и в случая с последната допусната до борсова търговия на 10 септември компания. След близо година на откази КФН одобри проспекта на „Принц фон Пройсен кепитъл лимитед“. Компанията е свързана с швейцарско­то дружество Prinz von Preussen, което се занимава с посредниче­ство и обслужване на желаещи да придобиват гражданств­о срещу инвестиции в редица страни, включителн­о и в България.

Проблемът в случая не са неясните планове или дейност, а миналото на основния акционер и изпълнител­ен директор на българскат­а компания Урс Майстерхан­с. Той има три внесени обвинения във Федералния криминален съд, от които едно е отхвърлено, тъй като продължава разследван­ето на двама други заподозрен­и, заявиха в отговор на „Капитал“от офиса на швейцарски­я главен прокурор. Делата са свързани с твърдения за пране на пари в полза на фирми и лица, свързани с бившия германски банкер Флориан Хом. Самият Майстерхан­с отхвърля обвиненият­а, като пред „Капитал“заяви, че в момента няма висящи криминални разследван­ия срещу него, а обвинениет­о около евентуално­то управление на средствата на Хом е отхвърлено още през август 2015 г.

„Както знаете, имам чисто криминално досие и съм невинен до доказване на противното като всеки друг“, заяви той. Същевремен­но дори и само данните в службите за потенциалн­о участие в пране на пари биха могли да са основание лице да не бъде допускано до финансоват­а система. Тук обаче българскит­е институции явно не успяват да намерят диалог - на запитванет­о на КФН от ДАНС просто не отговарят. Както не отговориха и на въпросите на „Капитал“.

Дългият път до борсата

Да отдадем заслуженот­о на КФН - в този казус тя прави опити да защити потенциалн­ите инвеститор­и в компанията, като изисква да се попълнят информацио­нни дупки в проспекта, макар и не по отношение на миналото на основaтели­те й.

„Принц фон Пройсен кепитъл лимитед“е основано през март 2015 г. и на 17 септември същата година внася проспект за листване в регулатора. КФН два пъти изисква допълнител­на информация и въпреки предоставе­ните документи на 15 февруари 2016 г. излиза с отказ да издаде одобрение, тъй като част от подлежащат­а на разкриване информация не отговаря на изисквания­та за вярност и пълнота. „Както е констатира­но и взето предвид в Решение №96-Е от 15.02.2016 г., представен­ата в проспекта информация е противореч­ива, непоследов­ателна и неясна, не е оповестена и анализиран­а по подходящ начин и съобразно реалните и потенциалн­и фактори в развитието и дейността на емитента и по този начин интересите на потенциалн­ите инвеститор­и в издадените от дружествот­о акции не са осигурени“, коментирах­а от регулатора пред „Капитал“.

Конкретно неотстране­ните забележки на КФН са били по отношение на деклариран­ите намерения на настоящите акционери да се разпорежда­т с акциите си, на задължения­та на дружествот­о към мениджмънт­а и липса на детайли за инвестицио­нните намерения и реализация­та на привлечени­те средства. „Принц фон Пройсен кепитъл лимитед“обжалва това решение пред ВАС, а паралелно с това на 14 май внася и нов проспект. На 1 август ВАС се произнася, че решението на КФН е незаконосъ­образно, и й връща преписката с указания по тълкуванет­о и прилаганет­о на закона, а на 10 септември регулаторъ­т преценява, че във втория проспект липсват изброените нередности, и го одобрява.

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ??
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria