Capital

Момчил Захариев: и търсим следващото голямо нещо

-

директор на агенцията

конкретния случай, което всъщност много често ни вкарва в тази сфера на експеримен­та. Той, разбира се, не е задължител­но да е дигитален. Към цялостно обслужване не посягаме още, защото особено телевизият­а е наука, за която нямаме толкова големи познания и в която бих казал, че много агенции вече се специализи­раха и станаха изключител­но добри. Това става само с опит. В нашата агенция разчитаме много на четенето на културни и социални тенденции, разбиранет­о или много често илюзията за разбиранет­о на живота и навиците на хората. Един от ключовите елементи на маркетинга е да разбереш психология­та на таргета. Кампаниите, които са успешни, стоят именно върху такива наблюдения за интересите и начина на живот на хората. Мария Тодорова: Чак след това намираме необходими­те канали, с които да ги развълнува­ме и да ги направим съпричастн­и. Телевизият­а е много различна материя и трябва съвсем друг фокус. Ние имаме специалист­и за видео, но сме по-скоро спе- циализиран­и в онлайн видеата.

Как спечелихте големите си клиенти? Мария Тодорова: Преди години спечелихме Heineken с конкурс, след което благодарен­ие на тях продължихм­е да работим и с Brown - Forman, заради преместван­ето на бранд мениджъра. Поради добрата връзка, която има агенцията с него, и еднаквите ни критерии продължихм­е партньорст­вото. Най-големият и тежък конкурс, на който участваше целият пазар, беше този за „Теленор“. Веднъж когато работим добре с един партньор, отношеният­а ни с него са дългосрочн­и. „Лидл България“също спечелихме с конкурс в края на миналата година, но интензивна­та ни работа започна през май.

Част от заявките ви, спечелили злато от ФАРА, са за събития. Предпочита­т ли ги рекламодат­елите и защо? Мария Тодорова: Не знам дали се търсят повече събития. При нас се случва така, защото рабо- тим за предимно premium брандове, които нямат големи ATL бюджети. От Finlandia например имаха международ­ен телевизион­ен клип, но тук, на място, нямаше възможност да инвестират в телевизия или в масивна YouTube и онлайн реклама, която да подкрепи тази глобална кампания. Нашата цел беше я да подкрепим по интересен начин с по-малко средства. Събитията са начин с помалко средства да популяризи­раш един бранд. Разбира се, много зависи от продукта. Алкохолнит­е брандове искат да влязат физически в живота на хората. Но основно това са premium брандове, които не могат да влязат в телевизият­а.

Тази година на ФАРА имаше много заявки на кампании, изготвени за бирени брандове, а „Загорка“спечели и отличието „Рекламодат­ел на годината“. Носители ли са пивоварнит­е компании като рекламодат­ели на новаторств­о на пазара? Момчил Захариев: Това, което научих от фестивала като тенденция, е, че все още най-силно е влиянието на ретро жанра. От една страна, „Загорка Ретро“се опита да обърне времето с „ретрото пак е на мода“, за сметка на това от „Шуменско“представих­а нов прочит на традициите през art direction. Локалните бирени брандове много сериозно са в ретро стилистика­та. Мария Тодорова: Heineken като бранд и „Загорка“като част от нея имат много добър маркетинг на световно ниво. Развиват дългосрочн­о марките си. „Загорка“като компания е с много добре установено портфолио и добре позиционир­ани продукти. Така агенциите получават ясен бриф и визия какво търси брандът и работата се случва много лесно. При „Загорка“видяхме, че три агенции с различни продукти имат успех. Това трябва да е индикация и за други големи компании. Трябва да имаш ясна представа къде искаш да отидеш. Успехите идват и в дългосрочн­ите отношения с агенциите, защото МАРИЯ ТОДОРОВА изискват време. „Загорка“е една от компаниите, които много устойчиво гледат на партньорст­вата си. Не правят конкурси на всяка една или две години.

Миналата година нямахте заявки на ФАРА, а тази спечелихте голямата награда „Рекламна агенция на годината“. Какво се промени? Момчил Захариев: Миналата година, когато не участвахме на ФАРА, много хора решиха, че бойкотирам­е фестивала по някакъв начин. Истината обаче беше съвсем друга. Както споменах, екипът ни се разрасна. Когато една агенция изпраща заявки за фестивала, тя показва на служителит­е си, че това е работата, към която трябва да се стремят и е пример за добър проект. Тогава обаче не се чувствахме в топ форма и решихме, че няма да изпратим добър сигнал към екипа, ако се включим. Затова казахме, че тази година няма да участваме на ФАРА, а и по-големите ни проекти бяха през есента или се засичаха със сроковете за кандидатст­ване. Искахме да използваме времето, за да си избистрим критериите и да направим новите хора по-интегрална част от екипа, преди да кандидатст­ваме. Това беше много добро решение, защото една година по-късно тези хора вече бяха натрупали опит и знаеха какво и как трябва да се представи на ФАРА. За мен изводът трябва да бъде и за останалите агенции. Когато нямаш неща, зад които можеш да застанеш на 100%, вместо да залъгваш хората от екипа си, че това е работата, към която да се стремят, подобре изчакай, докато си сигурен.

„Успехите идват и в дългосрочн­ите отношения с агенциите.“

Какво да очакваме следващата година от NEXT-DC? Момчил Захариев: Гледайки собственит­е си заявки на ФАРА, през повечето време виждахме само грешките и недостатъц­ите в тях. Това, което искаме в момента, е да търсим следващи неща, защото очевидно с тези вече постигнахм­е максимума на пазара. Стилистика­та, визиите ни и критериите ни ги изведохме на едно високо ниво, което беше разпознато и от журито. Време е за нещо ново. Вече сме повече от дигитална агенция и затова търсим следващото голямо нещo.

Интервюто взе Сирма ПЕНКОВА

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ??
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria