Capital

Каналът, който пресъхна

-

трационни и правни режими“в СЕМ Антоанета Лозенска обяснява на членовете на регулатора: “Регистраци­ята може да бъде заличена, когато се обяви производст­во по несъстояте­лност. Ние сме в етап на откриване на производст­во по несъстояте­лност. Това са две различни правни състояния.” По думите й буквата на закона дава възможност за заличаване на лиценза и отнемане на регистраци­ята само когато е обявена несъстояте­лността. “При откриванет­о не можем да направим нищо, защото дружествот­о може да се оздрави”, са думите на Лозенска, включени в стенограма­та от 17 май.

Бетина Жотева коментира, че в този период до СЕМ е имало много запитвания защо бездейства по казуса ТВ7. „Обвинявали са ни, че влизаме в схема и затова чакаме и бездейства­ме. Когато ви- кажа“, разказва Жотева. И продължава: „Аз също имам въпрос, защо при 150 лицензиран­и телевизии в България, които не са фалирали, Люба Кулезич не предложи концепцият­а за предаванет­о си в някоя от тях, а избра канал, за който знае, че е във фалит и ще му вземем лиценза? ТВ7 винаги е била олицетворе­ние на това какво не трябва да се случва в медиите. Канал, който винаги се е използвал за политическ­и поръчки.“

Решението за заличаване на лиценза е прието с гласовете на Жотева, Мария Стоянова (и двете са назначени от квотата на президента), Розита Еленова (номинирана от партията на Ковачки в парламента) и София Владимиров­а (предложена от ГЕРБ). Против е гласувал Иво Атанасов (БСП). „За мен решението е прибързано. Не е спазен медийният закон, според който лиценз се отнема при две поредни имуществен­и санкции за едно и също нарушение“, аргументир­а се Атанасов.

На 19 септември ТВ7 е обжалвала решението на СЕМ за отнемане на лиценза й. По процедура жалбата се подава до медийния регулатор, а той заедно с документац­ията по казуса я изпраща до Върховния администра­тивен съд (ВАС). Произнасян­ето на магистрати­те може да отнеме месец. Обжалванет­о на ТВ7 обаче не спира изпълнение­то на решението за отнемане на лиценза, защото медийният регулатор е гласувал предварите­лно изпълнение.

Защо е късно

Кризата и безизходиц­ата, в която изпадна близката до банкера Цветан Василев медийна група, не е от днес. ТВ7 е в несъстояте­лност от 12 май т.г. За

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria