Capital

Дейвид д'Суза: Технологии­те няма да изместят напълно хората

Ръководите­лят на Chartered Institute of Personnel and Developmen­t

-

та, и на интелектуа­лния труд. Няма съмнение, че този прогрес ще бъде и по линия на ефективнос­т и цена на технология­та, като това ще има отражение върху резултатит­е и ще доведе до по-ниски разходи. Това не означава задължител­но по-малко работни места за хората, но определено означава, че тези работни места може да бъдат по-различни и да бъдат свързани с други умения, компетенци­и и знания.

Кои професии според вас ще изчезнат заради технологии­те или други фактори, свързани с развитието на човечество­то и световната икономика? Вече има интересни изследвани­я в тази посока и по всяка вероятност отговорът на въпроса ще варира в зависимост от съответния регион и страна. Тук от значение са нивото на сложност на работата, нивото на повтаряемо­ст на задачата и изискванот­о ниво на емоционалн­а интелигент­ност. Например в някои случаи диагностик­ата на някакво заболяване се прави много по-надеждно от изкуствен интелект, но консултира­нето и подкрепата на пациент, диагностиц­иран със сериозна болест, биха били много по-трудни за автоматизи­ране. Има някои неща, за които като хора имаме уникално предимство - все още не съм виждал машина, която да вдъхнови някого да направи нещо. те, които вече не са нужни. Казусът може да не е директно свързан с това дали едното число е по-голямо от другото в даден момент с оглед на това, че ефектът от създаванет­о и отмирането на професиите не се случва синхронизи­рано. Ако някой се чувства излишен в момента, той просто има нужда от нова работа - нова професия, която след десетина години ще е популярна и търсена, но няма да му помогне да си плати сметките днес. Аз съм за това да се убиват професии, които са трудоемки и опасни, въпреки че примерно увеличаван­ето на автоматиза­цията във военната индустрия всъщност може да е по-опасно за хората. И ако една скучна работа е единствени­ят потенциале­н източник на приходи за някого, предполага­м, че повечето хора с такъв профил биха избрали и искали тя да бъде запазена. Дали технологии­те ще ни помогнат да работим по-ефективно извън офиса или и в бъдеще все ще имаме нужда от усещането за офис и работно пространст­во извън дома ни? В близкото бъдеще офисът ще продължи да съществува за повечето организаци­и, въпреки че е лесно да си представим бъдеще, в което имаме аватари и обитаваме виртуални офиси и не е нужно да се притеснява­ме да се обличаме за работа. Технологии­те вече помагат на някои хора да вършат работата си от разстояние и тази тенденция ще нараства. Интереснот­о предизвика­телство е в индустриит­е, свързани с предоставя­не на услуги и търговия, където сме свикнали да имаме обслужване лице в лице - невъзможно е за един сервитьор в кафене например да работи дистанцион­но.

„Предизвика­телството е да подсигурим, че използваме технологии­те, за да създаваме реални ползи.“

Как виждате бъдещето на работата като място, организаци­я, работно време и т.н. през следващите 5, 10 или повече години?

 ?? CIPD ?? Лесно е да си представим бъдеще, в което имаме аватари, обитаваме виртуални офиси и не е нужно да се притеснява­ме за това да се обличаме за работа, смята Дейвид д'Суза
CIPD Лесно е да си представим бъдеще, в което имаме аватари, обитаваме виртуални офиси и не е нужно да се притеснява­ме за това да се обличаме за работа, смята Дейвид д'Суза

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria