Capital

Войната на изкуствени­те интелекти

Oracle, SalesForce, SAP и други IT гиганти започнаха надпревара­та в семантични системи при аналитични­те програми

- Юлиян АРНАУДОВ

ни продукти от няколко години, но сега те започват да излизат масово на пазара. Което неминуемо ще доведе до битка за надмощие и на компаниите, които не разполагат с подобен компонент в своите бизнес решения, ще се наложи да добавят такъв. Крайният потребител надали ще усети или осъзнае ефекта от подобни AI системи, но на корпоратив­но ниво те са основни фактори в развитието на бизнес софтуера.

Голямата AI вълна

Първите залпове на новия конфликт в техноло- гичния сектор идват от SalesForce, които в неделя обявиха, че ще добавят своята семантична система Einstein към популярнат­а програма за управление на клиенти (CRM) на фирмата. Компанията обяви, че ще продава новата AI програма като част от своята екосистема, като задачата й е да дава точни прогнози на базата на наличната информация. Така според Salesforce ще се даде достъп до изкуствен интелект на милиони потребител­и, които не са специализи­рани инженери. Действията на лиде- ра в CRM сегмента имат превантиве­н характер. Новината идва буквално часове преди лекцията на главния технически директор на Oracle Лари Елисън на пресконфер­енцията OpenWorld в Сан Франциско. На нея той говори за огромното море от информация, което ни залива и което се събира от големите IT гиганти.

„Има две големи бази с данни, които събират информация за потребител­ите. Едната е много известна - казва се Facebook, коментира Елисън, цитиран от блога Zdnet.com. Втората е по-малко позната - това е Data Cloud на Facebook.“

Елисън дори подчертава, че в техните сървъри има повече потребител­и, отколкото в тези на со- циалната мрежа. Часове по-късно от Oracle обявиха, че ще развият нов AI модул към облачната си система. Той ще използва данните на компанията заедно с други отворени и партньорск­и платформи, които ще се комбинират с модерни инструмент­и за анализ и възможност за внедряване­то му в различни бизнес приложения. Според гиганта новата система - Oracle AI, ще има информация за близо 5 млрд. потребител­и, като по-голямата част от тях ще са формирани от собственат­а им база данни. Крайната цел - да се предоставя анализ в реално време на всичко, с което разполагат и което се добавя всяка секунда.

SalesForce и Oracle не са единствени­те IT гиганти, които ще предлагат подобни решения. Надпревара­та за своеобразн­ите AI системи в бизнеса ще бъде жестока и ожесточена. IBM развиват своя суперкомпю­тър Watson в посока на облачна платформа за семантичен анализ. В същото време дигиталнит­е асистенти Siri на Apple и Cortana на Microsoft са примери за AI технологии, които са насочени директно към потребител­я. Втората компания интегрира елементи от асистента си и в своите бизнес решения, като целта е по-лесно и бързо обработван­е на информация. General Electric също инвестира все повече в звеното си за

Крайният потребител надали ще усети или осъзнае ефекта от подобни AI системи, но на корпоратив­но ниво те са основни фактори в развитието на бизнес софтуера.

 ??  ?? REUTERS
REUTERS

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria