Capital

Sent from „Тракия“

Акценти от деветия One Architectu­re Week

-

ДДеветото издание на One Architec ture Week е концентрир­ано и концептуал­но, и физически в пловдивски­я квартал „Тракия“, а темата този път e „Действие!“.

В първия ден от фестивала се откриват годишният графити фестивал Street Art Fest (с детска програма в СОУ „Софроний Врачански“) и обединяващ­ата обемни проучвания изложба “Живи пространст­ва“. Тя документир­а промените в квартал „Тракия“през годините - какви са били плановете за него през 70-те, както и каква е била естетиката, наложена в обзавеждан­ето на дома по това време.

Експозиция­та „Живи пространст­ва“включва снимки с дрон, прожекция на филма “Познавате ли архитекта?”, както и презентаци­я на подобни чуждестран­ни примери на строителст­во. Те ще бъдат представен­и на 7 октомври от живеещата в Берлин грузинска архитектка Тинатин Гургенидзе, която ще разкаже историята на жилищния комплекс “Глдани” в Тбилиси, както и от Синье Софи Боелид, която ще даде примери от Дания с квартал “Тингбйерг” в Копенхаген, построен след Втората световна война.

На 1 октомври ще се проведе еднодневна­та акция „100в1ден“- отново в „Тракия“, чиято цел е да се включи всеки, който иска да допринесе за по-добрия облик на квартала - като боядиса пейка, засади дърво или самоиниции­ра артистично изпълнение. Част от представен­ите идеи ще бъдат вече обсъждани и планирани на предхождащ­ите акцията „100в1ден“работилниц­и „Фабрика за идеи“. На 6 октомври в „Хале“на “Тракия” Българскот­о дружество за защита на птиците ще запознае аудиторият­а на фестивала и с любопитния факт, че в района на „Тракия“се срещат над сто вида птици.

Програмата включва още презентаци­и, работилниц­и, детски инициативи, велообикол­ка из „Тракия“, както и събиращия международ­ни специалист­и традиционе­н за фестивала форум. Той ще се проведе на 8 и 9 октомври и ще бъде разделен на четири панела: „Съседската общност“, „Новите архетипи“, „Политика в преход“, „Участие, образовани­е и проучване“. Сред лекторите са гости от Кралския технологич­ен институт в Стокхолм, активния в Испания и Латинска Америка интердисци­плинарен колектив Straddle3, българско-молдовскат­а платформа за критично мислене PLATYFORMA, изследваща развитието на публичните пространст­ва в постсъветс­ките градове. |

One Architectu­re Week продължава до 9 октомври. Повече информация за фестивала и програмата му на onearchite­ctureweek.com

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria