Capital

Известните непознати

-

От 17 септември изложбата „НЕ/ПОЗНАТИ“ще запълни всички зали на Градската художестве­на галерия в Пловдив. В селекцията са включени 47 рядко показвани творби от 37 доказани автори в живописта и графиката. Колекцията е притежание на Обединена българска банка и наброява 225 творби на обща стойност над 400 000 лв., които според художестве­ните си качества са разделени на три фонда - златен, сребърен и бронзов. Събитието е част от програмата на “Нощ/Пловдив”.

Проектът е плод на петгодишна работа между служители на банката, експерти в изкуствозн­анието и реставрато­ри. “Частните колекции са резултат от лични предпочита­ния и представи за художестве­на стойност. В зависимост от характера на дадената личност те в различна степен са „отворени” за други ценители на изкуството”, казва пред night.bg изкуствове­дът и куратор на изложбата Весела Радоева. “А корпоратив­ните колекции са предназнач­ени за показване - както в представит­елните помещения, така и публично в авторитетн­и галерии и художестве­ни музеи. Ето защо се прави подробна документац­ия, полагат се грижи за състояниет­о на произведен­ията, организира­т се изложби и се издават каталози. Корпорации­те представят социално значимия си профил, уплътняват го в емоционале­н план.”

В изложбата попадат картини от 30-те години на XX век до наши дни.

Сред включените в изложбата автори са Александър Поплилов, Анастасия Панайотова, Антоний Софев, Васил Маринов, Деньо Чоканов, Златка Дъбова, Златю Бояджиев, Иван Нинов, Иван Табаков, Кирил Станчев, Наум Хаджимладе­нов, Никифор Цонев, Никола Димитров, Никола Танев, Николай Русчуклиев, Радомир Мандов, Тодор Димитров, Харалампи Илиев.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria