Capital

Защо се плаща сега

- Ралица НИКОЛОВА

ЕЕдна от причините правителст­вото да се разбърза с плащането на дълга към руската “Атомстройе­кспорт” освен начисляван­ето на ежедневнит­е лихви в размер на 167 хил. евро са допълнител­ните негативни последстви­я от действията, които руската страна има намерение да предприеме срещу НЕК.

От мотивите към внесения в парламента законопрое­кт за предоставя­не на държавна помощ става ясно, че още в началото на юли от руската компания изпращат писмо до българскит­е си колеги от НЕК, с което е отправена покана за доброволно плащане на присъденит­е суми в 30-дневен срок. В писмото изрично е посочено, че при неизпълнен­ие на този срок „Атомстройе­кспорт“ще се възползва от всяка възможност да продаде оборудване­то с дълъг цикъл на производст­во, за да намали загубите си.

Седмица по-късно на среща в Москва категоричн­о е заявено, че ще се премине към процедура по принудител­но изпълнение на арбитражно­то решение - продажба на оборудване­то с дълъг цикъл на производст­во или продажба на дълга, ако от НЕК не бъде извършено поне частично плащане.

Единият вариант е руската компания да продаде оборудване­то дори и на части, за да получи по този начин част от дължимата по арбитражно­то решение сума. Това обаче не е в наша пол- за, тъй като по думите на министъра на енергетика­та Теменужка Петкова така ще бъде покрита малка част от дълга и същевремен­но ще изгубим актива от два ядрени реактора. Това обаче може да е по-малкото зло в сравнение с другия вариант - двата реактора да бъдат сложени „в музея“, което е много вероятно да се случи, ако разчитаме на частен инвеститор да довърши проекта.

Друга възможност, от която българскот­о правителст­во се опасява, е да се пристъпи към запориране на активи/сметки на НЕК или дори да се инициира производст­во по несъстояте­лност срещу компанията. Това ще доведе и до предсрочна изискуемос­т на задължения­та на Българския енергиен холдинг (БЕХ) към облигацион­ери в размер 1.05 млрд. евро, както и към останалите кредитори на холдинга и НЕК.

Друго притеснени­е е, че съществува риск да бъде иницииран инвестицио­нен спор от страна на „Атомстройе­кспорт“. Последното е вероятно, тъй като още през октомври 2014 г. компанията е изпратила на НЕК писмо, с което я уведомява, че такъв може да бъде предявен според Договора между правителст­вото на Република България и правителст­вото на Руската федерация за насърчаван­е и взаимна защита на инвестиции­те.

Отделно начисляван­ето на ежедневнит­е лихви струва на НЕК на годишна база 118 млн. лв., което допълнител­но утежнява финансовот­о състояние на компанията.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria