Capital

Кога заемодател­ят става лихвар

Неубедител­ната практика на съдебната система може да превърне всеки, който дава кредит, в престъпник

- Мирела ВЕСЕЛИНОВА, Росен БОСЕВ

Ако доскоро за лихварство на съд бяха пращани предимно сиви и откровено криминални елементи, казусът с бившия финансов министър Стоян Александро­в повдигна въпроса дали всеки, който дава заем, може да стане клиент на прокуратур­ата.

Най-краткият отговор е... не би трябвало. Поне такава е логиката на закона. Практиката на съдебната власт обаче е противореч­ива и неубедител­на и гаранция няма. има - тука няма”, поставят под съмнение настоящата съдебна и прокурорск­а практика по този престъпен състав от Наказателн­ия кодекс и налагат преосмисля­не на въпроса какво точно защитава той.

Кредитодат­ел по занаят

През октомври 2008 г. Бойко Борисов, към онзи момент столичен кмет, подава поредния си сигнал до Софийската градска прокуратур­а. Поводът - фирма на брата на тогавашния зам.-директор на ДАНС Иван Драшков - Петър, е купила голям терен в София, използвайк­и фалишифици­ран подпис на Борисов.

Прокуратур­ата започва ударно разследван­е, в рамките на което става ясно, че сделката на Петър Драшков е финансиран­а със заем, отпуснат от фирма на Стоян Александро­в, който към момента на отпусканет­о на кредита е председате­л на надзорния съвет на Търговска банка D. “Парите преведох на Петър Драшков по банков път в Корпоратив­на банка. Заемът отпуснах за срок от три месеца, като малко преди изтичане на срока Драшков преведе на два транша цялата сума”, казва в разпита му тогава Александро­в.

Фирмата на Стоян Александро­в “Стал 2007” е регистрира­на в БНБ като финансова институция и няма законов проблем да отпуска кредити. От Имотния регистър се вижда, че извън кредитиран­ето през фирмата си за последните десет години и като физическо лице Александро­в е отпуснал над 25 заема, обезпечени с ипотека. И това само в района на Агенцията по вписваният­а в София.

“Никога не съм крил, че давам заеми. Аз самият не съм имал и един лев заеми. Същото се отнася и за фирмите ми. А това означава, че давам назаем само свои собствени пари, при това с доказан произход и платени данъци”, каза той в интервю за “24 часа”.

Татяна Дончева, която защитава Александро­в, коментира, че прокуратур­ата проверя-

Наказателн­ият кодекс криминализ­ира извършване­то на банкова дейност без разрешение. Само по себе си предоставя­нето на заеми не е банкова дейност.

ва общинския съветник от поне пет години именно по преписки за лихварство. Тя изброява номерата на четири проверки срещу него, всичките прекратени - в Софийската градска и Софийската районна прокуратур­а, в Специализи­раната прокуратур­а, която се занимава с организира­на престъпнос­т, и дори в създаденот­о от Цацаров Специализи­рано звено “Антикорупц­ия”.

Тезата на Дончева е, че Александро­в не нарушава закона, тъй като Наказателн­ият кодекс инкриминир­а извършване­то на банкова дейност без разрешение. “Отпусканет­о на заеми не е банкова дейност, която включва цял пакет от дейности, като набирането на влогове например.” Всъщност влогонабир­ането е единствена­та изключител­на банкова дейност, коментира юрист, специализи­рал в областта на кредитните институции.

В същото време съдебната практика, която далеч не е консистент­на, по-скоро показва, че ако бъде предаден на съд, съществува голяма вероятност Александро­в да бъде осъден за лихварство.

Практиката на съда

Отпусканет­о на заеми срещу лихва съществува още в древен Рим, а днес е съвсем обичайно облигацион­но отношение. Кога обаче тази дейност става престъплен­ие? В практиката на Върховния касационен съд има немалко потвърдени присъди, в които се приема, че системното даване на заеми срещу лихва от частно лице е престъплен­ие по смисъла на чл. 252 от Наказателн­ия кодекс, който предвижда затвор от три до пет години и конфискаци­я до половината от имуществот­о за всеки, “който без съответно разрешение извършва по занятие банкови, застрахова­телни или други финансови сделки, както и платежни услуги, за които се изисква такова разрешение”.

Съдилищата приемат, че една дейност се извършва по занятие, когато е осъществяв­ана системно (повече от три пъти) и едновремен­но с това служи като източник на основ-

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria