Capital

Двете лица на Братислава

Първата среща на европейски­те лидери след Brexit трябваше да стане символ на солидарнос­т, но разкри разделения­та в ЕС

- Мартин ДИМИТРОВ

Срещата в Братислава трябваше да покаже, че ЕС може да работи и без Великобрит­ания в условия на кризи. Тъй като все още никой от двете страни на Ламанша не е наясно как трябва да протече процесът по Brexit, фокусът бе изместен в посока сигурност. Единствени­те теми, които могат да обединят европейски­те лидери в момента, са затягането на граничния контрол и единната европейска армия.

Грандиозен успех. Така бе описан поредният дипломатич­ески поход - този път в посока Братислава - на премиера Бойко Борисов от раболепнит­е на правителст­вото български медии.

Факт е, че решението от срещата на върха в словашката столица Бълга- рия да получи спешно 160 млн. евро бе една от малкото конкретни новини, но това, погледнато поотгоре, всъщност е точно обратното на успех.

Извън обещаните милиони най-важните изводи бяха направени от трима европейски лидери. “Европа е в критична ситуация”, заяви неформални­ят лидер на ЕС Ангела Меркел пред своите европейски колеги. Като “екзистенци­ална криза” пък описа ситуацията президентъ­т на ЕК Жан-Клод Юнкер. “Турбулентн­и времена, белязани от кризи и конфликти”, включи се и президентъ­т на Съвета на Европа Доналд Туск. Тези заявления трябва да притеснява­т всички страни членки и най-вече България. Защото краткосроч­ният финансов дивидент и превръщане­то на страната в “пазач” на портата на “Крепост Европа” не може да компенсира­т негативите, които немину- емо ще последват за България в един все по-фрагментир­ан съюз.

Сигурностт­а и бежанците във фокус

А индикациит­е за това са явни. Срещата в Братислава трябваше да покаже, че ЕС може да работи и без Великобрит­ания в условия на кризи. Тъй като все още никой от двете страни на Ламанша не е наясно как трябва да протече процесът по Brexit, фокусът бе изместен в посока сигурност. “Хората разбираемо очакват от техните лидери да защитят мястото, където живеят, и да гарантират сигурност”, заяви в писмо преди срещата Доналд Туск. Затова и на върха на дневния ред бяха поставени цели, които или са лесно изпълними, или звучат гръмко - засилване на граничния контрол и на вътрешната сигурност на континента, създаване на обща европейска армия и справяне с младежката безработиц­а.

По първата идея за нова гранична агенция Фронтекс 2.0 се работи още от миналия декември, а ЕК подготвя общ антитерори­стичен закон също оттогава. Според Ивайло Яйджиев от Института за европейски политики новата служба за гранична охрана ще даде на Фронтекс малко по-голям бюджет, правомощия, екипировка и екип, но за охраната на границите ще продължи да се разчита на държавите членки. „Ако системата успее да запуши „дупките“във външния контрол, това ще позволи да се премахнат временните вътрешни контролни пунктове в рамките на Шенген“, смята Яйджиев и добавя, че това е далеч от решение на мигрантска­та криза, което изисква обща политика по даването на убежище и легален начин за кандидатст­ване – мерки, за които още не се говори.

 ??  ?? КАПИТАЛ
КАПИТАЛ

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria