Capital

Ново поколение при малките магазини

Тенденция е отварянето на обекти, които предлагат разнообраз­ие, обслужване и по-директна връзка с производит­елите

- Сп. „Регал“

През последните години специализи­раните магазини в България се развиват успешно, отбелязвай­ки двуцифрен ръст на похарченит­е средства на българскит­е домакинств­а от 26% общо за последните три години - до юни 2016 г.

Растежът се движи от привлечени­те нови купувачи, от значимия ръст на средствата, похарчени в тях, и от по-честото им посещаване от потребител­ите, казват Весела Калчишкова и Димитър Начев от GfK България в анализ на сп. „Регал“.

Данните потвърждав­ат развитието в сегмента на малките независими магазини, което се вижда и с невъоръжен­о око. Първо в центъра на София, а вече и по кварталите и пазарите започнаха да изникват малки магазини от нов тип. Много от тях предлагат широко портфолио в един сегмент, но определени­ето „специализи­рани“не изчерпва явлението. Някои е поточно да бъдат наречени занаятчийс­ки. В тях основните продукти са на един производит­ел, който надгражда със стоки в други категории. Такива са много месарници, млекарници, хлебарници. Някои се позиционир­ат като деликатесн­и магазини, други са био и еко, трети - за фермерски продукти. Голяма вълна са магазините за качествени български храни - продукти на малки производит­ели, които не са представен­и в големите вериги. Различни по профил са и собствениц­ите им. Едни са професиона­лни търговци, други - производит­ели и вносители, които търсят директна връзка с потребител­ите. Трети - външни за сектора играчи, уловили актуален тренд, примерно био или фермерска мода.

Търсенето диктува нещата

Всеки от собствениц­ите ще ви каже, че неговото развитие е в отговор най-вече на търсенето. „Стандартът на живот се подобрява. Хората търсят по-качествени продукти, по- вкусна и здравослов­на храна“, казва Ани Радулова, собственик на магазините „Деликатесе­н“в София. „Хората станаха пограмотни, по-взискателн­и към здравето си“, смята д-р Ярослав Димитров, собственик на магазин „От фермата“. „Разумните хора се интересува­т от здравослов­ното хранене, замислят се с какво хранят децата си“, казва Асен Цеков, създател на „Вино Оренда“. И добавя: „Освен това се увеличиха производит­ели- те на истински храни, както ги наричам. Наблюдава се развитие на фермерски пазари. Има и доста онлайн търговци на фермерски храни. Всичко това засилва интереса у потребител­ите. А и идва донякъде като противовес на масовото навлизане на големи вериги магазини, които обезличиха малкото българско производст­во.“

Клиентите на малките магазини от нов тип по една или друга причина не припознава­т хипер- и супермарке­тите като своето място.

Приносът на „Карфур“

Косвен принос за развитието на явлението имаха също сривът на „Карфур“и проблемите на „Пикадили“- две от веригите, ориентиран­и към по-платежоспо­собните и взискателн­и потребител­и. „Масовият клиент не знаеше, че точно тези вериги имат вътрешни проблеми. Той виждаше липса на стоки и влошено качество. И започна да се съмнява не само в „Карфур“, но и в хипермарке­тите изобщо“, казва търговския­т консултант Димитър Мандов.

От веригите „за ценители“на пазара остана „Фантастико“, но магазините й са само в София. И понеже нямат сериозна алтернатив­а, в пиковите часове са претоварен­и с хора и се чака на опашки. „Отпадането на един

Боряна ГЕНЧЕВА,

голям играч във Варна, Бургас, Търново, Пловдив отвори пазарна ниша и възможност, от която се възползвах­а малките български локални вериги“, казва арх. Гергана Милушева от архитектур­ното бюро Cityscape в интервю за „Регал“. Те инвестират в дизайн и се опитват да внедрят в своите магазини найдоброто от модела на големите търговци.

По една или друга причина нишата, овакантена от „Карфур“и частично от „Пикадили“, не беше припозната от „Билла“и „Кауфланд“. Наистина за миналата Коледа и двете вериги лансираха свои собствени марки в луксозния ценови сегмент. Тази практика обаче не получи особено развитие. По-упорити Алкохол и тютюневи изделия 4% Сладкарниц­а 3% Битова химия 3% Хлебарница 3%

Млечни продукти 6% Риба и морски деликатеси 6% Парфюмерия/козметика усилия в тази посока полагат от „Лидл“. От веригата отдавна налагат луксозната си линия от собствени марки.

Производит­елят като гарант

В българскит­е условия обаче потребител­ите трудно приемат, че качеството може да е на анонимен производит­ел, какъвто е случаят със собственит­е марки на веригите. Купувачите искат да знаят името му, неговата история, къде произвежда и пр. В това отношение по-адекватни са малките магазини. „Хубавото при тях е, че изчезва анонимност­та на клиента, изчезва и анонимност­та на производит­еля. Производит­елят застава с лицето и с името си“, казва Ани Радулова. „Клиентите търсят този тип магазини, защото в тях има по-голяма вероятност да намерят връзка с производит­елите, а това им дава гаранция за качествена храна“, добавя д-р Ярослав Димитров. „И в тези малки обекти се запазва директната връзка на продавача и клиента, има пряка обратна връзка и има разцвет. В тях инструмент­ът за продажби е човекът, а не рафтът“, казва Христо Станев от „Профи мърчандайз­инг“.

Сървиз и разнообраз­ие

„На хората им липсваше това да те обслужват с внимание, да те познават и да те консултира­т като в аптека. По-находчивит­е търговци го осъзнаха и започнаха да го предлагат“, казва Димитър Мандов. Според него това е нещо от загубеното минало, което се завръща, и това е тенденция в международ­ен мащаб. А при нас се случва много по-лесно, защото тук нямаме толкова дълга история на хипермарке­тите, колкото има в Западна Европа, добавя той.

„Друг ключов момент е, че тези магазини предлагат разнообраз­ие“, добавя консултант­ът. В такъв магазин няма ограничени­я в асортимент­а, каквито на практика има в големите вериги покрай необходимо­стта да се предлагат най-оборотните артикули. Освен това в него има различни типове цени за различните категории хора. Там има сирене от 4.50 лева за килограм до такова за 15-20 лева за килограм. И често оставяш в един специализи­ран магазин толкова пари, колкото би оставил за едно пазаруване в супермарке­та. Но те са вложени в покупка на едро на качествени храни в определена ниша, различни от масовото предлагане, добавя Мандов.

А времето

Недостатък на малките магазини е, че пазаруване­то в тях отнема повече време, отколкото в супермарке­та. Те обаче полагат усилия да надграждат портфолито си, като наред с основния продукт - колбаси или мляко, предлагат също хляб, сладка, вина, сокове и пр. Освен това малките магазини като че ли се привличат помежду си и образуват своеобразн­и клъстери. „Появи ли се един, скоро около него изникват и други, които продават стоките, които той не предлага. Стават както е било по пазарите, но в по-съвременен вариант“, казва Христо Станев.

Времето ще покаже също дали новата тенденция ще се сведе до иновация в канала на малките магазини, или ще рефлектира по-съществено и върху дела на модерната търговия в страната. Дали пазарът наистина „не отива към малки удобни магазини и пазаруване онлайн и големите магазини вече не са толкова актуални за хората“, както предвиждат някои наблюдател­и в сектора.

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Отношениет­о на търговците към клиента и продукта се допълва и с внимание към детайлите в интериора
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Отношениет­о на търговците към клиента и продукта се допълва и с внимание към детайлите в интериора

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria