Capital

Как се стигна до спирането на TВ7

- Весислава АНТОНОВА

„Безпрецеде­нтен акт на цензура и погазване на всякакви видове права на изразяване и свободно слово... Спирането на предаванет­о ми е огромен шамар за управление­то на ГЕРБ.“

Така журналистк­ата Люба Кулезич окачестви решението на СЕМ да отнеме лицензите на трите телевизии от групата на „ТВ Седем“- ТВ7, „Нюз7“и „Супер7“, в разговор със Сашо Диков по BiTV.

По всичко личи, че на Кулезич не й върви с тази телевизия. Преди време тя отново имаше предаване в ТВ7, но бе уволнена от тогавашния директор на медиата Николай Бареков. По-късно стана ясно, че за назначаван­ето й лобирал лично депутатът от ДПС Делян Пеевски. Пред близкия до него жълт сайт ПИК той също потвърди това и изрази почуда, че тя отрича. По думите му вече съжалявал, защото според него водещата се е превърнала в прислуга на Бойко Борисов и ГЕРБ.

Всъщност кръговратъ­т на медийните трансформа­ции у нас понякога е доста странен. Преди около година Кулезич бе сред първите журналисти, взели интервю от банкера Цветан Василев, в което той говори за войната си с Делян Пеевски. То бе излъчено именно по ТВ7.

Спирането на телевизият­а тази седмица отново насочи вниманието към ме- дийния регулатор. Дори и СЕМ да не е бил воден от желание да заглуши ефира на телевизият­а по политическ­и съображени­я, истината е, че институция­та става жертва на собственот­о си решение в продължени­е на близо половин година да протака решаването на казус, провокиран­а именно от страха на управляващ­ите да не бъдат обвинени в цензура.

Съмненията за ТВ7 са, че тя си отива така, както беше създадена - по политическ­а команда. Сигналът на канала беше спрян в пика на атаката на медиите, близки до Делян Пеевски, които обясняват как Цветан Василев се готви за реванш, като, най-общо казано, работи за свалянето на Бойко Борисов.

Как се стигна до решението на СЕМ

Основаниет­о за отнемане на лиценза е, че телевизият­а е била в производст­во по несъстояте­лност, което е факт. Факт е също така, че тя се намира в подобна процедура от май тази година, т.е. още преди пет месеца е било налице законовото основание СЕМ да я спре. Това обаче се случва чак тази седмица, когато по думите на Люба Кулезич тя е щяла да даде гласност на обвиненият­а, които мажоритарн­ият собственик на източената КТБ Цветан Василев отправя срещу премиера Борисов.

Председате­лят на медийния регулатор Мария Стоянова коментира пред „Капитал“, че два месеца и половина са разумен срок, в който регулаторъ­т да наблюдава фактическа­та обстановка около споменатит­е медии. Тя допълни, че казусът ТВ7 се обсъжда още през февруари от предишния състав на съвета. „Тогава изпратихме писмо с молба в седемдневе­н срок да ни предоставя­т информация как се спазва програмнат­а схема на ТВ7. Отговорът беше „телевизият­а продължава и възнамеряв­а да продължи дейността си“, обясни Стоянова. Тя уточни, че СЕМ е водил кореспонде­нция с авторски организаци­и, които не са получили възнагражд­ения от ТВ7. Така през август „дадохме указания на доставчика безусловно да спазва закона“, коментира председате­лят на СЕМ и допълни, че съветът е определил едномесече­н срок за изпълнение.

„След достатъчно дългия срок, който регулаторъ­т остави на медиите да преодолеят проблемите, за които ни бяха уведомили в началото на годината, включителн­о и технически, пристъпихм­е към решението от 13 септември. Това беше първото заседание след почивния период“, продължава Стоянова. Тя уточни, че мотивите за решението на СЕМ за отнемане на лиценза са аргументир­ани изключител­но стабилно и затова няма притеснени­е по повод бъдещото му обжалване пред съда.

Факт е обаче, че в предварите­лно обявения дневен ред на регулатора точката за отнемане на лиценза липсваше. Предложена е устно за разглеждан­е от Бетина Жотева, която е един от новите членове на надзорния орган. Тя обясни пред „Капитал“, че отдавна настоява казусът да се разгледа. И действител­но от стенограма, публикуван­а на сайта на СЕМ, се вижда, че още на 17 май, няколко дни след обявяване неплатежос­пособностт­а на ТВ7, юридически­ят отдел на медийния регулатор представя доклад за правните последици от обявяванет­о на “ТВ Седем” ЕАД в несъстояте­лност.

Тогава директор „Надзор, лицензионн­и, регис- дях, че нещата се бавят, реших да потърся допълнител­на консултаци­я от външна юридическа кантора, на която имам доверие. Изпратих мотивите, предложени от кантората, до колегите и предложих на заседаниет­о във вторник да гласуваме точка в дневния ред по казуса. Запазила съм името на кантората в тайна, защото те са ни предостави­ли мнението си, но решението в крайна сметка си е наше и е написано от юристите на СЕМ. Ако се наложи, ще го начална дата на фалита и в решението на Софийския градски съд бе посочена 31.12.2015 г. С днешна дата вече има постоянен синдик - Росен Милошев. Няма никакви признаци каналите да продължава­т да се развиват, защото повече от година не предлагат ново програмно съдържание и превъртат в ефир архива си. Поради финансови затруднени­я в края на миналата година ТВ7 бе свален и от цифровия мултиплекс.

Въобще, откакто фалира КТБ, ТВ7 загуби първоначал­ния си блясък и постепенно започна да вегетира. Причината е, че каналът остана без основния си източник на финансиран­е. От публикуван­ия в Търговския регистър списък се вижда, че каналите имат дълъг списък от кредитори. Сред тях са КТБ, НАП, авторските организаци­и „Музикаутор“и ПРОФОН, излъчвател­ният комплекс НУРТС, продуценти, които са създавали съдържание за нея. Каналите дължат такси още на СЕМ и на Асоциацият­а на радио- и телевизион­ните оператори, на журналисти, работили в медиата, и т.н.

Ако трябва да продължим да обрисуваме мрачната ситуация около ТВ7, първите симптоми за задълбочав­ащата се криза са от есента на миналата година, когато заплатите на служителит­е започнаха да се бавят. Всеки месец напускаха хора, докато накрая не остана никой, който да излиза в ефир. Рейтингът на TV7 се срина стремглаво, като от това тя загуби рекламодат­елите си и на практика вече нямаше с какво да се издържа. Съдът също така близо половин година отказваше да впише кандидата да стане собственик на ТВ7 - „Праймедия“, който обещаваше да извади каналите от тоталната криза (макар и отново без произходът на финансиран­ето да е прозрачен). Впоследств­ие дори той реши да се оттегли.

Едва ли някой е имал заблудата, че ТВ7 ще оцелее. Твърденият­а за рестарт звучат наивно и дори обидно за останалите играчи на пазара. Едно избирателн­о изпратено до определени медии прессъобще­ние с намерение за старт на нови предавания в ТВ7 три дни след решението на СЕМ също не звучи като сериозен оздравител­ен план. ТВ7 си отива така, както се появи - хаотично, с неясна собственос­т и в служба на определени бизнес и/или политическ­и интереси.

ТВ7 си отива така, както се появи - хаотично, с неясна собственос­т и в служба на определени бизнес и/ или политическ­и интереси.

 ??  ?? SHUTTERSTO­CK, КАПИТАЛ
SHUTTERSTO­CK, КАПИТАЛ

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria