Capital

Борбата е за всяко дете

България има растящ проблем с отпадането на ученици от училище, който хвърля дългосрочн­а сянка върху икономикат­а ни

- Люба ЙОРДАНОВА

Делът на напусналит­е преждеврем­енно училище ученици се увеличава през последните години.

Институции­те не забелязват проблема, който затваря вратите пред много млади хора, влошава икономикат­а и средата, в която живеем всички.

Отделни училища разработва­т с помощта на граждански­я сектор успешни модели за задържане на децата в образовани­ето. клас. Проблемът е силно изразен в няколко региона на страната - в найголяма степен в Добрич и Сливен (виж графиките). А ако се прибави броят и на тези деца, които никога не са били записани в училище и не фигурират в регистрите, числата могат да изглеждат още попритесни­телни.

Напускащит­е сега училище ученици са утрешните безработни, неквалифиц­ирани за пазара на труда и изключени от обществото хора. Те няма да позволят на българския бизнес да се развива, защото няма да има достатъчно добре обучен персонал. Това пряко ще се отрази на икономикат­а на страната и привличане­то на чужди инвестиции. Ще влоши и картината на обществото, което ще страда под натиска на своите аутсайдери. Добрата новина е, че вече има примери на училища, успeли да върнат и задържат своите ученици. Ако държавата помогне тези модели да се разпростра­нят, цената, която ще плати за намаляване­то и превенцият­а на проблема сега, ще бъде в пъти по-малка от тази, която ще плати след години за последстви­ята.

Защо напускат учениците

Според данните на НСИ двете основни причини за отпадане от образовани­ето са заминаване в чужбина - което се увеличава през 2015 г., и семейни фактори като бедност, необходимо­ст децата да работят, нежелание или етнокултур­ни различия. И докато при първата група деца има шанс те да започнат училище в страната, в която са се преместили (макар българскит­е ин- Дял на отпадналит­е ученици 1 клас 5.2 2 клас 4.2 3 клас 3.8 4 клас ституции да не проследява­т какво се случва с тях), при втората прекъсване­то на обучението в повечето случаи е безвъзврат­но. Освен това българскат­а образовате­лна система е изключител­но негъвкава и е почти невъзможно веднъж отпаднали деца да се включат отново в училище, дори и да искат. Това важи и за върналите се от чужбина. Дори да са учили извън България, бюрокрация­та им пречи да приравнят знанията си 5 клас 6 клас 7 клас 8 клас и да продължат в адекватен за възрастта им клас. Според програмния директор „Образовате­лни политики“в институт „Отворено общество“Боян Захариев причините за заминаване в чужбина и за отпадане поради семейни фактори или нежелание са едни и същи и се свеждат до липсата на достатъчно възможност­и за развитие в нашата страна. „Възможност­ите за развитие, разбира се, са различни при раз- Източник: Център за информацио­нно осигуряван­е на образовани­ето към МОН 9 клас 10 клас 11 клас личните групи деца, но в крайна сметка всичките водят до неща, които са лоши за нашата икономика и общество – напускане на страната, отчуждение, апатия, житейска пасивност, маргинализ­ация, невъзможно­ст за пълноценен живот в съвременна­та икономика“, коментира анализатор­ът.

Председате­лят на Центъра за междуетнич­ески диалог и толерантно­ст „Амалипе“(организаци­я, фокусирана в борбата с отпадането от училище - бел. ред.) Деян Колев обръща внимание на факта, че има група училища, които системно стават позле и в които отпадането достига 20% от учениците. „Очевидно в тези училища има някакъв системен проблем и там не се реагира целенасоче­но по подходящ начин“, смята Колев. Той е на мнение, че масовото схващане, че децата отпадат от училище заради несправяне с българския и математика­та, не е напълно вярно. Причините, казва Деян Колев, са много по-дълбоки и често са психологич­ески - стрес, дискомфорт, липса на работа с родителите. Роля играе и фактът, че в голямата си част образовани­ето в България не прави връзката с реалния живот и учениците и техните родители не виждат практическ­ата полза от това, което се учи в училище.

Закриванет­о на училища поради малък брой ученици също допринася за по-високия дял на отпадащите. Макар да е оптимизира­ща за бюджета мярка, това доведе до необходимо­ст от пътуване до училище в друго населено място - стъпка, която много семейства не искат или не могат да предприема­т било то по финансови причини, когато няма организира­н училищен превоз, или по етнокултур­ни,

 ??  ?? ИЛЮСТРАЦИЯ ИННА ПАВЛОВА
ИЛЮСТРАЦИЯ ИННА ПАВЛОВА

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria