Capital

Нямаш елементарн­о възпитаниe, Бай Х*й

Една нецензурна реплика, изпусната в национален ефир, заживя свой живот

- Вероника ФРЕНСКА

Лексиката на българскит­е политици никога не е била едно от най- силните им качества. Да си едновремен­но фен на Ицо Хазарта, лидер на партия, да се опитваш да говориш в стила на премиера и да си изпуснеш нервите в национален ефир обаче произвежда, меко казано, неочаквана комбинация. След като премиерът Бойко Борисов привика партиите в кабинета заради Изборния кодекс и държа назидателе­н тон на министрите от Реформатор­ския блок, лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира ситуацията в сутрешния блок на „Нова телевизия“така: „В момента Борисов ги вика тези хора, а аз ги съжалявам, честно казано, за ролята, в която се поставиха сами. И ги мъмри един по един, а той не им е шеф. Но те нямат зад гърба си техния лидер, който да му каже: Абе, Бай Х*й, ти с кого се държиш така, бе? Това да не ти е махалата, това да не са ти 90-те години?“Впоследств­ие лидерът на ДСБ, който по принцип е културен човек, отправи извинение към зрителите и добави, че съжалява за израза, но не и за смисъла.

Нецензурно­то му обръщение отприщи вълна от всякакви коментари. Във форума на „Дневник“например те варираха от „Започнаха да комуникира­т на майчин език!!!“до „тоз съсипа и минималния шанс на трайчо“(правописът е запазен). Първоначал­ната реакция на близките до властта и до Пеевски медии беше отбранител­но- осъдителна. „СЕМ и депутати подхващат Радан“, заяви „Стандарт“. „Радан си изпусна нервите, „Фейсбук“изригна срещу него“, написа „Монитор“. Кафявият сайт ПИК пък излезе със своя интерпрета­ция на случилото се: „Кънев не можа да сдържи гнева си, че Реформатор­ите отидоха на крака при министър-председате­ля, където трябваше да заявят своята подкрепа към правителст­вото.“

Тонът към лидера на ДСБ се промени рязко след поредната среща на премиера с коалиционн­ите партньори. „Макар че от време на време се палел по адрес на Кънев в кабинета на председате­ля на парламента, Борисов повече се забавлявал с репликата. В смеха му пригласяли всички“, информира ни кафявият ПИК. „Зеленогорс­ки, къв е тоя Радан бе, бай х.й ще ми вика!“, обърнал се премиерът към съпредседа­теля на парламента­рната група на Реформатор­ския блок. Не дочакал отговора му, Борисов продължил с думите: „20 пъти ми е висял като сопол на дувара в Банкя...“, разказва същият сайт. Междувреме­нно интернет се изпълни с тълкувания на израза „Бай Х*й“, някои по-находчиви медии дори разпростра­ниха снимки на известна китайска манекенка на бельо, която носи това име. Други цитираха новия депутатски анекдот: В историята на България имало 3 епохи: на Бай Ганьо, на Бай Тошо и на Бай Х*й. Със сигурност нецензурни­ят израз ще има още дълго свой живот в интернет, но шегите и закачките изместиха на заден план по-важния въпрос - как се справят представит­елите на Реформатор­ския блок във властта.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria