Capital

Неуместно е правителст­вото да иска „разрешител­ни“бележки от ЕК

-

ССмятате ли, че неразбории­те вляво лишават левите партии от шанс да заемат президентс­кия пост? Разбира се, че е така. Ние направихме всички усилия и приехме всички, понякога доста странни, ултиматуми на ръководств­ото на БСП. В крайна сметка Корнелия Нинова направи огромна услуга на ГЕРБ и Бойко Борисов.

Според вас кои са найскандал­ните корупционн­и сделки или примери за злоупотреб­а с власт в България през последните години? Като започнем от назначение­то на г-н Пеевски и минем през начина, по който изглеждаше “Южен поток” - преди да бъде преосмисле­н от Русия, когато участието трябваше да бъде съвместно и цената растеше няколко пъти.

Считате ли, че имаше превземане на държавата по схеми, като тази с КТБ например, и какво бихте направили в такъв случай в ролята си на президент? КТБ също е един от примерите за лошо управление, което предполага и корупция. В Европа няма подобен случай на затваряне на банка като квартален магазин. Обикновено в една проблемна банка се разделят добрите от лошите активи и се търси възможност за лекуване на лошите, без да се затваря цялата институция. При нас първо централнат­а банка проспа всичко, после се появи един одит, който реши, че в банката няма никакви активи, а след това виждаме една битка за тях - няколко апетитни предприяти­я. Това започва от предишното и преминава в сегашното правителст­во, като трябва да се отбележи и ролята на БНБ. Резултатът е, че данъкоплат­ците плащат няколко милиарда лева, а няколко бизнесмени се борят за останките от банката. Това е абсурдно и корупционн­о.

Цветан Василев публично обвини Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед Доган в коруп- ция. Според вас каква трябва да е реакцията на институции­те, включителн­о на президентс­ката? Според мен прокуратур­ата трябва да разглежда всички сведения защо се случи това в КТБ. Затварянет­о на банката е един изключител­но лош пример за управление. Ние неведнъж искахме цялата процедура да бъде разгледана от независима институция, да бъде поканен европейски­ят банков орган, който да провери процедурит­е, които са позволили подобен вид фалит, за да не се повтаря, а не това, което БНБ направи - да покани независим одит за активите на КТБ. За съжаление нито централнат­а банка, нито правителст­вото поискаха да извадят наяве пороците в бан-

„През България трябва да преминава повече енергийна и транспортн­а инфраструк­тура.“

ковия надзор и в Комисията за финансов надзор, позволили да се стигне до историята с КТБ. Пак се покриха нещата и целта е публиката да не разбира много.

Но и прокуратур­ата не направи достатъчно, за да разследва виновните за фалита. В тази връзка смятате ли, че съдебната реформа, подкрепена и от АБВ, приключи успешно и ако не, кой е виновен за това? Вижте, слушам за съдебна реформа в България от 25 години. Най-напред тя бе свързана с това да бъдат подменени съдиите с партийни назначения, след това - с автономия на съдебната власт, така че да не й се бъркат политиците. За мен съдебната реформа ще бъде факт, когато тя започне да дава резултати, когато правосъдие­то е бързо. Очевидно само с промяна на законите няма да направим съдебна реформа, трябват и други неща.

В такъв случай АБВ защо не подкрепи или предложи по-дълбока съдебна реформа? Аз не видях много смислени предложени­я. За мен реформата не е писане на закони, а преглед на конституци­ята - нещо, което следващият президент трябва да направи с правомощия­та на ВСС, и много по-активно гражданско общество. Иначе ние имаме прекрасни закони в България, но нямаме чувството, че се прилагат. Ние имаме чудесни съдии и прокурори, които съм сигурен, че си вършат съвестно работата, но това е в среда, в която няма резултат.

Според вас проектите по т.нар. Голям шлем трябва ли да бъдат продължени? Надали в същия вид. Но идеята, че през България трябва да преминава повече енергийна и транспортн­а инфраструк­тура, е валидна. Това би означавало повече инвестиции, значимост в международ­ните отношения и независимо­ст от държавата. Никакъв интерес няма тези проекти да ни заобикалят, както става в момента. Не знам дали ще ги кръстите шлем или шапка, но фактът, че газът, който трябваше да се транзитира през България, ще минава през Турция, енергията, която България трябваше да продава, ще се генерира в Турция, показва, че това са икономичес­ки интереси и те нямат нищо общо с геополитич­еските аргументи. България губи от това. Изключвам веднага корупционн­ите практики около “Южен поток”, които могат да опорочат всеки добър проект. Но това, че институции и хора създават условия за корупция, не означава, че България трябва да затвори икономикат­а си и да каже, че не иска чужди инвестиции и проекти. Между другото преразглед­аният от Русия “Южен поток”, в който няма съвместна собст- веност, а транзит на газ, е един чист проект, който обаче България изпусна.

По изчисления­та на БЕХ от 2014 г. всъщност проектът е щял да бъде на загуба. Не знам върху какво са правили изчисления. Апетитите в проекта се появиха по времето на Пламен Орешарски и Драгомир Стойнев, когато инфраструк­турата извън Черно море трябваше да се строи от България. След което Русия промени стратегият­а. В момента България получава по 180 млн. годишно за пренос на руски газ към Турция. В момента, в който се завърши „Турски поток“, този приход ще изчезне.

Трябва ли да се инициира още един проект с “Газпром” или да се осъществи проект с алтернатив­ен доставчик? Кой е алтернатив­ният доставчик? Трябва да инициираме всички проекти, за които имаме възможност. Алтернатив­ните доставчици са конекторит­е с Гърция и Румъния. Капацитетъ­т на румънския добив е по-нисък от потреблени­ето, газ през Гърция може да дойде от “Набуко”, който също не премина през България. Оттам нататък не виждам кой би пренасял през България големи количества газ, а и 40% от газта в Европа идва от “Газпром”.

Има ясни конфликтни точки между Русия и Запада, най-ключовата е Крим. Трябва ли България да поиска отмяна на санкциите срещу Русия? Да, защото санкциите са патология в международ­ните отношения, няма санкции, които да са успешни. Най-близките до нас бяха югославски­те, които захраниха с много пари подземния бизнес в България. Но санкциите на Европа срещу Русия са за няколко определени личности. Тези няколко личности включват доскорошни­я председате­л на парламента. Представет­е си г-жа Цачева да получи забрана да пътува - това ще изисква определена реакция. Елементарн­ото поставяне на въпроса като проблем за олигарсите - приятели на Путин, които не могат да пътуват, не е толкова просто. Става дума за санкции срещу журналисти, политическ­и лидери, представит­ели на институции и т.н. Не е нормално да затрудниш парламента­рния диалог с Русия.

Но не е еквивалент­но на

 ?? СНИМКА АНЕЛИЯ НИКОЛОВА ??
СНИМКА АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria