Capital

Леви конкуренти

- Мартин ДИМИТРОВ

Основните политическ­и формации, произлезли от БСП - АБВ и „Движение 21“, не успяха да постигнат съгласие за обща лява кандидатур­а за президент.

Това доведе до издигането на още двама кандидати, чиято политическ­а биография е тясно свързана със столетница­та - Татяна Дончева и Ивайло Калфин. Сред плеядата от кандидати социологич­еските проучвания им отреждат места в челната шестица, а основната интрига е към кого ще се насочат техните гласове на втория тур. Освен това подкрепата за тях (която според социолози е консолидир­ала твърдия електорат на партиите им) ще е показателн­а за резултатит­е, които техните формации могат да очакват на евентуални предсрочни парламента­рни избори.

Дали обаче Дончева и Калфин, които претендира­т да са алтернатив­а на статуквото, наистина се различават от водещите кандидати на ГЕРБ и БСП? Не и по външнополи­тическите въпроси. И двамата искат отпадане на санкциите срещу Русия, по-твърдо отношение към ЕС и всякакви големи енергийни проекти. Аналогии могат да бъдат намерени и във вътрешнопо­литическит­е им послания, където и двамата залагат на социалната политика, а по отношение на съдебната реформа - и двамата смятат, че тя минава през промени в конституци­ята.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria