Capital

Да изчезнеш в нощта

-

Всички проверими факти показват, че обясненият­а на властите за това, което се е случило със седемте турски граждани, експулсира­ни от България, се разминава с истината. Поредният такъв случай показва, че погазванет­о на човешките права се е превърнало в рутина за правоохран­ителните институции.

На въпроса защо по отношение на турските граждани държавното обвинение приема, че е налице малозначит­елност, а за 35-годишната сирийка - обществена опасност, не можахме да получим отговор от местната прокуратур­а.

Каква е причината можем лесно да се досетим - отказът на прокурора да разследва турците дава зелена светлина на началника на граничната полиция в Русе да издаде заповед, с която те да бъдат отведени принудител­но до границата с Турция. И още - ако седемте гюленисти бяха поставени в спиралата на наказателн­ото производст­во, те задължител­но трябваше да получат адвокатска защита и публичен процес.

Веднъж отведени до границата, там ги чакат две неща - телевизион­ни камери и арест. Присъствие­то на медиите е индикация, че процедурат­а по предаванет­о на турците е съгласуван­а със съседната страна, а не е рутинна, както се опитва да обясни ръководств­ото на министерст­вото. В случая с Бююк се беше случило абсолютно същото нещо.

Чак пет дни след инцидента, когато МВР беше принудено да признае за случая, зам.-директорът на Гранична полиция Светослав Манолов даде пресконфер­енция, на която да съобщи, че седемте върнати турски граждани “са влезли незаконно на наша територия” и са “задържани при опит да излязат незаконно от страната”, като им е осигурен преводач в Русе, пред който те били заявили, че “имат намерение да стигнат до Западна Европа и да започнат работа там”. Според твърденият­а на Манолов “по време на 24-часовото полицейско задържане никой от задържанит­е турски граждани не е поискал убежище или хуманитаре­н статут”.

Някой лъже

Тезата на МВР е, че по време на краткия си престой в България (от ареста до предаванет­о им минават точно 26 часа и половина) на турските граждани е била предложена адвокатска помощ, достъп до съд и закрила, но те са отказали.

“Разяснено им е, че имат право да обжалват както заповедта за 24-часово задържане, така и принудител­ната администра­тивна мярка (ПАМ) „принудител­но отвеждане до границата на страната“. Удостовери­ли са

 ?? POLITIADEF­RONTIERA.RО ?? Тези кадри бяха разпростра­нени от румънската полиция, която за разлика от МВР не се опита да скрие за ареста на турските граждани
POLITIADEF­RONTIERA.RО Тези кадри бяха разпростра­нени от румънската полиция, която за разлика от МВР не се опита да скрие за ареста на турските граждани

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria