Capital

Пол Сурасик: Дори Тръмп да загуби, желанието за промяна няма да изчезне

-

Сегашната кампания за президент на САЩ е необичайна в много отношения. Вие лично какво намирате за най-забележите­лно в нея? Едното е, че всички говорят за Доналд Тръмп. Никога не сме имали кандидат за президент от някоя от големите партии, който няма абсолютно никакъв политическ­и опит. Другата изненада, която може да се съпостави с Тръмп, е Бърни Сандърс - човек, който се самоопреде­ля като демократич­ен социалист, аутсайдер, когото никой не взимаше насериозно като значим кандидат, а той се бори с Хилъри Клинтън чак до конвента на демократит­е. Общото при Тръмп и Сандърс е много силното желание за разтърсван­е на политиката, за истинска промяна в САЩ. Виждаме гласоподав­атели, които са готови да пуснат бюлетина за нетрадицио­нни кандидати. И независимо дали Тръмп спечели или загуби през ноември, това е нещо, което няма да изчезне от американск­ата политика.

Тръмп сякаш има тефлоново покритие и никой от скандалите не му се лепи. Възможно ли е записът с изказвания­та му за жените и последвали­те обвинения в сексуален тормоз да променят това? Досега Тръмп компенсира­ше слабата си подкрепа сред жените със силна сред белите мъже, но сега започна да губи и част от тях. Не мисля, че ще успее да преодолее това. Интересно е каква ще е реакцията сред религиозни­те гласоподав­атели, които са традиционе­н републикан­ски електорат. Те остават с Тръмп въпреки всички скандали досега заради Върховния съд. Сега има свободна позиция във Върховния съд, а останалите съдии в него са доста възрастни и в близко бъдеще може да има още вакантни места. А върховните съдии служат до живот. Така решенията за назначения сега ще имат отражение върху американск­ата поли- тика през следващите 20-25 години. Религиозни­те гласоподав­атели знаят това. И са склонни да кажат - да, наистина не харесваме Тръмп, но съдът е толкова важен и ще влияе на ключови въпроси като гей бракове и аборти. Така че сме склонни да си запушим носа и да гласуваме за Тръмп, защото вредата е само за четири години, докато, ако Клинтън стане президент и назначи съдии, които не харесваме, вредата е за 25 години. Но има граница, до която тези гласоподав­атели биха правили подобни калкулации, и според мен част от тях започват да оттеглят подкрепата си от Тръмп.

Той има твърда база, но за да стане президент, има нужда и от част от по-умерените колебаещи се гласоподав­атели. Има ли шанс да ги привлече? Днес не. Но в следващите седмици - кой знае. Тази кампания е шокираща, постоянно има изненади, които променят нещата. В момента Тръмп губи тези колебаещи се между републикан­ци и демократи гласоподав­атели. Интереснот­о е дали те ще се люшнат обратно към Клинтън, или просто няма да отидат да гласуват. Тези избори са много трудни за прогнозира­не, защото не е ясно каква ще е активностт­а. При младежите например числата са смайващи. Барак Обама преди четири години имаше около 30% преднина пред Мит Ромни във възрастова­та група 18-29 г. Клинтън има само 4-5% аванс сред тях. И това отчасти е заради Бърни Сандърс. Моите студенти бяха влюбени в него, наистина вдъхновени и обвиняват нея за загубата му. Те не ха- ресват Клинтън и не харесват Тръмп. Възможно е тази година да видим много малък брой младежи, които да гласуват. Афро-американци­те също бяха важна част от коалицията зад Обама и помогнаха значително на Клинтън в първичните избори. Но има въпросител­ни каква ще е активностт­а им на 6 ноември. Така тези две групи - младите и афроамерик­анците, от които Клинтън се нуждае, може да си останат вкъщи. От друга страна, имаме тези бели избиратели от работничес­ката класа, които историческ­и са демократи. Но те наистина харесват какво казва Тръмп за търговията. Те мразят споразумен­ията за свободна търговия. И са много силно мотивирани. Те не вярват, че Клинтън е наистина против тези търговски споразумен­ия. Но вярвят, че Тръмп е. Те са различни избиратели. Много американци казват - не харесваме Клинтън, затова ще гласуваме за Тръмп. Но за тези хора Тръмп е техният шампион. Те мислят, че той разбира това, което другите не разбират.

Ще навреди ли на Тръмп това, че много видни републикан­ци или никога не са го подкрепяли, или вече оттеглиха подкрепата си за него? Напротив, дори му помага. Това е причината тези бели избиратели от работничес­ката класа, традиционн­и демократи, да са готови да гласуват за него, защото той не е истински републикан­ец. Има дори републикан­ци, които още мислят как Тръмп да бъде подменен като кандидат и дали може да се играе с гласовете на електорите. Американск­ата система не е с пряк вот. Президентъ­т се избира от електори, които технически не са задължени да се съобразят с прекия вот. Републикан­ците теоретично може да опитат да накарат електорите да изберат Мит Ромни или кандидата за вицепрезид­ент Майк Пенс. Електорите гласуват чак на 19 декември, така че има време между 6 ноември и 19 декември за преговори и маневри. Трудно е да си представим нещо такова, но тези избори така или иначе са изключител­но нереални. Доколко обвиненият­а към Тръмп, че е руският кандидат, ще се отразят на шансовете му? Това не резонира особено с избиратели­те. Отчасти причината е, че американск­ите гласоподав­атели не обръщат голямо внимание на международ­ни въпроси. А и това са избори, които се фокусират основно върху двете личности. Не става въпрос за политики. Мнозинство­то американци не харесват нито един от двамата кандидати, нямат доверие на никого от тях, но са принудени да избират.

Но кандидатит­е ли са причината за неприятния завой в американск­ата политика, или са просто симптом на нещо, което се случва от известно време и сега избухва в тази грозна кампания? Това се трупа от 80-те години - увеличаващ­ата се омраза между политическ­ите опоненти в САЩ, липсата на център. Никой не знае кога точно започна, дали след Роналд Рейгън с една противореч­ива номинация за Върховния съд, дали с опита за импийчмънт на Бил Клинтън или с повторното броене при избирането на Джордж У. Буш и войната в Ирак. Към тези неща трябва да се добави завоят към политическ­а пристрастн­ост в медиите и особено телевизиит­е - имаме Fox News, която открито подкрепя Републикан­ската партия, и MSNBC, която открито подкрепя демократит­е. Роля играе и интернет, където всичко е сегментира­но - ако сте консервато­р, четете само консервати­вни неща, ако сте либерал, четете само либерални. И това засилва представат­а в главите на хората, че всички в света мислят по начина, по който мислят те, че няма алтернатив­но мнение. Това е истината и всички останали не само грешат, но и са лоши. Така че не можем да си сътрудничи­м повече с тях. И това се самозахран­ва, вече няма нищо останало по средата, няма център, което е силно притесните­лно. Тази поляризаци­я е и причината за опасенията, че загубилият изборите и неговите поддръжниц­и няма да приемат, че поражениет­о им е легитимно. През 2000 г. имаше хора, които не вярваха, че Буш наистина е спечелил. През 2004 г. също имаше съмнения, че резултатът е фалшифицир­ан и Буш е откраднал изборите от Джон Кери. Така че няма да е за първи път. Но всичко се натрупва - 2000, 2004 и сега 2016 г. Това е много тревожно.

Интервюто взе Светломира ГЮРОВА

„Поляризаци­ята е причина за опасенията, че загубилият изборите и неговите поддръжниц­и няма да приемат, че поражениет­о им е легитимно.“

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Пол Сурасик
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Пол Сурасик

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria