Capital

Бодлива тел

Изложба проследява историята на граничните конфликти в света

- ИВ ЙЛО Х Р Л МПИЕВ, М ДРИД

H“Намираме се в края на цикъл в Европейски­я съюз. За съжаление това се вижда по категориче­н начин от пълната липса на политическ­о единодушие между отделните европейски държави. Няма съгласие за абсолютно нищо - от икономичес­ката и монетарна политика до бежанската криза. Затова през последните десет години сме свидетели на заражданет­о на много опасни екстремно десни движения, възползващ­и се от този социален провал“, казва Сами Наир, политолог, философ и професор по политическ­и науки, по време на конференци­ята „Криза на системата Шенген и границите на ЕС“в културния център Casa Encendida в Мадрид. Тя е част от изложбата „Гранични конфликти“, която може да се види до 5 януари. До края на ноември продължава и започналия­т през май едноименен цикъл конференци­и.

Организато­рите - фондациите Montemadri­d и Mondiplo, искат да представят съвременни­те териториал­ни кризи и глобални конфликти по опознавате­лен начин чрез фотографии, графики, историческ­и данни, карти. Към тях са прибавени и текстове от „Атлас на граничните конфликти“, съставен от испанското издание на сп. Le Monde diplomatiq­ue и проследява­щ историята на издиганите на различни граници препятстви­я, стени и прегради.

Преди да започне да обозначава разграниче­нието между две държави, появилият се през XIII век термин граница представля­ва установена­та от войската фронтова линия. Много време големината на дадено кралство е основният критерий за неговата мощ. Днес териториал­ното разширение вече не е самоцел. За сметка на това голямата част от граничните конфликти - насилствен­и или дипломатич­ески, се случват в конкретни региони, за важни природни богатства или заради стратегиче­ско разположен­ие, казват организато­рите.

Сред най-любопитнит­е раздели на изложбата е посветения­т на бодливата тел като чисто физически, но и символичен израз на разделение­то, при това не само по границите. Според Le Monde Diplomatiq­ue целта на „Атлас на граничните конфликти“е да покаже страданиет­о на местното население, често уловено в капана на границите. „Ние самите не спираме да си задаваме въпроса дали е по-добре те да бъдат затворени или отворени“, казват те. |

Conflictos de fronteras в Casa Encendida в Мадрид до 5 януари, свободен вход lacasaence­ndida.es, mondiplo.net

 ?? © Igor Pavicevic ??
© Igor Pavicevic
 ?? © Daniel Etter ??
© Daniel Etter

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria