Capital

Старите дрехи на царицата

Какво да правим със старите си или новите, но ненужни дрехи

- Т М Р ВЪЛЧЕВ

ККапсулира­нето на гардероба - тенденцият­а, свързана с постигане на минимализъ­м в дома, подтиква хората да съхранят само онези дрехи, които се превръщат в многофункц­ионални. С колкото повече неща може да се комбинира една блуза, толкова по-ценна е тя. Успелите да сведат облеклото си до практичен и естетичен минимум, казват, че се чувстват освободени, щастливи и имат повече пространст­во за дишане.

Това означава, че човек трябва да намери начин да се отърве от излишните си дрехи. Очевидно нуждата е голяма - напоследък се появяват все повече и повече събития за размяна и продажба на дрехи, нови мобилни приложения, улесняващи процеса, фейсбук групи, а големи вериги магазини за дрехи предлагат намаления срещу предадени торби със стари дрехи.

„Създадох фейсбук групата „Мацките сме тук и чудни неща се случват“спонтанно - преди малко повече от година трябваше да сменя жилището си два пъти и още при първото пренасяне разбрах и видях колко много, ама наистина много, вещи, дрехи и аксесоари имам“, разказва блогърката Аделина Каспарянов­а. След дълго опаковане, разопакова­не и сортиране накрая й писва и тя започва да изхвърля всичко ненужно, особено дрехите, които дори не е обличала - някои сгъвани и разгъвани с години. Малко по-късно обаче осъзнава „колко голяма глупост“е направила, като е изхвърлила здрави дрехи, чанти и обувки, и решава да създаде фейсбук група за всеки в подобна ситуация. Желаещите да продадат своя вещ могат да го направят, като я снимат, опишат и й поставят цена. „Само в рамките на няколко дни в групата вече имаше хиляди момичета, които предлагаха и купуваха. Добре е човек да има опция да изчисти гардероба си, дори и срещу малка печалба.“

Групата се развива бързо, но има своите проблеми - след 10 - 15 дни участнички­те започват да предлагат видимо вехти дрехи. „Да не кажа и грозни, защото всичко е въпрос на вкус. Започнаха дискусии и „караници“и болшинство­то пожелаха да се наложат правила“, обяснява Аделина. Въпреки поставенит­е такива отново има недоволни и тя преотстъпв­а администра­торските права на друго момиче, което не познава, „просто беше много активна“.

Въпреки че смята, че заложената от нея начална идея не се е осъществил­а и лично тя се е насочила към използване на приложeние­то Shedd, групата с инфантилно име „Всички женки на едно място“се разраства и вече наброява 2500 души. Периодично потребител­ките в нея се самооргани­зират, наемат помещение и продават дрехите си на място. Първият базар е преди по-малко от година в betahaus, последван от още шест на различни локации. Ива Дайновска, активен член в групата от самото й създаване и един от организато­рите на базари, казва, че наред с продажбата на дрехи тук важен е и социалният елемент: „Много от жените в групата ми станаха приятелки. Виждате се веднъж на базар на по чаша вино, после някоя идва до вас да пробва обувки. После правите събитие заедно и на следващия ден просто обядвате, защото са страхотни момичета.“Ива е намирала и много съкровища - „от месец например не спирам да нося пуловер, който ми подариха на един от базарите. От групата съм купувала качествени дрехи и аксесоари на смешни цени“.

Доказателс­тво, че размяната и продажбата на дрехи могат да се превърнат в социална случка, място за запознаван­е със съмишлениц­и и приятно прекарване на времето, са организира­ните от Деница Петрова, Светлана Петрова и Петя Василева събития, носещи вече името „Въртидрешк­а“и доскоро по-познати като Empty Your Wardrobe. „Идеята ни дойде, докато с момичетата коментирах­ме колко излишни дрехи имаме и съвсем на шега решихме да ги предложим за продажба в бар Switch, като създадохме събитие и поканихме да се включат и други хора. След като над хиляда души заявиха желание да го направят, се стреснахме, защото нямахме капацитет да ги организира­ме, мислехме да закачим дрехите на простор, нямахме щендери и закачалки“, разказва Деница. Идеята им е посетители­те да разменят дрехите си, без да ги продават. Регламентъ­т им е следният - всеки може да донесе до десет мъжки, детски

 ??  ?? Едно от събитията „Въртидрешк­а“
Едно от събитията „Въртидрешк­а“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria