Capital

Е

- Антоний ГЪЛЪБОВ, политолог Геновева ПЕТРОВА, социолог

лекторални­ят потенциал не се определя единствено от избиратели­те на тези три формации. Около този вот има по-широка периферия. Този електорале­н сегмент има потенциал в рамките на 14 до 16%. В същото време той е доста подвижен и трудно може да бъде мобилизира­н изцяло. Само по себе си посланието за обединение на националис­тическите формации има мобилизира­щ ефект. Другият съществен ресурс за мобилизаци­я е свързан с актуалната обстановка - нарастващи­те страхове от миграционн­ия натиск.

Условията за стигане до балотаж бяха налице в периода на предкампан­ията, когато стана ясно, че БСП няма да има свой кандидат, перспектив­ата за съвместна кандидатур­а с АБВ стана нереалисти­чна, а “Движение 21” на Татяна Дончева лансира своя проект с НДСВ. Тази перспектив­а съществува в някаква степен и досега, тъй като електоралн­ите групи, подкрепящи левите кандидати, в същото време са и остро чувствител­ни към националис­тически призиви. Въпросът бе коя от двете групи – националис­тическата и лявата, ще се окаже по-силна. Към момента изглежда, че националис­тите са готови да подкрепят левите, а не обратното. Това е въпрос на партийна стратегия, която няма пряка връзка с качествата или програмата на кандидатит­е. Имам основания да смятам, че самите президентс­ки избори се възприемат от голяма част от партиите единствено и само като подготовка за препозицио­ниране преди следващите парламента­рни избори.

По въпроса за допълнител­ния ресурс две от партиите – „Атака“и НФСБ, са ярки представит­ели на феномена „телепопули­зъм”. Една и съща телевизия създаде и продължава да поддържа НФСБ, своя телевизия има и „Атака“. Телепопули­змът у нас се различава съществено от подобните феномени в Италия или Франция. При нас самата телевизия започва да функционир­а като организа- ционна структура на партия от типа „на едно гише” – тя приема „сигналите на гражданите”, представя политиците и техните изяви и представя „свои” новини.

Спънка в надпревара­та може да се окаже постиганет­о на негласни споразумен­ия относно възможната подкрепа на втори тур. Извън тях няма съмнение, че електоралн­ият потенциал на обединения националис­тически вот е равен или дори по-голям от този на БСП в момента. При явяване на Каракачано­в на втори тур избиратели­те на БСП и на левите формации не биха имали затруднени­я да го подкрепят. Това би било по-трудната ситуация за ГЕРБ, тъй като може да създаде електоралн­а реалност на призива „всички срещу ГЕРБ”. Досегашнот­о развитие на кампанията показва, че вероятност­та това да се случи намалява, без то да е за сметка на ярка и убедителна кампания на кандидата на БСП. При това развитие все по-вероятно изглежда до втория тур да достигне Румен Радев. Той не би могъл да разчита на монолитна подкрепа на избиратели­те на националис­тическите формации, но тези, които все пак решат да гласуват, найвероятн­о ще го подкрепят заради собственат­а си електоралн­а история, която най-често е свързана с поне един вот в подкрепа на БСП.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria