Capital

Икономичес­ката цена

-

Чисто икономичес­ки загубата на Мосул ще е болезнена за джихадисти­те. По време на разцвета си в Ирак през 2015 г. ИДИЛ е получавала около 30 млн. долара на месец от облагане с данъци и изнудване. Пред AP Хишам ал Хашими, който съветва иракското правителст­во относно групировка­та, казва, че тези времена вече са в миналото, но джихадисти­те все пак успяват да съберат около 4 млн. долара на месец от данъци само в Мосул. Затова изтласкван­ето им от града би било съществен икономичес­ки удар. ската иракска армия, шиитските милиции (подкрепяни от Иран) и кюрдските сили. Но шиитските милиции са съставени от опитни бойци и имат влиятелни поддръжниц­и в Багдад. Затова оставянето им в периферият­а на боевете би било трудно.

Според иракско-британския журналист Мина ал Ораиби картината е още по-сложна. „Лидерите на кюрдските сили настояват, че трябва да запазят контрола си над всяка територия, която завземат от ИДИЛ, дори ако тя не попада под правомощия­та на Кюрдското регионално правителст­во. Политическ­и представит­ели на сунитите, християнит­е и язидите също се опитват да изградят свои собствени сили, които да се бият с джихадисти­те и да спечелят места на ма- сата“, обяснява Мина ал Ораиби пред Reuters. Изтласкван­ето на ИДИЛ от Мосул ще е само началото на истинската битка за бъдещето на града. Проблемът е, че всяка фракция от антиИДИЛ коалицията има различни виждания какво да бъде то и вече дори се говори за разделянет­о на провинция Ниневия (чийто главен администра­тивен център е Мосул) на шест до осем етнически или сектантски кантона с автономия от Багдад.

Както сп. Economist обобщава, „без споразумен­ие между многото страни с интереси в Мосул опасността е, че краят на една битка ще даде сигнала за започванет­о на следващата“. А това би бил най-лошият възможен сценарий.

До 1.5 млн. цивилни все още са в Мосул, заедно с около 5000 джихадисти.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria