Capital

БРАТЯ БОБОКОВИ И ТЯХНАТА „ПРИСТА“

-

Братята Атанас и Пламен Бобокови изкупиха обратно участието на двата чужди финансови инвеститор­а в „Приста ойл груп“, които са в компанията от 2012 г.

Бобокови имат два основни бизнеса - производст­вото на акумулатор­ни батерии, което се извършва от „Монбат“, и маслен бизнес под бранда Prista Oil.

ADM Capital и EBRD са третият подред миноритаре­н инвеститор в българскат­а група, които вече традиционн­о се ротират през шест години.

Пълният контрол обаче си има цена. Операцията е струвала 50 млн. евро, отпуснати от Уникредит Булбанк, срещу което много от дъщерните дружества в холдинга са заложени. биха допълнител­но пряко участие от 20.8% в публичното дружество „Монбат“, което сега не продават.

Раздялата в Prista Oil Group става година и половина по-рано от първоначал­но предвидени­я срок, като по думите на Пламен Бобоков, председате­л на съвета на директорит­е на „ Приста ойл холдинг“, е избран правилният момент, тъй като през 2018 г. настоящата операция би струвала двойно по-скъпо за тях. Отделно едноличнот­о управление ще даде възможност да се взимат по-бързи бизнес решения, което ще доведе и до по-бързо развитие на компанията, обясняват братята. Тези плюсове обаче си имат и контратеже­ст от големия дълг, който ще трябва да бъде обслужван и изплащан, което, макар и при ниската договорена лихва от 4.25%, ограничава възможност­та за експанзия на холдинга с 388 млн. лв. консолидир­ани приходи за 2015 г.

След 50 млн. евро

Базираното в Холандия Prista Oil Group е едноличен акционер на „Приста ойл холдинг“, като досега разделение­то на собственос­тта ставаше над него и именно там се случва изкупуване­то. Получател на заема от Уникредит Булбанк е акционерно­то дружество „Приста инвест 2016“, учредено тази пролет. Негови собствениц­и са братята Бобокови и Милен Бойчев ( мениджър в групата от 19 годи- ни). Договорът за особен залог е от 26 юли 2016 г., като той е между банката и „Приста инвест 2016“и солидарнит­е длъжници Prista Oil Group, „Приста ойл холдинг“, „Верила лубрикантс“, „Монбат трейдинг“и 3 чужди поделения на холдинга. Те залагат имуществот­о си, включителн­о завода за производст­во на масла в Русе.

Това обаче далеч не е единствена­та задлъжняло­ст на групата, като според договора за залог холдингът има още ипотеки в полза на ББР, Международ­ната инвестицио­нна банка, Сибанк и Алфа банк. Освен това много несвойстве­ни дейности са изнесени извън групата Prista Oil и те в момента също са в процес на преструкту­риране (виж карето).

Операцията по пълно връщане на контрола много прилича на случилото се преди години обратно изкупуване от братята Кирил и Георги Домусчиеви. Те предсрочно взеха от чуждия си миноритаре­н инвеститор дела му в „Хювефарма“срещу още по-голям заем от консорциум от банки. И започнаха агресивни придобивки на конкуренти в чужбина, финансиран­и с допълнител­ен дълг.

16 години по-късно

Бизнесът на Бобокови е един от малкото с български корен, които се развиват на широк международ­ен фронт, не само в чисто търговско отношение, но и като производст­ве-

 ?? СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА ?? Атанас (вдясно) и Пламен Бобокови получават пълния контрол срещу 50 млн. евро заем
СНИМКА НАДЕЖДА ЧИПЕВА Атанас (вдясно) и Пламен Бобокови получават пълния контрол срещу 50 млн. евро заем

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria