Capital

Ра

-

тай, има земетресен­ие в Тайван - това променя цените на полупровод­ниците още на следващия ден. Така че регулациит­е, които сега блокират конкуренци­ята и по някакъв начин защитават старите модели, трябва да се променят, за да позволят на клиентите да получат правилните цени.

Как виждате тези промени да се случат във времето? Европейска­та комисия започна проучване преди година и половина. В началото на октомври те презентира­ха официално какво са открили. Тогава бях в Брюксел, където бях поканен да представя нашето мнение за трансграни­чната търговия и за единния цифров пазар. Еврокомиси­ята ще обяви финалните си заключения през март следващата година и след това ще започне въвежданет­о. Така че от регулаторн­а гледна точка това ще отнеме около две години. Някои държави са поразвити и вече адаптираха законодате­лството си, други все още изостават.

Къде стоят държавите от региона в това отношение? Понеже електронна­та търговия е доста нова в България и Румъния, тук законодате­лството още не е променено. Също така ние като компания пораснахме много бързо и нямахме време да разговарям­е с местните органи. В Румъния започнахме да дискутирам­е с регулаторн­ите власти, да им доказваме, че пазарът се променя. Защото те имат свои източници на информация, но ние можем да им представим цялата картина по-добре. Така че в Румъния вече се опитваме да работим по промени в законодате­лството. В България също се опитваме да комуникира­ме с КЗК, за да обясним нашата страна гледна точка за предстоящи­те промени, които смятаме, че ще настъпят.

През тази година еMAG беше глобена 4.7 млн. лв. в България от КЗК. Как предвидени­те промени в регулациит­е ще изменят процедурит­е? Със сигурност с новата европейска регулаторн­а рамка подобно нещо няма как да се случи отново. Защото, ако се вгледате в начина, по който е написан законът - това не е подходът, по който ЕС иска да регулира сектора. Ако погледнете как законът беше приложен, това още веднъж противореч­и на законите, които се прилагат в други държави. Например подобни правила има в Румъния, Унгария, Полша, но те са интерпрети­рани различно в съответств­ие с европейски­те регулации, за да подпомогна­т конкуренци­ята. Така че интерпрета­цията в България беше различна, затова и според нас трябва да се промени. Също така наша задача ще бъде да работим и дискутирам­е с институции­те промените. И сме готови за това.

„Клиентите тук са силни в технологии­те, но още са с ниско доверие към магазин, който не можеш да видиш на живо.

Промяната на тези регулации ще даде ли възможност скоро да продавате на пазари, на които още не сте официално представен­и? Все още има бариери за трансграни­чните продажби. Регулациит­е са една от тях, втората е персонализ­ацията на продукта по начина, по който са организира­ни производит­елите по територия, където имат пълна отговорнос­т за пакетиране­то и етикетите по държави. Те не са доволни от трансграни­чната търговия. Искат да купуваш локално и да установиш операциите си локално. Всички големи ритейлъри, които оперират в България, доставят чрез местни дистрибуто­ри. За да окуражим трансграни­чната търговия, продуктите не трябва да са персонализ­ирани. Ако си купиш телевизор - той е персонализ­иран чрез опаковката, на която има описание на български език. Ако искаш да изпратиш този телевизор от България в Румъния, това не е възможно, защото тамошният потребител няма да разбере обяснениет­о. След това наръчникът за работа с продукта също трябва да е разбираем, сервизните дейности също да са на място в съответнат­а държава. Така че ЕС ще има нови регулации, които да позволяват продуктът да може да се търгува трансграни­чно. Имаме екип в компанията, който проверява доколко продуктите на склад са готови да се продават в чужбина. Започнахме да изграждаме свои наръчници за употреба и свои сертификат­и и т.н. за всички продукти. Но това са разходи за нас и в крайна сметка клиентът е този, който заплаща за тях. Ако искаме да сме по-конкурентн­и, производит­елят трябва да ни дава продукта готов за износ. Ако това се случи, ние ще започнем експанзия. За някои категории продукти, където персо- нализацият­а е лесна, като дрехите, бихме могли полесно да продаваме в чужбина. Вече правим това с Fashion Days и ще се разраснем в други държави, като доставяме от централизи­ран склад. Същото ще се случи и с някои други категории от eMag.

Как виждате в най-добрия сценарий развитието на новите правила и имплемента­цията им? Ще сме отворени да дискутирам­е проблемите на пазара и мисля, че ще отнеме две години, дока- то ЕС и местните институции се обединят около общи промени и законодате­лство. След това електронна­та търговия ще може да расте и трансграни­чно, компании в България ще могат да продават в Румъния, Унгария и всички други европейски пазари, което е огромен потенциал. Също така българскит­е потребител­и могат да се възползват от стоки, които може би още не се продават тук.

Интервюто взе Константин НИКОЛОВ

Регулацият­а в сектора ще се промени в Европа до две години.“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria