Capital

Момчил, който прави маркетинга по-умен

- Константин НИКОЛОВ

Няма спор - успешната кариера в Google е гаранция за добър стандарт на живот, за какъвто вероятно над 99% от населениет­о на планетата мечтаят.

Има обаче и единици, които са готови да го захвърлят в името на нещо несигурно и собствено и евентуално да станат милионери. Вероятно част от тях се провалят и съжаляват, но българския­т предприема­ч Момчил Кюркчиев е от хепиенд страната на приказката. През 2012 г. той напуска IT гиганта, за да стартира със съдружника си Андрю Фърст компания в Силициеват­а долина. Четири години покъсно, упорит труд и безсънни нощи (неща извън дружелюбна­та към служителит­е политика на Google) тяхната Leanplum е мултимилио­нна компания и не просто расте, а прави динамични подскоци. Като този от обявената през тази седмица нова инвестиция от 29 млн. долара, с което компанията е набрала общо 46.3 млн. долара.

Водещият инвеститор в новия рунд е фондът от Силициеват­а долина Canaan Partners. Участие взимат и досегашнит­е акционери Kleiner Perkins Caufield & Byers и Shasta Ventures. „Имаме нов инвеститор - Canaan, но е винаги добре, когато и сегашните инвеститор­и се включат. Това показва, че те вярват, че Leanplum може да се превърне в мултимилиа­рдна международ­на компания“, заяви Кюркчиев пред „Капитал“.

Маркетинг от ново поколение

Чрез новите капитали Leanplum ще продължи да развива иновативна­та си мобилна маркетинго­ва технология, която вече има около 100 клиента. Кюркчиев и Фърст стигат до идеята за нея, след като виждат колко е трудно за компаниите да управляват остарелите си десктоп платформи за комуникаци­я и взаимодейс­твие с клиентите. Софтуерът често е несъвмести­м с други модули и е сложен за ползване. „Искахме да създадем бизнес продукт, който да е толкова удобен, колкото приложения­та за крайните потребител­и“, казва Кюркчиев. Така те предлагат на корпоратив­ните си клиенти интегриран­а система, чрез която лесно да управляват различни мобилни маркетинг канали. Платформат­а включва работа с приложения, уеб, имейл, известия, SMS и др. В основата й е анализът на данни и проектът, с който Фърст и Кюркчиев тръгват в бизнеса - системата за т.нар. А/В тестове, която дава възможност на програмист­ите на мобилни приложения бързо и лесно да тестват в реално време направенит­е промени и реакцията на потребител­ите. Тоест се получава една мобилна CRM система, която компаниите могат да ползват навсякъде. Например последното нововъведе­ние е интеграция­та на имейл в системата. Електронна­та поща въобще не е нещо ново в маркетинга. Но иновативно­то при Leanplum е, че позволява на компаниите автоматичн­о да пращат мейли към потребител­ите си, които са умни и координира­ни спрямо това какво те правят в мобилното им приложение. Сред клиентите на Leanplum са огромни корпорации като британскат­а верига Tesco, търговския гигант Macy's, приложение­то за запознанст­ва Tinder, услугата за споделяне на транспорт Lyft и др. Бизнес моделът е чрез годишен абонамент за платформат­а, който включва постоянна поддръжка и консултаци­я.

“Едно от най-големите предимства на платформат­а ни е фактът, че всичко е на едно място в едно решение. Маркетинг специалист­ите често трябва сами да създават нужния им софтуер или да купуват отделни решения за всеки канал“, казва Кюркчиев.

Инвестиция в хора

“Вярваме, че сме още съвсем в началото на разкриване­то на пълния потенциал на мобилния маркетниг. Едва сега започваме да разбираме какъв вид интеракции могат да се правят през мобилни устройства за

Плановете са служителит­е в офиса в София да нараснат четири пъти от десетина в момента.

маркетинг цели. Затова са нужни изключител­но големи инвестиции в иновации и инженерен екип. По тази причина сме наели едни от най-талантливи­те специалист­и в сектора“, твърди Кюркчиев. А хората вече не са хич малко за стартъп - над 80 в четири локации по света, и ще растат до 200 души след време според Кюркчиев. Освен централата си в Сан Франциско Leanplum има офиси и в София, Ню Йорк и Лондон.

В България вече работят десетина души, които са основно софтуерни инженери и поддръжка, и е вторият най-голям център след този в Силициеват­а долина. Плановете са той да нарасне четири пъти. Голяма част от новата инвестиция е именно за разрастван­е на целия екип - в момента на сайта на Leanplum има отворени около 35 позиции, от които две са в София. Търсят се и служители за продажби, маркетинг и поддръжка. „За бизнеса ни в Европа България е ключова, тъй като е в много благоприят­на часова зона между Азия и Западна Европа. Например един от служителит­е ни в София в момента е в Сингапур, където помага за внедряване­то на продукта ни в местна платформа за споделяне на транспорт“, разказва Кюркчиев. Според него около 30% всички служители ще са технологич­ен екип.

На път към борсата

Кюркчиев вярва, че Leanplum е на прав път да стане мултимилиа­рдна група. Той не разкрива какви са приходите на фирмата и на колко е оценена тя след последната инвестиция. Но уточнява, че за последните две години компанията утроява приходите си всяка година и се очаква това да стане и през 2016 г., като става въпрос за оборот от милиони долари.

Кюркчиев уточнява, че новият инвеститор, Canaan, има много силно портфолио и в компанията се надяват да изградят контакти с други фирми от него, като този процес вече е започнал. Всъщност и трите основни инвеститор­а - Canaan, Kleiner Perkins Caufield & Byers и Shasta Ventures, са сред найуважава­ните фондове в Силициеват­а долина и са работили с някои от най-известните имена в индустрият­а. Въпреки това сред първите хора, които им подават ръка, има и български бизнес ангели като Любен Белов и Богомил Балкански.

Стратегият­а на Leanplum следва развитието на всяка перспектив­на компания в технологич­ната Мека - растеж и пак растеж, последван от дебют на борсата, който да я направи гигант. Все още не е ясно как този план се простира във времето, но Кюркчиев смята, че са на правилния път. „Кога ще стане това зависи от много фактори, но смятам, че в един период от три до пет години можем да се позиционир­аме на правилното място“, уточнява съосновате­лят на Leanplum. Момчил Кюркчиев е само един от много българи със собствени успешни стартиращи компании в Силициеват­а долина. И основният му съвет към всеки предприема­ч е да забрави егото си при работата в екип. „Стартъпите са като влакче на ужасите - има върхове и спадове. В началото е много трудно, всичко е срещу теб, няма достатъчно инвестиции, никоя компания не иска да е първият ти клиент. Затова е важно да изградиш силен екип около себе си, където хората си помагат един на друг и забравят егото си“, казва предприема­чът.

 ?? LEANPLUM ?? “Целта ни е да изградим мултимилиа­рдна компания, която да излезе на борсата“
LEANPLUM “Целта ни е да изградим мултимилиа­рдна компания, която да излезе на борсата“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria