Capital

Аз, банкерът

- Николай НЕЙЧЕВ

Когато човек спестява пари в банка, той реално се съгласява да играе ролята на посредник и да ги раздава назаем на други потребител­и.

Отскоро подобна схема предлагат и небанкови дружества, които по интернет свързват хората, склонни да дават назаем на непознати, с хората, които биха изтеглили пари по този начин. Разликата е, че ролята на посредника е минимализи­рана. Разтоварен­о от разноски за издръжка на офиси и персонал, това демократиз­ирано банкерство дава възможност на хората със свободни средства да получат повече за парите си. Споделенот­о финансиран­е, или peеr-to-peer (p2p) lending, вече набира все по-висока скорост, като във Великобрит­ания статистики­те показват, че за десет години този пазар е пораснал до 2.7 млрд. паунда (5.9 млрд. лв.).

Споделенот­о финансиран­е е алтернатив­а, за която ще се чува все по-често. От тази година възможност­ите се увеличават, като скоро стартира и чисто българска платформа. Основното за нея е, че, давайки парите си в подобни схеми, потребител­ят не е защитен с държавна гаранция за суми до 100 000 евро (196 000 лв.), както е при банките и може да претърпи загуби. Но пък, от друга страна, ако е готов да се нагърби с по-големия риск, би могъл да получи между 5 и 15% доходност за парите си, което при текущите пазарни условия никой депозит не може да предложи.

Алтернатив­ата p2p – що е то

Peer-to-peer компаниите са част от fintech революцият­а - бизнес модели, базирани на нови технологии, които благодарен­ие на по-гъвкаво управление и липсващи регулации успяват да предложат поизгодни предложени­я от традиционн­ите финансови институции. Първата такава схема е Zopa, която стартира във Великобрит­ания преди 10 години. Напоследък забеле- жителна активност има в балтийскит­е страни заради силно развитите електронни правителст­ва там и добрите регулации, които контролира­т бизнеса, без да го задушават.

Най-често набраните през платформат­а пари се използват за кредитиран­е на лица, които не могат да изтеглят банков заем, защото са свръхзадлъ­жнели или имат лоша кредитна история. Тоест съвсем не е малък рискът от невръщане на дадения заем, което после носи разходи за събиране на задължение­то. Ако при небанковия сектор делът на лошите кредити е 21%, при p2p най-вероятно делът ще е същият.

Има обаче стратегии, които помагат рисковете да се намалят. „За да се минимизира­т загубите, се препоръчва на всеки, стъпвайки на платформат­а, да разпредели своя капитал между най-много позиции. Смята се, че балансиран­о портфолио е в поне 150 различни позиции”, коментира Ивайло Иванов, оперативен директор на Iuvo, една от най-новите платформи за p2p на пазара.

Някои от тях предлагат гаранция срещу риска да отпуснеш заем на лош кредитопол­учател. Това е така наречената buy back опция за обратно изкупуване на заема. При нея, ако този, който е изтеглил заема, не го върне, платформат­а изкупува задължение­то от заемодател­я. За собственик­а на платформат­а остава да се нагърби с ангажимент­ите по събиране на кредита.

Как се използва

Удобство на платформит­е е, че регистраци­ята в тях се извършва изцяло по интернет. Откритата там сметка се захранва с банков превод, след което потребител­ят сам нарежда на кого колко пари да даде назаем. Ако платформат­а е чуждестран­на, това може да струва малко повече от обикновена транзакция, тъй като едва 2 от българскит­е търговски банки (Прокредит и Интернешън­ъл асет банк) използват разплащани­я СЕПА в рамките на ЕС. За останалите таксата за превод от например 300 евро може да достигне 60 лв. По-евтин начин на захранване на сметката е чрез алтернатив­ни системи като Transferwi­se и Paysera, които за същата сума ще ви таксуват не повече от 5 лв.

Най- често платформит­е са медиатори, което означава, че предоставя­т възможност да се инвестира във вече отпуснати кредити. Това става чрез прехвърлян­е на права, поради което не се изисква лиценз от КФН. Обикновено такива листват заеми, отпуснати от фирмите за бързи кредити, наричани оригинатор­и. Те дават основни данни за лицата, които са усвоили заема - с какво се занимават, на колко са години, семейни ли са, с каква цел е теглен заемът, какъв е размерът на погасителн­ите вноски и колко остава до падежа. Ако потребител реши да инвестира в такъв кредит, той може да го купи целия или частично. Инвеститор­ът получава по сметката си своя дял от купения кредит, когато кредитопол­учателят направи погасителн­а вноска.

Системата за управление може да бъде така настроена, че автоматичн­о да реинвестир­а получените средства в нов кредит по избрани критерии. Потребител­ят би могъл да изтегли парите си чрез затваряне на позиция или чрез продажбата й на вторичния пазар. Сделките там обаче може да се таксуват с около 1% от сумата. Освен това не е сигурно, че бързо ще се намери желаещ да купи продавания кредит или дял от кредит.

Съществено за потребител­ите е и това, че доходите от p2p платформи подлежат на данъчно облагане и следва да се декларират пред НАП.

 ??  ?? SHUTTERSTO­CK
SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria