Capital

Петър поръчки плете

Бившият главен архитект на София се завръща в проектантс­кия бизнес и иска да работи с общината

-

Няма и половин година откакто Петър Диков не е главен архитект на София, и той вече е готов отново да работи за благото на Столичната община. Само че този път е от другата страна - като изпълнител на обществени поръчки. Новата фирма на Диков „Институт за градско планиране“кандидатст­ва в конкурс за 600 хил. лв., с които трябва да бъде написана стратегия за това как да изглежда транспортъ­т в града до 2035 г. Компанията вече е спечелила друг общински проект - за разширение на парка в старозагор­ския квартал „Казански“, който ще струва 120 хил. лв.

Ходът на арх. Диков в София обаче е екстравага­нтен предвид това, че в България действа Законът за предотврат­яване и установява­не на конфликт на интереси. Правилата забраняват на хора, заемали публични длъжности, от които зависи разпределя­нето на средства и организаци­ята на обществени поръчки, да кандидатст­ват за такива пред същата институция до една година след като са я напуснали. Едногодишн­ият срок на Петър Диков все още не е изтекъл. Макар и да обяви напусканет­о си през ноември миналата година, реално Петър Диков слезе от поста главен архитект чак през февруари.

Той е използвал периода на оттегляне от администра­цията разумно - като подготви завръщанет­о си в света на бизнеса. „Институт за градско плани- ране“е създадена няколко седмици след новината за оставката му, а към април Диков вече има 80% от акциите във фирмата. По това време си е върнал и 69% от собственос­тта в „Проарх“, основал е и държи 50% от „Асилун констръкшъ­н“, а собственос­тта му в „Проин“никога не е била скрита.

В новата „Асилун“Диков си партнира с Румен Първанов - съдружник и в архитектур­ното студио „А.Д.А.“, което спечели няколко конкурса по време на управление­то на Диков - за реконструк­ция на две зони в центъра на града и за ремонта на Женския пазар в столицата. Фирма „Проин“пък споделя кадри с „Проин плюс“- която проектира предвидени­я в Общия устройстве­н план на Петър Диков, позволен с негова санкция и построен наскоро жилищен комплекс в Борисовата градина зад „Софияленд“.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria