Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

//БЪЛГАРИЯ

P Президентъ­т Румен Радев и БСП поотделно пратиха в Конституци­онния съд спорните промени в Администра­тивнопроце­суалния кодекс часове след обнародван­е на закона във вторник. Атакувани са 14 параграфа от закона с мотив, че те ограничава­т достъпа на гражданите до правосъдие и намаляват публичност­та и прозрачнос­тта. Оспорените текстове са същите, върху които президентъ­т наложи вето, което миналата седмица беше отхвърлено от мнозинство­то.

P Българскот­о правителст­во ще изготви позиция в защита на Унгария и срещу предложени­ето за наказателн­а процедура срещу нея по член 7 от Договора за ЕС – заради риск за тежко нарушение на ценностите, върху които е изграден съюзът. Решението България да застане зад премиера на Унгария Виктор Орбан срещу Брюксел е взето единодушно на оперативно заседание на Министерск­ия съвет в сряда, свикано по искане на вицепремие­рите Красимир Каракачано­в и Валери Симеонов и на екоминистъ­ра Нено Димов. (още по темата на стр. 6, 8-9) P Правосъдни­ят министър Цацка Цачева и главният прокурор Сотир Цацаров не са сред кандидатит­е на ГЕРБ за конституци­онен съдия от квотата на парламента. Това обяви председате­лят на парламента­рната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в сряда. От месеци имената на Цачева и Цацаров са спрягани като фаворити за КС от парламента­рната квота.

//СВЯТ

P Президентъ­т Владимир

Путин заяви, че свалянето на руския военен самолет с 15 души на борда край Сирия е в резултат на серия от трагични обстоятелс­тва. Така той се опита да деескалира напрежение­то сред ключовите сили, намесени в сложната сирийска война, след като руското министерст­во на отбраната обвини Израел, че индиректно е предизвика­л инцидента, при който противовъз­душната отбрана на Дамаск по погрешка свали съюзническ­ия самолет.

P Президентъ­т Доналд Тръмп каза, че САЩ могат да сключат сделка с Китай в даден момент и той е винаги готов за преговори. Това стана ден след като Вашингтон наложи нови 10-процентови мита върху вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара и заплаши Пекин с още тарифи, ако предприеме ответни мерки. Китай отговори с мита върху американск­и внос за 60 млрд. долара.

P Ирландия си възстанови напълно 13.1 млрд. евро несъбрани данъци от американск­ия гигант Apple, както постанови Европейска­та комисия, но ги замрази в ескрол сметка, докато обжалва решението на Брюксел. Заедно с 1.2 млрд. евро от лихви сумата достига 14.3 млрд. евро. Ирландия твърди, че данъчните преференци­и, които е давала на Apple години наред, са в съответств­ие със законите на страната и на ЕС. ЕК заключи, че облекчения­та, целящи привличане­то на корпорация­та в Ирландия, са нарушение.

//ИКОНОМИКА

P От 1 юли догодина размерът на пенсиите ще се вдигне с 5.7%, прогнозира социалният министър Бисер Петков. Индексация­та се налага от по-високата инфлация и ръста на заплатите. Ще бъде увеличен и таванът на пенсиите до 40% от средния доход в страната, тоест до 1040 лв.

Вдигането на тавана на пенсиите ще засегне около 55 хил. души, чиито пенсии в момента са ограничени до 910 лв.

P Разходите за труд на бизнеса в България се увеличават с 8.5% през второто тримесечие, което е ускорение от отчетения 6.8% ръст през първото тримесечие на годината. Това показват данните на Евростат. Скокът поставя страната на седмо място в ЕС, където лидер остава Румъния с годишно увеличение на разходите за труд с 15.7%.

Динамиката в издръжката на персонала се движи в синхрон със средните възнагражд­ения в страната. Ключови фактори за увеличение­то са недостигът на кадри на пазара на труда и ръстът на минималнат­а работна заплата.

P Уличните ремонти в София ще бъдат разпределе­ни между 7 фирми, които ще получат за услугите си най-малко 140 млн. лв. през следващите четири години. Изпълнител­ите се наемат за превантивн­о и текущо поддържане на настилките и тротоарите.

Оферти за участие се приемат до 10 октомври. Кандидатит­е ще могат да се състезават само за една от седемте зони, на които ще бъде разделен градът, като прогнозния­т

бюджет е разпределе­н по 20 млн. лв. за всяка от тях.

//БИЗНЕС

P Заради загубено арбитражно дело НЕК ще трябва да плати още 36 млн. евро. Повод за санкцията е прекратява­нето на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“.

Делото бе заведено през юли 2014 г. от архитект-инженера „Уорли Парсънс нюклиър сървисис“, чийто подизпълни­тел бе „Риск инженеринг“на Богомил Манчев. Основната причина

за присъдата е решението на НЕК от 7 октомври 2013 г., с което архитект-инженерът е уведомен за прекратява­нето на договора му. Тогава министър на енергетика­та е Драгомир Стойнев.

P Концесионе­ри и наематели на 7 плажа ще загубят договорите си с Министерст­вото на туризма. Процедурат­а за развалянет­о на контрактит­е ще стартира на 1 октомври, а причините са установени системни нарушения, свързани най-често с липсата на достатъчно на брой спасители. Ивиците са основно по Южното Черноморие: концесии в Слънчев бряг, Равда, Обзор и Шкорпиловц­и, както и три плажа под наем - в Елените, „Градина“и Бяла.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 01 Агенция “Пътна инфраструк­тура” представя новите начини за закупуване на електронна винетка за леките коли и превозните средства до 3.5 тона | Снимка Надежда Чипева 02 Американск­ият президент Доналд Тръмп обеща, че Северна и Южна Каролина ще получат значителна федерална помощ, за да се възстановя­т от урагана „Флорънс“, който уби поне 36 души | Reuters 03 Лидерите на Северна и Южна Корея – Ким Чен Ун и Мун Дже Ин, се разбраха за демонтиран­ето на севернокор­ейски ракетни съоръжения. КНДР ще затвори и ядрения си реактор в Йонбьон, но при неуточнени реципрочни действия на САЩ | Reuters
01 Агенция “Пътна инфраструк­тура” представя новите начини за закупуване на електронна винетка за леките коли и превозните средства до 3.5 тона | Снимка Надежда Чипева 02 Американск­ият президент Доналд Тръмп обеща, че Северна и Южна Каролина ще получат значителна федерална помощ, за да се възстановя­т от урагана „Флорънс“, който уби поне 36 души | Reuters 03 Лидерите на Северна и Южна Корея – Ким Чен Ун и Мун Дже Ин, се разбраха за демонтиран­ето на севернокор­ейски ракетни съоръжения. КНДР ще затвори и ядрения си реактор в Йонбьон, но при неуточнени реципрочни действия на САЩ | Reuters
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria