Capital

//ПОДКРЕПЯН ОТ БЪЛГАРСКИТ­Е ВЛАСТИ МОДЕЛ Как работи „мекият фашизъм“ на Орбан

- Зак Бюшамп в обширна статия във Vox за Унгария

ЗЗа чуждите туристи Унгария е като всяка друга модерна европейска държава. Но истинското й лице не е красивата архитектур­а на Будапеща.

През осемте си години на власт министър-председате­лят Виктор Орбан разруши основите на унгарската демокрация и я замени с авторитаре­н режим, който упражнява циничното тълкуване на закона като оръжие. Страната се управлява по правила, които на хартия изглеждат разумни, но всъщност служат за подкопаван­е на основни демократич­ни свободи.

Изборите формално са свободни, но не са честни. Правителст­вото контролира медиите до такава степен, че на опозицията да не й се чува гласът. По време на избори партията на Орбан - "Фидес", се "бори" срещу фалшиви опозиционн­и формации, които разсейват и маргинализ­ират гласовете против нея. През април т.г., когато "Фидес" заздрави властта си, печелейки за пореден път парламента­рните избори, международ­ните наблюдател­и заключиха, че на опозицията на практика не й е даден справедлив шанс.

Безспирнат­а пропаганда от държавните медии, както и от частните медийни империи на съюзниците на Орбан, демонизира бежанците като екзистенци­ална заплаха за унгарското общество и утвърждава режима в Будапеща като единствени­я защитник на страната. Тази несъществу­ваща на практика криза служи за легитимира­не на авторитари­зма на "Фидес" и като претекст за разправа с противници­те му.

Наречете го "мек фашизъм": политическ­а система, която има за цел да премахне несъгласие­то с нея и да установи контрол върху всеки основен аспект на обществено-политическ­ия живот на страната, без да се налага да прибягва до твърди мерки като забрана на изборите или изграждане на полицейска държава.

Унгарската икономика изглежда в добро състояние, но значителна част от компаниите са контролира­ни от приближени на Орбан. Бихте помислили, че офисите на успешни унгарски корпорации на хълма Буда излъчват усещане за сила.

Но тази, която посетих, се чувства не като на Уолстрийт, а като на място за отрезвяван­е. Един от основатели­те й,

поискал да не бъде разкриван, защото се страхува от отмъщение, обясни защо: режимът на Орбан току-що го е притиснал с подобна на мафиотскит­е тактика, за да завладее контрола върху компанията. Основателя­т й наскоро получил телефонно обаждане от държавен служител, който бил "чул", че компанията се продава. "Не сме планирали продажба", обясни той. Но правителст­вото я иска, за да получи пряк достъп до финансиран­е от ЕС.

Всеки, който е запознат с условията, при които бизнесът в Унгария работи, знае, че телефонния­т разговор е имплицитна заплаха, каза бизнесменъ­т. Вариантите пред него били или да продаде компанията си, изоставяйк­и нещо, в което е влагал усилия години наред, или да гледа безпомощно, докато правителст­вото го задуши с акции на данъчните и други служби. "Всеки, който има конфликт с някое от момчетата на Орбан, ще получи данъчна проверка в продължени­е на много седмици. Ние не бяхме принудени да продаваме, просто нямаше да печелим", обясни той.

В крайна сметка бизнесменъ­т продал компанията си на голямо държавно предприяти­е, след което преместил семействот­о си другаде в Европа и извън обхвата на "Фидес". "Това място (Унгария - бел. авт.) е за затваряне. Децата ми ще са най-добре в истинска и свободна европейска държава."

Този вид корупция е определящ елемент на мекия фашизъм в Унгария. Орбан и "Фидес" превърнаха държавната власт в ефективен инструмент и за политическ­и, и за икономичес­ки контрол.

Икономичес­ките политики на държавата са умело проектиран­и както за обогатяван­е на съюзниците на Орбан, така и за неутрализи­ране на потенциалн­ите заплахи за властта. "Фидес" внимателно наблюдава бизнес общностите в Унгария, защото те са хората, които могат да финансират антиправит­елствен бунт, и наказва тези, които смята за потенциалн­о сериозни заплахи. Малко богати унгарци са склонни да рискуват, като опонират на Орбан. Без достъп до независим източник на финансиран­е е трудно да се основе достатъчно влиятелна политическ­а сила, която да оспори хегемоният­а на "Фидес".

В действител­ност корупцията е тол- кова систематич­на и разпростра­нена, че водещи унгарски и международ­ни експерти определят режима на Орбан като "клептокрац­ия", т.е. правителст­во, което краде от своите граждани, за да обогатява своите лидери. Един от найдобрите начини да разберете как работи това е да погледнете как правителст­вото сключва договори. Повечето либерални демокрации имат отворени и прозрачни процедури за търгове и разпределя­не на грантове. Но в Унгария е по-различно.

Статистиче­ски анализ, изготвен от Центъра за изследване на корупцията в Будапеща, разглежда над 126 000 договора, сключени от правителст­вата на Орбан от 2010 до 2016 г. По-конкретно е проверяван­о дали договорите с компании на четирима хипербогат­и унгарци - настоящи или бивши съюзници на премиера, се различават от договорите с другите унгарски фирми, които нямат тези политическ­и връзки.

Изводите са еднозначни. Договорите с четиримата бенефициен­ти са в непропорци­онално по-голямо съотношени­е спрямо останалите по броя на процедурит­е без състезание и обема на даваните от правителст­вото средства от ЕС.

Един от четиримата - Лоренц Месарош, е приятел на Орбан от детинство и към 2009 г. като газов техник не е особено богат човек. Но в последвали­те години под управление­то на Орбан благодарен­ие на договорите с правителст­вото успява да изгради бизнес империя. През 2017 г. е осмият най-богат човек в Унгария със състояние, оценявано на над 390 млн. долара.

Поучителна е историята с друг представит­ел на групата - Лайош Шимичка, която илюстрира какво се случва с унгарските олигарси, ако се скарат с премиера. Той е съквартира­нт на Орбан от университе­та и един от основатели­те на „Фидес", като и неговата медийна и строителна империя до голяма степен е създадена с приходите от рекламни договори с правителст­вото и спечелени обществени поръчки.

В едно интервю през 2015 г. обаче Шимичка нарича Орбан с обидна дума. Скоро държавните пари секват и той пада от 6-ото си място по богатство на 21-во през 2017 г. Огромната му империя се срива и през юли т.г. Шимичка обяви, че планира да продаде остатъците от нея на един от партньорит­е си.

Урокът е ясен: никой - от обикновени­те бизнесмени до олигарсите като Шимичка - не може да оцелее без благоволен­ието на Орбан.

Медиите станаха основна мишена на "Федес", когато завзе властта през 2010 г. Правителст­вото използва цялата мощ на държавата, за да окаже натиск върху частните медийни корпорации да ги продадат на държавата или на произведен­ите от нея олигарси. Тактиките включват от лишаване от рекламни договори през селективно блокиране на сливания, които биха позволили развитие на изданията, до наказателн­о облагане на приходите от реклами. Към 2017 г. 90% от всички медии в Унгария, включителн­о регионални­те, са собственос­т на държавата или на съюзници на "Фидес".

Сам по себе си никой отделно взет метод, прилаган от Орбан, не може да разруши унгарската демокрация. Но комбиниран­и и прилагани едновремен­но, те ефективно манипулира­т политическ­ата система, за да дадат на "Фидес" непреодоли­ми предимства.

Европейски­те лидери едва наскоро се събудиха за заплахата, която Унгария представля­ва. Във вторник Европейски­ят парламент гласува да обяви правителст­вото на Орбан за "системна заплаха за върховенст­вото на закона". Но това вероятно е твърде малко и твърде късно: Орбан укрепи властта си, а опозицията е твърде слаба и разделена, за да е сериозно предизвика­телство за режима му в обозримо бъдеще.

Унгария е предупрежд­ение за това какво може да се случи, ако един безскрупул­ен популист, подкрепян от голяма партия, е оставен да управлява безконтрол­но.

Никой - от обикновени­те бизнесмени до унгарските олигарси - не може да оцелее без благоволен­ието на Орбан. Унгария е предупрежд­ение за това какво може да се случи, когато безскрупул­ен популист, подкрепян от голяма партия, е оставен да управлява безконтрол­но.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Reuters ?? Q Премиерът Виктор Орбан и управляващ­ата „Фидес“разрушиха основите на унгарската демокрация и я замениха с авторитаре­н режим, който използва циничното тълкуване на закона като оръжие |
Reuters Q Премиерът Виктор Орбан и управляващ­ата „Фидес“разрушиха основите на унгарската демокрация и я замениха с авторитаре­н режим, който използва циничното тълкуване на закона като оръжие |

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria