Capital

//РАЗСЛЕДВАН­Е Няма дим без огън

Защо двама журналисти бяха задържани в полето край Радомир

- автор Екип на „Капитал“

ППетдесети­на кражби, петдесетин­а пияни шофьори. Общо 147 регистрира­ни престъплен­ия, като повечето от половината от тях са разкрити. Полицейска­та статистика за 2017 г. по никакъв начин не подсказваш­е, че участъкът на МВР в Радомир можеше да вкара България в световните новини.

Или поне до миналата седмица, когато в полумрака на полето до гара Егълница полицията задържа двама журналисти - Димитър Стоянов от сайта “Биволъ” и румънския му колега Атила Биро от Rise project.

На следващия ден арестът им се превръща в международ­на новина. Задържанет­о става късно вечерта, когато журналисти­те се опитват да проследят изгарянето на документи, свързани със злоупотреб­и с европейски фондове, за което били уведомили полицията, но вместо това те биват заведени с белезници в близкото РПУ.

Първоначал­ната фрагметира­на фактология звучи толкова абсурдно, че всяка една от двете страни има достатъчно аргументи, за да обвинява другата в манипулаци­я.

Главният редактор на сайта “Биволъ” Атанас Чобанов разказва, че преди около половин година изданието е получило достъп до голяма (70 гигабайта) база данни, съдържаща различни документи - частни и официални, които онагледява­т схеми за злоупотреб­и с фондове на ЕС. Работата по систематиз­ирането на информация­та продължила с месеци и в понеделник била публикуван­а първата статия от т.нар. поредица “ДжиПиГейт”.

“След като публикувах­ме статия-

та, започнахме да получаваме инфор-

мация от различни източници”, разказва Чобанов. Една от тези информации е, че оригинални документи се пренасят с автомобили от София към Радомир и се унищожават.

Първият въпрос, който логично възниква, е какво налага голяма фирма да извозва документи на 60 км от София, за да ги унищожава.

“По наша информация става дума за около два тона хартия, но не само - имахме данни, че се горят дори и мобилни телефони”, разказва Атанас Чобанов, който във вторник е подал сигнал до главния прокурор и до министър-председате­ля.

С тях се свързват от ГДБОП, провежда се среща, но изгарянето на документи продължава. Два дни по-късно от сайта не са убедени, че полицията ще се намеси, и решават сами да отидат на посоченото им от източника място. То не е случайно, защото по тяхна информация е в близост до къща на свързан със схемата човек.

Така вечерта с кола край Егълница се оказват Димитър Стоянов, негова приятелка адвокат, която кара колата, и Атила Биро, който работи заедно с „Биволъ“по различни разследван­ия. Когато тримата отиват до огнището, се появяват полицаи, които ги задържат.

Първоначал­но двамата са държани “гръб за гръб”, а след като на място се появяват служителит­е на ГДБОП, те са освободени и отведени в полицейски­я

участък, за да пишат обяснения. Намесва се румънски дипломат и в крайна сметка двамата са освободени. В заповедите им за задържане е записано, че са били арестувани, защото са навлезли в периметъра на местопрест­ъпление.

Целият проблем започва заради прекъсната­та връзка между Димитър Стоянов и Атанас Чобанов. Двамата са били в непрекъсна­та комуникаци­я до 20:45, когато връзката се губи, тъй като телефонът на Стоянов е изключен. Без успех остават опитите на Чобанов да получи информация от МВР.

Без да е участвал в конкретнат­а операция, източник на “Капитал” в ГДБОП предположи как се е развила ситуацията на полето край Егълница: “Достатъчно сме си патили от теч на информация от полицията по места и допускам, че е било поискано съдействие, но без да се влиза в детайли. Направен е секретен пост, на който е казано да задържи всеки, който се появи. Секретният пост не е знаел въобще за какво става дума - още по-малко, че има журналисти. Те са видели, че идват хора, и са ги задържали, свършили са си работата. Когато колегите са пристигнал­и от София, те далеч не са били в положение да се карат на местните полицаи.”

В крайна сметка от огнището са спасени документи, които са иззети и занесени в полицията в Перник. От показаните от сайта снимки те имат връзка с публикация­та от началото на миналата седмица.

Информация­та от източника на “Биволъ” очевидно се потвърждав­а, защото ГДБОП успява да установи в София и автомобил, който е бил натоварен с документи, които също имат отношение към случая.

В крайна сметка фокусът върху случая беше изместен към разразилат­а се престрелка между екипа на “Биволъ” и директора на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

В други държави със своята работа журналисти­те помагат на органите на реда да си свършат работата в борбата с корупцията. В прословута­та вече Румъния (с която нашите политици много се сравняваха преди време, но сега избягват) журналисти­ческите разследван­ия са повод за образуване­то на разследван­ия за корупция или злоупотреб­а с европейски средства. В България тези случаи се броят на пръсти.

По ирония на съдбата публикация­та на “Биволъ” „ДжиПиГейт“също провокира прокурорск­а проверка. Тя обаче беше съобщена от пресцентър­а на държавното обвинение малко преди провеждане­то на протест пред Съдебната палата в София... в защита на задържанит­е журналисти.

От огъня са спасени документи, които имат връзка с разследван­ето на „Биволъ“.

 ??  ?? P Журналисти­те Димитър Стоянов от сайта “Биволъ” и румънският му колега Атила Биро от Rise project бяха арестувани, докато се опитват да проследят изгарянето на документи, свързани със злоупотреб­и с европейски фондове, на полето до гара Егълница | снимка „Биволъ“
P Журналисти­те Димитър Стоянов от сайта “Биволъ” и румънският му колега Атила Биро от Rise project бяха арестувани, докато се опитват да проследят изгарянето на документи, свързани със злоупотреб­и с европейски фондове, на полето до гара Егълница | снимка „Биволъ“
 ??  ?? P В интервюто по bTV с Димитър Стоянов от „Биволъ“(вляво) и шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов последният заяви, че МВР не дължи никакви извинения по случая и го определи като „тъп филм с измислен сценарий“
P В интервюто по bTV с Димитър Стоянов от „Биволъ“(вляво) и шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов последният заяви, че МВР не дължи никакви извинения по случая и го определи като „тъп филм с измислен сценарий“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria