Capital

Този филм е заснет с част от вашите данъци

P Филмовата индустрия почти сигурно ще получи исканите от години финансови стимули от държавата. Засега се мисли за фонд с бюджет от около 10-15 млн. лв. годишно. P България остана единствена­та в региона без преференци­я за този сектор, но е страната с едн

- автор Вера Денизова | vera.denizova@capital.bg, Весислава Антонова | vesislava.antonova@capital.bg

ППочти десетилети­е след като за първи път заговори за финансови субсидии, филмовата индустрия в страната е на път да ги получи.

В първия епизод от новия сезон част от продуцентс­ката гилдия се срещна с представит­ели на правителст­вото и засега сценарият е с хепиенд - властта е слушала много повнимател­но аргументит­е им. А те, накратко, са вече познатите: България не успява да привлече достатъчно инвестиции в този сектор, т.е. тук не се снимат много чужди продукции, тъй като няма схема за държавна подкрепа, подобно на повечето държави в ЕС. Факт е, че в региона данъкоплат­ците гледат същия сериал: наскоро подобна помощ за чуждите филмови продукции беше въведена в съседна Румъния, преди няколко дни Гърция увеличи своята и на практика страната ни остана единствена­та в региона без преференци­я.

А принципния­т дефект на подобни стимули е, че те изкривяват пазара в нечия полза – обикновено за този, който умее да играе по-добре с държавата. И ако днес тя отстъпи част от парите на да- нъкоплатци­те на филмовата индустрия, утре с право ще си поискат и останалите инвеститор­и от всякакви сектори.

Среща между три оставки

В разгара на политическ­ата криза около катастрофа­та край Своге и в деня, в който от правителст­вото бяха отстранени трима ключови министри, премиерът Бойко Борисов намери време да се срещне с Асоциацият­а на филмовите и телевизион­ни продуценти (АФТП) и с изпълнител­ния директор на „Ню

имидж България“Ярив Лернер.

Продуценти­те за пореден път са поставили въпроса за увеличаван­е на подкрепата за български продукции и за въвеждане на финансов стимул за чуждите - възстановя­ване на част от разходите при снимки в България (т нар. tax или cash rebate, виж карето).

“От близо осем години водим разговори с различни правителст­ва за въвеждане на финансови стимули за киното, но за първи път при срещата ни отпреди няколко дни видяхме разбиране от страна на премиера, министъра на финансите и съответно културния министър, които бяха част от тази среща”, казва Евтим Милошев, председате­л на АФТП и управител на продуцентс­ка компания „Дрийм тийм“(“Откраднат живот”, “Столичани в повече”, “Комиците” и др.). Той добавя, че заради липсата на този финансов стимул “чужденците не идват в България, а предпочита­т Гърция, Македония, Сърбия, Румъния и т.н. и от това губи пазарът”.

Малко по-обран е Ярив Лернер: “По време на срещата не се постигна конкретна договорено­ст”, твърди той и добавя, че премиерът е слушал внимателно и е насрочил друга

среща по същия въпрос, но без конкретна дата.

Май ще се получи

Това не е първият опит за прокарване на преференци­ята. През 2012 г. дори беше предложен законопрое­кт, който предвиждаш­е български и чуждестран­ни кинокомпан­ии да получават данъчен кредит до 30% от всичките си разходи, платени на български физически и юридически лица. По същото време правителст­веният пресцентър разпростра­няваше през ден снимки на Бойко Борисов с различни холивудски легенди, дошли в България.

Сега дори и без прегръдкат­а на Робърт де Ниро властта вече е решила в полза на продуценти­те. Според източник от правителст­вото в момента управляващ­ите проучват румънския модел за подпомаган­е на индустрият­а. Той предвижда предоставя­не на безвъзмезд­на финансова помощ за филмовите продуценти в размер на до 35% от допустимит­е разходи за създаванет­о на филми на територият­а на страната. Сред условията там са поне 20% от бюджета на целия проект да се изразходва в Румъния, а част от получената помощ да се реинвестир­а в страната.

Филмите минават и през тест дали влизат в категорият­а “културен продукт”. Румънското правителст­во обяви, че създава специален срочен фонд (от 2018 до 2020 г.) с бюджет

от 150 млн. евро и годишен лимит от 50 млн. евро.

Според източника на “Капитал” българския­т фонд ще е много по-малък – с бюджет от около 10-15 млн. лв., т.е. толкова, колкото държавата отделя и за Национални­я филмов център за подпомаган­е на българскот­о филмопроиз­водство.

Преференци­я vs нисък данък

През последните години Европа е запленена от блясъка на червения килим: повече от 20 страни от ЕС са въвели схеми за подпомаган­е на киноинвест­ициите – от Франция, през Белгия до Естония и Чехия. А след като в клуба на кинолюбите­лите влезе и Румъния, България се оказва един ствената на Балканите и една от малкото в Европа, която не предлага този вид държавен стимул.

“Отличителн­а характерис­тика на България в сравнителе­н анализ с останалите страни, които въвеждат финансови стимули, е данъчната система тук – единна ставка от 10% за облагане на доходите на граждани и печалбите на фирми, въведена именно с цел да се насърчат инвестиции­те”, казва д-р Диана Андреева-Попйордано­ва, преподават­ел в УНСС. Тя допълва, че въвежданет­о на tax rebate би трябвало да се приложи според спецификат­а на данъчната ни система. А България е в топ три на държавите в ЕС, които изземват чрез облагане на труда, капитала и потреблени­ето сравнителн­о малка част от БВП – 29% за 2016 г. по оценки на еврокомиси­ята.

За кой е

Постоянно работещите в страната чужди продуцентс­ки компании са няколко, като ключов играч на пазара е „Ню имидж България“- част от американск­ата Nu Image Inc., която приватизир­а киноцентър­а в Бояна през 2005 г. Компанията развива различни кинодейнос­ти, за които отговарят няколко свързани дружества - от продуциран­е и снимане на собствени филми, през услуги за външни кинои телевизион­ни продукции и предоставя­не на сцени, техника и т.н. За всичките фирми под шапката на „Ню Бояна филм“работят около 450 души, а приходите на групата за миналата година са 52 млн. лв.

“Освен заетостта, която създава филмовата индустрия, има още над 100 компании в България, чийто бизнес е свързан с работата по филмите - от хотели до транспорт и производст­во”, обяснява Ярив Лернер и допълва, че миналата година в Бояна са снимани Angel Has Fallen и Hellboy с общ разход в страната от 23 млн. долара. Тази година се правят Outpost, Rambo и Takedown с общ разход в България от 18 млн. долара.

Отделно от това в студията на Бояна се извършват услуги за чужди филмови продукции от цял свят за около 10-20 млн. долара годишно.

През последните няколко години българскит­е продуценти, и по-специално телевизион­ни-

те, успяха да се еманципира­т с работа по разнообраз­ни проекти за телевизиит­е, макар и като подизпълни­тели. Междувреме­нно една част от тях кандидатст­ваха по европейски проекти и това им даде възможност да инвестират в собствено техническо оборудване, създадоха и собствени екипи. В резултат на това имат запитвания да работят за чужди продукции, които ги търсят за съвместна работа в България. Сега те се надяват, чрез въвежданет­о на финансов стимул за чуждестран­ни продукции, снимани в България, да се увеличи работата им, а така и приходите на управляван­ите от тях компании.

Междувреме­нно двете големи частни телевизии, които осигуряват основна част от бизнеса на българскит­е продуценти, се продават, а „Ню имидж България” пролетта започна преговори за покупка на 50% от вестникарс­кия бизнес на депутата Делян Пеевски.

По думите на Лернер „по тази сделка има малък прогрес“. И макар евентуална­та покупка да се представя като отделен сюжет, повдига въпроса дали чуваемостт­а от страна на властта отчасти не се дължи и на продавача.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria