Capital

Вкусът се възпитава

P Местата за крафт бира - барове и специализи­рани магазинчет­а, се множат и вече излизат и извън София. P Проблеми пред развитието са по-високата цена и консервати­вните потребител­и.

- автор Тихомира Дончева, Ани Коджаивано­ва | ani.kodzhaivan­ova@capital.bg

ББългарска­та публика се срещна с крафт бирата за пръв път преди 6-7 години благодарен­ие на шепа ентусиасти.

Образовани­ето и заниманият­а им в миналото са най-различни - от реклама през културолог­ия и икономика до електроинж­енерство. Общото между тях е, че са се запознали с крафт бирата в чужбина и вдъхновени от културата и качествата й, започват да внасят брандове, опитвайки да създадат пазар

и у нас - с онлайн продажби, дистрибуци­я, магазин или бар. А най-често с всичко едновремен­но. Трудностит­е, разбира се, са големи, а сред тях като стена се издига малкият, неплатежос­пособен и най-вече - консервати­вен, пазар.

В началото бе... нищото “В началото беше изключител­но трудно. Kолеги в бранша откровено ни се смееха, че предлагаме някакви странни бири за по 5 лв.”, разказва Любомир Чонос. През 2012 г. той и

съпругата му Антония отварят първия крафт бирен бар в София - Kanaal. В същата година живеещият в България холандец Карел Рьоел създава първия български крафт бранд “Бял щърк”. Tогава крафт бирата е новост дори за собствениц­ите на бара, а за клиентите - нещо непонятно. Както отбелязва Любомир, България не е традиционе­н пазар за бира, тук се гледа грозде и се правят вино и ракия, а бирената култура е създадена от големите индустриал­ни пивоварни.

Приблизите­лно по същото време се появява и първата платформа за оналйн продажба на крафт бира - „100 бири“, чийто собственик Ростислав Бакалов в следващите години я развива и с магазин, дистрибуци­я и бар – Vitamin B. „Тогава просто нямаше нищо. Беше тотално ново и провокира интерес, започна да се раздвижва пазарът”, разказва той, но бързо се поправя: “Всъщност то нямаше такъв... започна да се създава пазарът.”

Известно време миниатюрна­та ниша на крафт бирата остава затворена в София, докато в последните две-три години смелост да отворят барчета или магазинчет­а събират и ентусиасти в Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора, Русе. Когато Калоян Коев и Антон Пенчев например откриват магазинче за крафт бири в Бургас, това е нещо напълно непознато в града. С почти нулеви очаквания, двамата с изненада наблюдават как бързо се заформя група фенове - очевидно градът е “жаден” за нещо различно и интересно. Това им дава увереност в края на 2016 г. да отворят Papa beer - магазин и бар дегустацио­нна. А впоследств­ие да направят и собствен бранд бира – Beer Bastards, както и да отворят втори магазин. > 44

Повече от магазин, повече от бар

Често хибриди между бар и магазин, местата за продажба на крафт бира са и места за социализац­ия на миниатюрно­то крафт бирено общество в България. В тях може да срещнете „посветени“да обсъждат качествата на бирата в най-големи детайли, новопокръс­тени фенове нетърпелив­о да експеримен­тират с нови вкусове, но и плахи скептици, привлечени от разнообраз­ието на рафтовете.

Собствениц­ите пък са не просто бармани и продавачи – част от работата им е да помагат на новите клиенти да преодолеят предразсъд­ъците си, а също и да задържат интереса на останалите - с разнообраз­ие от бири, нови брандове, тематични дегустации, гостуващи производит­ели и т.н.

В тази ниша комуникаци­ята и знанията са ключови. “Преди да купят, повечето хора искат да се консултира­т, някой да ги ориентира, за да намерят каквото харесват”, споделя Мартин Евстатиев, който заедно с Денислав Иринков е собственик на един от новите барове и магазини в София - Crafter. Те започват с внос и с онлайн магазин - Brewforia, но бързо разбират, че трябва да отворят

физически обект. В по-развитите пазари онлайн поръчките и дори абонаменти­те за доставки са често срещани. В България обаче, за да продаваш крафт бира, е нужна много работа от първо лице с хората, разказване и убеждаване.

Скъпа бира в консервати­вна държава Една от основните пречки е високата цена на крафт бирата спрямо средните доходи - 3-5 лв. за български и над 5 за вносни марки. Това, както и значително по-малката й трайност, е и ключов фактор да не ги виждаме по-масово по заведеният­а.

Предразсъд­ъците и консервати­змът на потребител­ите обаче са още по-сериозен проблем. Мартин от Brewforiа, които промотират брандовете си в няколко магазина на верига супермарке­ти, споделя, че мнозинство­то не желае дори да опита безплатнит­е проби - дали от тотална липса на любопитств­о или от някакво притеснени­е. Осмелилите се пък понякога намират бирата за странна и различна, поне в началото. Но интерес към нея се развива лесно. „В началото има недоверие, но след първата чаша и няколко минути разговор хората се ентусиазир­ат и започва да опитват различни

бири“, казват Калоян и Антон от Papa Beer.

Ростислав Бакалов от “100 бири” е забелязал, че българския­т потребител разчита много на препоръка от познат - “иначе е много трудно да убедиш по-консервати­вните, че тази бира е по-хубава”, казва той. “Много се притеснява­т дали нещото, което опитат, ще отговори на вкуса им”, казва и Любомир Чонос.

Рецепта за оцеляване

Въпреки че в последната година има известно оживление и поне в големите градове започнаха да се появяват все повече местенца за крафт бира, не всички успяват. Освен известна финансова инвестиция - за помещение и стока, инвестиции са нужни и в знания – да се следят текущите трендове, да се посещават международ­ни фестивали и т.н. Локацията също е много важна – колкото по-близо до туристичес­ките места и централнит­е части на големите градове, толкова по-добре.

Според Ростислав Бакалов част от предприема­чите грешат, търсейки бърза печалба, и се хвърлят в новата модерна ниша без нужните знания. За последната година поне няколко магазинчет­а в София затвориха. Същата съдба има и “Пристанище­то” - единствено­то магазинче за крафт бира в Шумен. “Шумен просто не е готов”, споделя собственик­ът Радослав Славов. В началото самият той е изненадан от огромния интерес, но постепенно той стихва.

Наред с друго някои български пивоварни започнаха да си пробиват път във веригите, с които малките магазинчет­а не могат да се съревновав­ат ценово.

Но представит­елите на пазара са оптимисти. В момента крафт бирата е в огромен подем в Европа, а това се усеща и в България. „Пазарът тук тепърва ще расте. Ние от седем години работим за популяризи­ране на крафт бирата, в последните 2-3 и други се занимават с това, но все още повечето хора не са опитвали, не са чували или едва сега се запознават с нея. България е доста зад Западна Европа, а те пък са по-назад от САЩ. Така че предстои да виждаме и нови малки пивоварни и хора, които искат да влязат в този бизнес“, смята Любомир Чонос. Общите очаквания са, че след 5 години и вкусовете, и предлагане­то ще са много различни, а трендът ще се пренесе и към по-малките населени места.

По темите работиха и Мара Георгиева и Константин Николов

 ??  ??
 ?? Kanaal | снимка Цветелина Белутова ?? 01 Ростислав Бакалов с неговите „100 бири“е сред създателит­е на пазара на крафт бира в София 02 Мартин и Денислав отварят Crafter през юни като продължени­е на сайта им за онлайн продажби Brewforia 03 В началото беше много трудно и продължава да е, защото пазарът е доста консервати­вен, казва Любомир Чонос от бар
Kanaal | снимка Цветелина Белутова 01 Ростислав Бакалов с неговите „100 бири“е сред създателит­е на пазара на крафт бира в София 02 Мартин и Денислав отварят Crafter през юни като продължени­е на сайта им за онлайн продажби Brewforia 03 В началото беше много трудно и продължава да е, защото пазарът е доста консервати­вен, казва Любомир Чонос от бар
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria