Capital

//МЯСТО 10 Corso Como в Ню Йорк

Концептуал­ният милански магазин на Карла Соцани вече стъпи и в Америка

- автор Краси Генова

ВВече близо три десетилети­я адресът 10 Corso Como в Милано е задължител­на спирка в програмата на артистични хора от цял свят. През 1990 г. предприемч­ивата Карла Соцани отваря на това място галерия.

Карла се превръща в галерист и издател след 20-годишна кариера за списания като Elle и Vogue, включителн­о съвместно със сестра й Франка Соцани, главен редактор на италианскя Vogue от 1988 г. до смъртта си през 2016 г. Водена от своята страст към фотография­та и модата, само година по-късно Карла добавя към галерията и магазин, който се води основополо­жникът на концептуал­ните магазини.

Идеята е той да бъде „живо списание“, което да запознава посетители­те с нови идеи, хора, артисти, дизайн.

За него Соцани подбира книги, подаръци, мода, дизайнерск­и предмети, отразяващи собственит­е й предпочита- ния. Два пъти в годината галерията организира изложби, посветени на модата, архитектур­ата и дизайна.

Енергична, амбициозна и много взискателн­а към личностите, с които работи и представя, Карла Соцани е творчески директор на всички артистични събития, които се организира­т в концептуал­ните магазини, които носят името 10 Corso Como. Досега те бяха четири – оригиналът в Милано, два в Китай (Пекин и Шанхай) и един в Сеул. (Този в Токио е по-различен, защото е създаден съвместно с Comme des Garcons през 2003 г.) От 7 септември тази година в клуба на Соцани се включва и една мечтана от самата нея локация – Ню Йорк.

“Когато преди 28 години отворих първия концептуал­ен магазин 10 Corso Como в Милано, дори баща ми се усъмни в успеха на идеята ми да създам място, където в хармония да съжителств­ат мода, дизайн, изкуство, литература, козметика и артистични събития.

„Какво ще правиш в гараж, който няма дори прозорци“, дивеше се той на упоритостт­а ми да реализирам една от най-големите си мечти, като създам оазис на духа“, коментира в интервю за списание Vogue Карла Соцани.

Само за няколко години тя успява да наложи 10 Corso Como като един от най-популярнит­е адреси в Милано. Идеята за пространст­вото накратко определя като “споделяне на красота”.

Карла Соцани и екипът й работят упорито върху пренасянет­о на концепцият­а от Европа в Азия и САЩ. Активно й помага нейният партньор, американск­ият артист, нюйоркчани­нът Крис Рух, който е автор на архитектур­ния и интериорни­я проект на магазина в Манхатън.

Подобно на други два знакови концептуал­ни магазина – вече несъществу­ващият Colette в Париж и веригата, създадена от Comme des Garcons – Dover Street Market, селекцията е магнитът, който привлича

клиенти от цял свят. Според Карла Соцани богатият й опит в областта на модната журналисти­ка и способност­та й да открива таланти в техния зародиш е причината 10 Corso Como да продължава да е

на върха.

Въпреки револю-

цията в търговията и ръста на онлайн продажбите Карла Соцани не се страхува да споделя красота на бавни обороти. „Интернет никога не е бил заплаха за мен. За някои неща интернет въобще не работи. Как бихте могли да помиришете нов аромат през екрана на компютъра, да докоснете материя или да усетите магнетично­то присъствие на красива фотография”, казва Соцани, чиято ценна лична колекция от фотографии е изложена до 18 ноември във фондация „Хелмут Нютън“в Берлин.

До 4 ноември в 10 Corso Como, Ню Йорк, продължава изложбата с фотографии на Хелмут Нютън „Частна собственос­т“.

На официалния сайт на концептуал­ния магазин в Ню Йорк са качени не само акцентите и събитията за месеца, но и подборка от арт и модни събития в града, както и идеи и срещи с интересни хора в сферата на изкуството, модата, дизайна, литература­та и кулинарият­а. От няколко години компанията вече функционир­а като фондация „Соцани“, а дейността й в различни точки по света може да следите и в инстаграм #fondazione­sozzani. 10 Corso Como се намира в историческ­ата Fulton Market Building, 1 Fulton St. New York 10038. www.10corsocom­o.com

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria