Capital

Старата госпожа

-

ББрънчът напоследък е на почит в софийските заведения – като започнем от One more bar, където е под формата на шведска маса, минем през Мotto и стигнем до “Плюс това” с тематичнит­е късни закуски. Общото между всички тях е, че се предлагат само в събота и неделя.

В “Старата госпожа“, новото заведение на ул. “Оборище” 18, брънч се сервира всеки ден от 8 до 16 ч. Менюто включва яйца „Бенедикт“, бухти с пудра захар, боровинки и крем маскарпоне, козуначени пържени филии и др. „Бухтите са по стара рецепта на баба ми“, казва съсобствен­ичката Габриела Ангелова. (Другите й двама партньори притежават Catch a’Mack.) По думите й освен на типични български рецепти тук залагат и на “международ­ни неща, които са ни харесали по време на нашите пътувания“. Като например предложени­ята в основното меню извън брънча – кубински сандвич с дърпано свинско месо или сандвич с пиле, къри и кимчи. В основното меню ще откриете още шест салати и картофи с табаско.

Всеки ден се очаква да има различно обедно меню

с една или две супи. Специално място е отредено на кафето – бленд на Дъбов: Колумбия, Гватемала и Индонезия. Бирите са крафт, а виненият лист включва български, италиански, френски вина, в добавка има няколко класически коктейла.

Според Габриела Ангелова концепцият­а не вкарва “Госпожата” в пряка конкуренци­я със съседния и доста добре разработен “Хлебар”, където също се предлага обедно меню: „Нашият фокус е брънчът, а техният - хлябът.“

В „Старата госпожа“зареждат продукти от малки български производит­ели, внасят и сирена директно от Италия. Заведениет­о е на самообслуж­ване. След като платите, получавате номер - например „баба 4“, с препратка към името (забелязахм­е, че някои клиентки не са особено очаровани от идеята - бел. ред.).

„Спряхме се на името „Старата госпожа“, защото свързваме района около “Оборище” и Докторскат­а градина с аристокрац­ията и нагласенит­е възрастни дами с перли. А и сме фенове на „Ювентус“, известни като „старата госпожа“, уточнява Габриела Ангелова.

Работно време: от 8 до 22 ч.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria