Look Book

Three ar­chi­tec­ture stu­dios el­e­vate the ho-hum liv­ing room with el­e­gant lay­outs and comfy so­lu­tions BY TORY HEALY

Designlines - - Contents -

Live large in the liv­ing room with help from the pros BY TORY HEALY

WHAT THE CLIENTS HAD: a 116-year-old Pe­riod Re­vival home near Casa Loma. What they wanted: a “modern art gallery” aes­thetic. En­ter Au­dax into a sit­u­a­tion where du­elling needs had to be met: the home­own­ers’ check­list of wants – in­clud­ing one large fam­ily space that con­nects the liv­ing, din­ing and kitchen to­gether while open­ing to the rear yard and cov­ered ter­race – and the city’s re­quire­ment to main­tain the front half of the her­itage build­ing.

In­side, Au­dax aligned the main axis of the liv­ing room, din­ing area and kitchen length­wise along the main rear wall of the ground floor fac­ing the gar­den. A con­crete wall marks the junc­tion be­tween her­itage prop­erty and con­tem­po­rary ad­di­tion. Re­spond­ing to the home­own­ers’ de­sire for a raw, gallery-style space, Au­dax left the ma­te­rial in its nat­u­ral state. “Rather than spend a lot of money to make it look fin­ished,” prin­ci­pal Gian­piero Pugliese says, “we let it be true to what it was. All the im­per­fec­tions and hon­esty of con­struc­tion al­lowed it to be­come a great back­drop for the open-con­cept room.”

Here, favourite ar­ti­facts are dis­played on a wallspan­ning cus­tom stor­age unit cre­ated by Com­mute De­sign. A slit of a win­dow in­ter­sects this to in­tro­duce south­ern light with­out sac­ri­fic­ing pri­vacy. Black metal pan­elling be­hind some of the shelves helps vis­ually bal­ance the dark mass of the tele­vi­sion, while wal­nut trim co­or­di­nates with the nearby din­ing ta­ble – a per­fect match. AU­DAX.CA

 Cus­tom wall unit, ceil­ing light and din­ing ta­ble by Com­mute De­sign.

 Fire­place by Fire­orb; car­pet from Y&CO.; rock cush­ions by Ronel Jordaan; chaise by Mon­tauk.

Newspapers in English

Newspapers from Canada

© PressReader. All rights reserved.