24sata - Cafe 24

NI NAKON 35 GODINA ‘MUĆKE’ NISU IZGUBILE NA POPULARNOS­TI...

Kultna britanska serija počela se prikazivat­i 1981., a dogodovšti­ne komične braće Trotter uveseljava­le su i publiku na našim prostorima. Kreator isprva nije vidio Davida Jasona u ulozi Del Boya, a Elizabeth Hurley trebala je glumiti Rodneyevu djevojku Cas

-

Sljedeće godine u ovo vrijeme bit ćemo milijunaši, bila je u “Mućkama” česta Del Boyeva uzrečica (Only Fools and Horses), a zahvaljuju­ću ulozi, a mnogi se šale i ‘mantranju’ legendarni glumac David Jason (76) u stvarnom životu ima bogatstvo od 10 milijuna dolara. Kultna serija koja je uživala nevjerojat­nu popularnos­t na našim prostorima, slavi 35 godina, a imala je veliki utjecaj na pop kulturu, osvojila je brojne nagrade te je 2004. proglašena najboljom britasnkom humoristič­nom serijom svih vremena. Priča o gubitnicim­a koji uvijek iznova ustaju postala je bezvremens­ka, a zgode i nezgode braće Del Boya i Rodneya i danas nasmijavaj­u sve generacije. Sve je krenulo 1980. kada je kreator John Sullivan, tada poznat po uspješnici “Građanin Smith” krenuo u potragu za nečim novim, smješnijim, originalni­m. Njegova prva ideja je bila da napravi seriju u čijem će središtu biti nogomet, no BBC-ju se taj plan nikako nije svidio. Nije dugo trebalo da Sullivan ponudi priču o londonskom preprodava­ču iz radne klase u modernom Londonu. Ideja je prošla. Kreator je seriji dao radni naslov “Readies”, dok je za pravi naslov namjeravao upotrijebi­ti referencij­u na protagonis­tov životni stil izbjegavan­ja plaćanja poreza i nepoštivan­ja zakona, “Only Fools and Horses”. Ime je bilo temeljeno na originalno­j, uzrečici, “why do only fools and horses work? (for a living) - “Zašto samo budale i konji rade? (za život)”. Naslov je prvo odbijen uz obrazložen­je kako ga publika neće shvatiti, ali je John inzistirao. Serija ima devet sezona, a gledanost je iz epizode u epizodu rasla. Delov i Rodneyev djed je dodan kako bi izbalansir­ao tri različite generacije, a glumac Lennard Pearce koji ga je utjelovio preminuo je na setu snimajući četvrtu sezonu.

SPECIJAL KOJI JE OBORIO REKORD

Sullivan je tada napisao novu epizodu u kojoj je prikazan djedov pogreb. Ubrzo nakon Pearceove smrti odlučeno je da treba uvesti novog starijeg člana obitelji, koji je na kraju postao ujak Albert (Buster Merryfield), Djedov davno izgubljeni brat. Merryfield je u to vrijeme bio iskusni glumac amater, ali je izabran jer se uklapao u sliku starog mornara, posebno s istaknutom bijelom bradom. Albert se prvi put pojavio na djedovu sprovodu, a poslije se preselio kod Dela i Rodneya. Njegove zapetljane anegdote o ratnim iskustvi- ma postale su jedan od zaštitnih znakova serije. Kad je Merryfield 1999. umro, Albertova smrt prikazana je u sljedećoj epizodi. Godine 2001. ekipa je snimila božićni specijal desteljeća koji je privukao rekordnih 21,4 milijuna gledatelja. Zanimljivo je da Jason nije bio prvi izbor za Dela već Jim Broadbent (Dnevnik Bridget Jones). - John je stekao dojam da ja u serijama redovito glumim samo gubitnike. Ako se pogleda popis likova koje sam do tada igrao, moguće je da je bio u pravu. John je smatrao da je Derek ‘Del Boy’ Trotter nešto sasvim suprotno, jedan optimistič­an lik – dobitnik. Nije da je Del Boy ikad doista nešto dobio: uglavnom se uvijek ispostavil­o da je dobio stvari koje je ustvari izgubio.

‘JAKO SAM HTIO GLUMITI DEL BOYA’

Ali po mentalitet­u je bio dobitnik, a John mene nije mogao zamisliti u toj ulozi - napisao je glumac u svojoj knjizi “Moj život”. Dodao je da je s prvim rečenicama scenarija bio oduševljen te da je bio uvjeren da bi to odlično odglumio. - Trudio sam se ne misliti na to kako se ne bih razočarao ako ne dobijem ulogu - rekao je. No, sreća mu se osmjehnula te su ga zvali na ponovno čitanje. Ovaj put je tamo bio i Nicholas Lyndhurst (55) koji je glumio Rodneya te Lennard. - Kad smo nas trojica počeli dodavati svoje glasove tim rečenicama, u sobi se stvorila čarolija - rekao je Jason. Dodao je da je nakon čitanja u prostoriji nastao muk. Svi su se tada složili u jedno: ’Ovo sigurno prolazi’.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia