24sata - Cafe 24

Nova mladost brit-pop legendi Pet Shop Boysa

KONCERT Na Jazine Open Airu u Zadru, 12. kolovoza nastupa kultni dvojac

-

Neil Tennant i Chris Lowe sviraju od 1981. godine, a upravo “odrađuju” 11. svjetsku turneju. Kada je riječ o našoj regiji, dvojac će se moći poslušati i pogledati samo u Zadru, 12. kolovoza.

Pet Shop Boys kombiniraj­u kazalište, specijalne efekte, političku satiru i glazbeni spektakl, a turneju su počeli krajem prošle godine u Londonu, u Royal Opera Houseu. - Oni su glazbeni veterani čiji koncerti i 25 godina poslije imaju lakoću postojanja o kakvoj drugi mogu samo sanjati - kažu kritičari londonskog­a koncerta. Prošle godine časopis Billboard proglasio je Pet Shop Boys najboljom dance grupom u posljednja četiri desetljeća, a početkom prošle veljače dobili su NME

Godlike Genius nagradu. - Nikada se nismo bojali toga da budemo pretencioz­ni - rekao je u intervjuu nekadašnji glazbeni kritičar Neil Tennant (63), koji je s arhitektom Chris Loweom (57) osnovao grupu koja već desetljeći­ma jednako žari i pali.

- Htjeli smo raditi poeziju uz pop. Kao Bob Dylan uz elektronik­u - objasnio je Tennant nit vodilju dvojca. Od početka su, tvrde, htjeli stvoriti vlastiti glazbeni i estetski kozmos unutar kojeg bi funkcionir­ali. - Borili su se protiv sirovosti grungea i ljigavosti ‘mainstream’ popa osamdeseti­h. Glazbenom inovativno­šću, ali i estetikom ušli su u povijest - kažu glazbeni kritičari. David Bowie nazvao ih je sredinom devedeseti­h i zatražio da naprave preradu “Hallo Spaceboy”, koju su Pet Shop Boys remiksali i spojili s “Ashes to Ashes” i “Space Oddity”. Bowie je bio oduševljen. - Naša je glazba katalog i socijalni presjek života u Britaniji u prošlih 25 godina. Kada jednog dana napišemo svoju zadnju pjesmu, to će biti svojevrsni fotoalbum cijele jedne ere - kažu članovi grupe koja je radila remikseve za velike glazbenike poput The Killersa, Rammsteina, Madonne i Yoko Ono. Britanski glazbeni revolucion­ari svoju će pop estetiku pokazati i na koncertu 12. kolovoza na Jazine Open Airu u Zadru, bilo bi šteta propusiti ga. (kg)

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia