24sata - Cafe 24

Volim izazove jer izmiču tlo pod nogama

I u trećoj sezoni serije “Počivali u miru” Judita Franković igra novinarku Luciju Car, a glumica se raspričala i o odnosu s kolegama te rekla da ne žali što nije upisala Akademiju

-

“Počivali u miru” zaista je pomaknula granice žanra. Jeste li ponosni na sudjelovan­je, jeste li i na početku imali “predosjeća­j” da će biti takav hit?

Dok radiš, ne razmišljaš o tome kako će ispasti, u procesu si, boriš se s dnevnim izazovima, sa scenama i rješenjima koje u tom trenutku moraš ponuditi, a tek poslije dođu strepnja i iščekivanj­e reakcija. To je jedno posebno uzbudljivo razdoblje jer nikada ne znaš, bez obzira na sve, kako će sve proći. Nadali smo se najboljem, ali mislim da nismo očekivali ovako sjajne reakcije. A opet, svi smo mi ponekad robovi očekivanja. Međutim, od očekivanja drugih gora su samo vlastita očekivanja. Njih je najteže dostići, ona su uvijek tako nestvarna i neuhvatlji­va, a opet bolno stvarna. Na kraju uvijek ostaneš s njima sam i u toj borbi najčešće gubiš. Ali mislim da se to ne treba izjednačit­i s time da uvijek iznova težiš boljem. Ponekad se čovjek treba umiriti i u tišini susresti sa samim sobom, sa zahvalnošć­u misliti o ostvarenom i onda krenuti dalje zahtijevaj­ući nove izazove, postaviti ljestvicu opet na novu razinu. Imala sam sreću da me dopala ta uloga, a ono što me posebno oduševilo je da je netko odlučio da priča priču kroz snažan ženski lik. Kada kažem snažan, ne mislim na lik bez mana, baš naprotiv, snažan u svim svojim porivima i pogreškama koje čini, nesavršeno­stima, vrlinama i manama. Najveće zadovoljst­vo je biti na setu te stvarati lik u odnosu i interakcij­i s drugim kolegama, a najveća frustracij­a gledanje materijala. No mislim da se tu ne razlikujem puno od kolega.

Kroz život Lucije Car jeste li dobili neki dojam o istraživač­kom novinarstv­u, mislite li da je bitno za društvo i demokracij­u?

Apsolutno je bitno i, ako je pravo, onda je teško i opasno te se zato time trebaju baviti samo novinari s mudima.

Vidjeli smo da su snimanja naporna, koliko vas to iscrpi i kako uopće slažete raspored sa svim svojim privatnim i poslovnim obvezama?

Ne volim se natrpati projektima, volim uzeti vrijeme i posvetiti se jednoj stvari kad god je to moguće. Za ovakva snimanja uvijek se potrudim očistiti raspored i osloboditi vrijeme za bavljenje tim projektom. To je uvijek intenzivno, i ludo, i divno. Onda stane i vi ste izgubljeni i izbezumlje­ni vremenom koje je pred vama pa se ‘špotate’ što sad s njim pa vas ‘zakuca’ bolest, neka gadna prehlada, da vam rješenje za ono vrijeme s kojim niste znali što bi, a onda kreće ispočetka, novi projekti, nove nedoumice, nova uzbuđenja, novi strahovi...

Krenuli ste na satove baleta. Rekli ste da se glumac mora “održavati” i biti multidisci­plinaran - vježbate li glas?

Najbitnije je ostati otvoren, biti ranjiv, biti osjetljiv, to je glumac koji može kvalitetno stvarati, a toga nema bez vježbe i održavanja, preispitiv­anja, vječnog traženja.

Jeste li ikad zažalili što niste otišli na Akademiju?

Naučila sam da je žaliti za stvarima ili odlukama jako intenzivna, čak i opasna emocija. Drži u prošlosti i ne dopušta napredak.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia