24sata - Cafe 24

NISU SE BOJALI NOSITI ŠTIKLE I GRUDNJAKE

U komediji ‘Lavina’, koja je stigla u kina, tumači Lidiju. Dok je u domaćoj kinematogr­afiji on jedan od prvih koji je utjelovio suprotni spol, u Hollywoodu se ovakve transforma­cije često viđaju

- Piše: STELA TUĐAN

Nisam se uopće pripremao za ulogu jer nije bilo vremena. Dobio sam poziv kasno navečer, a drugo jutro već sam bio u rukama šminkera koji su od mene pokušali napraviti ženu, ispričao je Robert Ugrina, koji u filmu “Lavina” tumači – glavnu žensku ulogu. Transformi­rao se i postao Lidija, prva supruga glavnog lika Franje, kojeg igra Stojan Matavulj.

U komediji redatelja Stanislava Tomića, koja igra u našim kinima, glume i Ksenija Marinković, Ana Maras Harmander, Sarta Stanić, Borko Perić, Žarko Radić, Nina Violić, Goran Grgić. Ugrini je ovo prvi put da glumi ženu od početka do kraja, a njegova izvedba svidjela se i njegovoj supruzi.

- U prvih nekoliko minuta mislila je da se radi o drugoj ženi, ali nakon toga se nije prestala smijati - rekao je Ugrina, kojem je ovo iskustvo bilo zabavno. Najteže mu je, dodaje, bilo nositi grudnjak, a od najlonki stalno su ga svrbjele noge.

- Umirao sam od smijeha i nisam se osjećao baš najudobnij­e. Jako je teško naći žensku toaletu koja bi kao salivena stajala muškarcu. I ne samo da sam morao obrijati noge nego i ruke i dekolte – smijući se dodaje.

Dok je u domaćoj kinematogr­afiji Ugrina među prvima koji je utjelovio suprotni spol, u Hollywoodu se ovakve transforma­cije često viđaju. One nikad ne prođu neprimijeć­eno, a i kritika ih voli. Cillian Murphy tako je “zaradio” nominaciju za Zlatni globus. U filmu “Doručak na Plutonu” igrao je Patricka Bradena zvanoga Kitten, kojeg je zajednica odbacila jer je volio nositi žensku odjeću. U filmu koji je izašao prije 13 godina Murphy se mijenja od androgenog tinejdžera pa sve do glamurozne plavuše, a kako bi bio što uvjerljivi­ji, posebno se pripremao za ulogu.

- Zbog filma sam proučavao ženski govor tijela i družio se s grupom transvesti­ta - ispričao je glumac koji je prilagodio svoj glas i tijelo do te mjere da bi zamalo mogao proći pod ženu. U ranim osamdeseti­ma i Tom Hanks se okušao u ženskoj ulozi. U seriji “Ortaci” Hanks i Peter Scolari igrali su dva mladića koja se presele u zgradu u kojoj žive samo žene pa se pokušavaju uklopiti. Za tu ulogu Hanks je nosio periku i uvježbavao ženski hod. Nosio je suknje i grudnjake, izlazio na ženske zabave i pričao o šminki kako bi bio u blizini atraktivne plavuše koja mu se sviđala. Unatoč glumčevoj vrhunskoj izvedbi i transforma- ciji, gledatelji su kritiziral­i seriju koja je doživjela tek dvije sezone. Glumac Gael Garcia Bernal, koji je tumačio ženu zarobljenu u tijelu muškarca u filmu “Loš odgoj”, otkrio je da mu je to bila jedna od najlakših filmskih uloga koje je ikad odigrao.

 ??  ??
 ??  ?? 5. HAIRSPRAY - John Travolta
Uloga Edne Turnblad za Travoltu je bila izazov. Morao je nositi debelo odijelo, periku, cipele na petu i haljine. Uz to morao je još plesati i pjevati
5. HAIRSPRAY - John Travolta Uloga Edne Turnblad za Travoltu je bila izazov. Morao je nositi debelo odijelo, periku, cipele na petu i haljine. Uz to morao je još plesati i pjevati

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia