24sata - Cafe 24

Jedinu ženu koju je volio ostavio je zbog kocke i slave

- Piše: TATJANA PACEK

Kada sam radio taj film, pomislio sam da je ludost. U njemu nije bilo djevojaka ni poznatih glumaca. Nije bilo ni akcije, tučnjava. No ispao je tako dobar jer je redatelj bio briljantan, rekao je Omar Sharif o filmu koji ga je proslavio.

Ulogu u filmu Davida Leana “Lawrenceu od Arabije” Sharif je 1962. dobio nakon što je igrao u 20-ak egipatskih filmova. To je bila njegova prva uloga na engleskom jeziku. Sharif je bio svjestan da je nije dobio zbog prijašnje “genijalne glume”. Lean mu je mnogo godina poslije priznao da ga je angažirao jer mu je trebala suprotnost Peteru O’Tooleu. Ircu prodorno plavih očiju suprotstav­io je Egipćanina izrazito prodornog pogleda i očiju crnih poput ugljena. Pokazalo se to kao pun pogodak jer Sharifu je uloga donijela nominaciju za Oscara za najboljega sporednoga glumca, nagradu Zlatni globus za najboljega sporednoga glumca, kao i nagradu Zlatni globus za najboljeg novajliju u filmskom svijetu. Uloga Sherifa Alija širom mu je otvorila vrata Hollywooda. Omar se s O’Tooleom sprijatelj­io još tijekom snimanja. Poslije su glumili u nekoliko drugih filmova i ostali bliski prijatelji. Osim glume ljubimci žena dijelili su još jednu veliku strast - alkohol. Noći bi provodili u barovima, a na snimanje bi često dolazili potpuno pijani. O’Toole je rado govorio o kadama prepunima šampanjca i suludom trošenju. Tako su momci u jednoj noći potrošili devetomjes­ečnu zaradu.

- Pili smo bez prestanka 48 sati... Lovili smo djevojke u svakom baru - prisjetio se Sharif u svojoj biografiji. Nakon kultnog filma Egip- ćanin je postao svjetski seks-simbol. Žene su mu se nabacivale, a on ih nije odbijao. Bio je u vezi s Tuesday Weld, Diane McBain, Barbrom Streisand, Catherine Deneuve te brojnim drugim glumicama s kojima se zbližavao tijekom snimanja. Osim alkohola Sharif je volio i kocku, koja ga je i dovela do bankrota. Morao je prodati dom u Parizu, a nakon velikoga gubitka od 750.000 funti, žalio se po TV postajama da je usamljen i švorc. - Ne posjedujem ništa osim odjeće. Sve bi bilo drukčije da sam upoznao pravu ženu - govorio je Sharif. No pravu ženu, jedinu koju je istinski volio, ostavio je zbog slave, žena i poroka. Još kao tinejdžer Sharif je sav novac koji je dobivao od roditelja trošio na žene. Nakon što je završio fakultet matematike i fizike, dobio je priliku da zaigra u arapskom filmu “The Blazing Sun”, tijekom snimanja počeo je i aferu sa zvijezdom filma, egipatskom glumicom Faten Hamam. Bila je to ljubav na prvi pogled, velika, strastvena i bolna. Zbog Faten je Omar prešao na islam jer kao katolik se ne bi mogao njome oženiti. U braku su dobili sina Tarika.

- Brak koji je trajao 20 godina tata je upropastio svojim raskalašen­im životom. No u mamu je bio zaljubljen do kraja života. Kad je umrla, i njegovo se zdravstven­o stanje pogoršalo. Pao je u depresiju, prestao jesti i izgubio volju za životom. U posljednji­m danima, premda je bio izgubljen i sve zaboravlja­o, govorio je da žudi za smrću jer zna da će opet biti s mamom - rekao je Tarik. Iako mu je otac bio velika filmska zvijezda, govorio šest jezika i u karijeri zaradio mnogo novca, umro je siromašan. Tarik dugo s njim nije pričao jer je bančenjem po kockarnica­ma diljem svijeta povrijedio njegovu majku i razorio obitelj. Danas kaže da ima nešto u pričama da je otac kockarski gen naslijedio od majke koja se često kartala s egipatskim kraljem Faroukom. U poznim godinama Sharif je živio u Kairu u hotelu. Osim sina imao je i dva unuka, Omara i Karima. Mlađi Omar Sharif je također glumac.

 ??  ?? U biografsko­m filmu o argentinsk­om revolucion­aru igrao je Ernesta “Che” Guevaru
U biografsko­m filmu o argentinsk­om revolucion­aru igrao je Ernesta “Che” Guevaru
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia