24sata - Cafe 24

Vlado bi htio da pjevamo veselo, njemu u čast

Tata hrvatskog mjuzikla, Vlado Štefančić, u bolnicu Merkur došao je zbog problema sa srcem. Dobio je upalu pluća i visoku temperatur­u, zbog čega nas je napustio 29. listopada

- Piše: TATJANA PACEK

Tata ni u bolnici nije mirovao. Nije osjećao bolove, a kako je cijeli život posvetio kazalištu, i u bolničkoj je postelji, pod temperatur­om, smišljao nove projekte i završavao koncert u povodu 70 godina njegove karijere, kaže Boris Štefančić (43).

Njegov otac Vlado Štefančić napustio nas je 29. listopada u 87. godini. Obitelj je puna nevjerice što Vlade više nema. Boris je s tatom imao skladan odnos i ponosi se što mu je bio otac, ali i prijatelj. Sve se, rekao je, dogodilo brzo, iznenada, pa su još u šoku.

- Tata je u bolnicu Merkur došao zbog problema sa srcem. Onda je dobio upalu pluća i visoku temperatur­u koju tri tjedna liječnici nisu mogli ‘skinuti’ - priča Boris. Osim obitelji shrvani su i glumci, pjevačke zvijezde koje će nastupiti na koncertima posvećenim­a ovom velikanu hrvatskog mjuzikla u kazalištu Komedija od 6. do 9. studenog.

- Ne znam kako ćemo pjevati vesele pjesme, ali znam da bi Vlado baš to želio. Nadam se da će publika osjetiti naše emocije, tugu što ga nema i ponos što nas je svemu naučio. Pjevat će svi kolege koje je stvorio - rekla je Sandra Bagarić (43). Kazališna priča tate hrvatskog mjuzikla Vlade Štefančića počela je kad je imao samo pet godina. U kazalište bi ujutro dolazio na probe, a navečer ga posjećivao s roditeljim­a. Sa sedam je godina neke dijelove “Glembajevi­h” znao napamet. Nakon večernjih predstava roditelji su ga vodili i u Dverce na kabaret, a potom je došao rat.

- Našao sam se, kao i cijela moja generacija, u praznom prostoru. Škole nije bilo, mnogi su se odali fakinarenj­u, a moja ulica, Ilica 246, bila je leglo dobrih mladih ljudi koji su tražili nešto bolje. Osnovali smo sportski, lakoatlets­ki klub, imali smo praznu livadu na kojoj smo sagradili igralište, imali smo atletsku stazu uz kasarnu kojom nitko osim nas nije prolazio. Potom smo počeli izdavati novine u jednom primjerku. Pokrenuli smo i naš teatar na tavanu, igrali kabaretski i glazbeni repertoar - govorio je Vlado Štefančić. Osnivanje njihova kluba “Jadran” prati i zgoda s guskom. Dječaci su htjeli proslaviti osnivanje kluba, no nisu imali s čime. U dvorište je zalutala guska, momci je opkolili, jedan bacio jaknu na nju i poslastica je ubrzo bila pečena. I pojedena. Veselje im je pokvarila žena koja je redom svima zvonila na vrata i ispitivala ljude je li netko vidio njezinu gusku. Vladin prijatelj, Joca, tada je imao samo četiri godine i kad je vidio da roditelji na vratima razgovaraj­u sa ženom o guski, sakrio se pod stol. Svi su to vidjeli, Joca je sve priznao i momačka je ekipa dobila dobre batine. Kazalište mu je postalo opsesija. S tek 17 godina ponudili su mu prvu veću ulogu, a potom su ga pozvali u Komediju. U tim godinama “fakinarije” su ga zaobišle.

- Bili smo fakini samo ako nam je netko dirao u naš teritorij, sportski. Tada bismo se praćkali i ratovali protiv, najčešće, Šestinskog dola. Inače nismo bili fakini. Ne možeš biti i fakin, i umjetnik, i atletičar - govori. Prve je mjuzikle, one s Fredom Astaireom i Ginger Rogers, nakon rata gledao na filmu. I uvijek bi se naježio u trenutku kad bi počeli pjevati jer su ti prijelazi s govornog na glazbeni bili neprirodni. Zato je želio da mjuzikli dobiju prirodnost i vrijednost. Pronalazio ih je u najboljim stranim mjuziklima. U Zagrebačko gradsko kazalište Komedija ušao je 1950. kao glumac, a 1969. poslije postao je ravnatelj. I došao do kultne “Jalte”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia