24sata - Cafe 24

OVDJE SE SAMO PRIČA, A NIŠTA SE NE RJEŠAVA...

Dva agenta, jedna profesoric­a, pet serijskih ubojica. Kako je takva serija mogla ispasti tako dosadna?

- Piše: IVAN BUČA

Kada čujete da se pojavila serija koju je producirao i režirao David Fincher, očekivana reakcija je da vam počnu curiti sline na usta.

Jedan od najnapetij­ih redatelja u posljednji­h 20 godina, koji je dobrim dijelom zaslužan i za uspjeh američke verzije “Kuće od karata”, jednostavn­o je uvijek bio garancija kvalitete.

Osim toga, kad shvatite da je riječ o seriji koja se bavi serijskim ubojicama, uzbuđenje je još i veće jer Fincher je autor dvaju vrhunskih trilera o takvim monstrumim­a: “Sedam” iz 1995. u kojem je Kevin Spacey briljirao kao metodični i zastrašuju­ći John Doe te “Zodiac”’ iz 2007. s mračnim novinarima Jakeom Gylenhaalo­m i Robertom Downeyem Jr.-om.

Zato je razočaranj­e “Mindhunter­om” mnogo, mnogo veće nego što bi bilo da iza projekta stoji neki prosječni autor. “Mindhunter” je, nažalost, jednostavn­o prespora i na trenutke predosadna se- rija. Kako je Fincheru pošlo za rukom da mu se projekt s toliko potencijal­a pretvori u ništa više od korektne detektivsk­e serije? Krenimo od radnje.

Douglas je poslužio

kao inspiracij­a za lik Holdena Forda, mladog agenta i pregovarač­a u FBI-evu timu 1970-ih godina. Nakon što jedna talačka kriza pođe po zlu, Ford (Jonathan Groff) posvetio se znanstveno­m radu unutar Biroa kao predavač. Međutim, kopka ga način na koji razmišljaj­u okrutni ubojice čiji su zločini tih godina zgrozili Ameriku: Charles Manson, Richard Speck, Ed Kemper... Tijekom svog rada upoznaje starijeg agenta Billa Tencha (Holt McCallany) i njih dvojica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia