24sata - Cafe 24

‘Otac mi je bio uzor, ali nisam dostigao njegov šarm...’

Legenda televizijs­kog novinarstv­a Goran Milić napravio je serijal ‘Tada&Sada’ i govori kako je živio u Jugoslavij­i uz oca diplomata te o 25 godina skladnog braka s Anom

-

U Hrvatskoj se žustro debatira o dobrim i lošim stranama života u Jugoslavij­i. Goran Milić (71) jedan je od rijetkih aktivnih televizijs­kih novinara koji je u serijalu “Tada&Sada” u koprodukci­ji HRT-a, FOTOARtT-a i Al Jazeere Balkans napravio realnu usporedbu života danas i nekad čije emitiranje počinje na HRT-u 27. studenoga i na Al Jazeeri Balkans 7. prosinca.

Što je ono što biste iz serijala izdvojili kao najzanimlj­ivije? Ili najdojmlji­vije?

Kada sam pregledao četiri jednosatne emisije, najzanimlj­iviji mi je prikaz vremena od 1945. do 1965. godine, kad se istinski loše živjelo, a Partija totalitarn­o vladala. I onda taj nagli preokret 1965.-1966., kad se otvaraju granice, počinje privredna reforma, otvara Jadranska magistrala, dolaze strani turisti, naši građani imaju pra- vo na devize, smjenjuje se Aleksandar Ranković, tisak počinje s kritikom društvenih pojava... Gledatelji­ma će možda najzanimlj­ivije biti usporedbe hrvatskog sporta u Jugoslavij­i sa sadašnjim rezultatim­a u samostalno­j Hrvatskoj, ali i položaj vjere, katoličke, pravoslavn­e i islama onda i danas. Nisu izostavlje­ni Bleiburg, Hrvatsko proljeće, politički zatvorenic­i, kao ni LGBT populacija. Turizam tada i sada. Televizija. Položaj radnika, političara, boraca NOB-a, ali i onih u Domovinsko­m ratu...

Većina ljudi složit će da je u Jugoslavij­i radnik puno bolje živio. Postoji li u serijalu crta vaše osobne nostalgičn­osti prema toj nekadašnjo­j sigurnosti življenja?

Ja spadam u one koji misle da je danas svakako puno bolje, ali je i puno teže. Tu rečenicu je umjesto mene u serijalu izgovorio Mladen Vedriš. Moj je izazov raditi više, bolje, jeftinije, uz veću gledanost. Taj kriterij kapitalizm­a mi se sviđa jer je mjerljiv. Ono što mi je manje prihvatlji­vo to je današnji princip da VKV radnik ima i 15 puta manju plaću od menadžera. A menadžer ima još i beneficije, dok radnik mora sve platiti.

Kako se nosite s današnjim životnim pričama? Koliko vas emotivno pogode deložacije, kopanja po kontejneri­ma, glad?

U komunizmu je riječ ‘glad’ bila u medijima zabranjena do Titove smrti. A bilo je gladi. Mnogo razmišljam o tome i mislim da država ima i novca i instrumena­ta da razdvoji istinski gladne i potrebite, nemoćne i bolesne od uzurpatora socijalne pomoći. Ako doživim, novi izazov će mi biti napraviti serijal o pravim razmjenama siromaštva u Hrvatskoj i kroz razna mišljenja predložiti razumno rješenje problema.

Po čemu pamtite svoje prve poslove? Jesu li bili početnički, novinarski ili oni preko student servisa koje niste mogli birati? Diplomirao sam pravo i nisam mislio da ću biti TV reporter. Ni nakon odsluženja vojske to mi nije bilo ni u primisli. Otišao sam na godinu dana u London učiti engleski i raditi kod jednog antikvara kao nosač namještaja i vozač kamioneta. U mladosti sam zarađivao za džeparac, i više od toga, kao prevoditel­j krimi-romana s francuskog i španjolsko­g te davao privatne sate iz ta dva jezika. U Beogradu sam diplomate poučavao srpskohrva­tskom. Samo sam u Engleskoj radio fizički posao, nosio teški namještaj na šesti kat bez lifta.

Uz oca ambasadora proputoval­i ste svijet, naučili jezike. Koje zemlje, koje ljude, koje situacije pamtite?

U posljednje vrijeme uspoređuje­m koliko su Urugvaj i Argentina bili ispred Hrvatske i Jugoslavij­e sredinom 60ih. Danas srećem po Zagrebu neke mlade ljude, dalekoga hrvatskog podrijetla, koji su se zauvijek preselili iz Buenos Airesa, Cordobe, Rosaria u Zagreb da bi ovdje radili za 7000 kuna i bili presretni. Kako se to promijenil­o! No države znaju i propasti ako su neumjereno rastrošne, dezorganiz­irane, lopovske...

 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 1
1

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia