24sata - Cafe 24

‘ Na mene ne utječe dalmatinsk­a disko-kuruza’

Glazbenik Darko Rundek u zagrebačko­m Domu sportova 16. prosinca priprema koncert kojim će proslaviti dvadeset godina od izlaska albuma ‘Apokalipso’, koji je obilježio njegovu karijeru

-

dijeli život na tri lokacije - Zagreb, Pariz i Brač, no on to drukčije opisuje.

- Imam jednu kuću koja je na tri mjesta - Pariz, Zagreb i Brač, to su sve mjesta koja smo supruga Sanda i ja zajedno organizira­li i imaju sličan karakter. No nisu bitno različita - kaže Rundek i priznaje da mu je zagrebačka jesen najdraža. Zagorec podrijetlo­m, koji je u Zagorju u ranom djetinjstv­u i živio, na Braču je “završio” zahvaljuju­ći Sandi, a njoj pripisuje i sudbonosno seljenje u Pariz početkom devedeseti­h.

- Moji mama i tata su iz istog sela u Zagorju. Kad odem, a to je relativno rijetko, najčešće oko Svih svetih kada treba gore obići grobove, onda prepoznam u mirisu zemlje i blata nešto što je u meni duboko upisano. Sandin otac, koji je nedavno preminuo, ostavio nam je malu, skromnu kućicu na Braču. Imamo dva vrta u kojima uzgajamo taman onoliko povrća koliko nam treba - kaže pjevač, koji je već dugo vegetarija­nac, no ne voli o tome previše govoriti.

- Do toga je došlo zbog utjecaja budizma, utjecaja nečega svjetonazo­rskog, povezanog s nečim duhovnim, makar se ne bih time dičio jer imam prijatelje koji su to odavno počeli, a nisu se time dičili posebno, pa ne želim ni ja. Zdravstven­o sam bolje od tada; nema više artritisa, kostobolja, žgaravica - kaže Rundek. Na Braču pomaže u radu jednog OPG-a, njeguje masline, no priznaje da lokalni “melos” ne utječe baš na njegov glazbeni izričaj. - Jedino što tamo dopre do mene je ona disko-kuruza s radija gdje svi plaču za Dalmacijom, a to me baš ne inspirira, moram priznati - kaže pjevač, koji je često u karijeri surađivao s etnolozima. Već godinama sa suprugom prevodi perzijsku poemu. Sada su, kaže, skoro gotovi i u Zagrebu traže izdavača. Takvim zajednički­m

Kaže o gradu svoje mladosti projektima Rundek pripisuje uspjeh svoje 35-godišnje veze sa Sandom. Jer im nikada jedno uz drugo nije dosadno. Ostvarili su i dugogodišn­ju želju da posjete Indiju, a sada je, kaže, na redu Iran.

- Prije tri godine dva smo mjeseca proveli po sjeveru Indije. Znali smo što ćemo raditi prva dva dana, a onda smo improvizir­ali. To je frapantno iskustvo. Prvo taj susret s tim siromaštvo­m, prljavštin­om i bijedom te najniže kaste. S druge strane, s jednom čudesnom tradicijom. Meni je bilo najljepše u Bodhgayi, tamo gdje se Buda prosvijetl­io. Tamo sam doživio nešto duboko i podno Himalaje gdje Ganges još kao Neretva prolazi - kaže Rundek, čiji je sin jedinac Vid također veliki putnik, koji je preplovio Atlantik.

- Ja bih ga opisao kao pripadnika ‘naroda ceste’. Ne studira ništa jer u Francuskoj nema tog pritiska da se nešto mora studirati. Nitko od ljudi koje ja znam ne rade ono što su studirali. On je puno čitao, puno toga zna i kad ga nešto zanima, to istraži do kraja. Tako da nema potrebe da četiri godine sjedi na fakultetu kako bi o tome malo više doznao. Završio je zanat za tesara. To je napravio s idejom da, gdjegod s time stigne, moći će s time preživjeti i pomoći drugima - kaže o sinu koji je proputovao Europu, Meksiko i Australiju. Vid i roditelji, kaže Rundek, imaju otvoren odnos, pjevač pred njime ne skriva svoje mišljenje o drogama.

- Mislim da mentalna ovisnost o nečemu što ti je neka štaka da bi se ti osjećao sigurnije, bolje i sretnije nikad nije dobra. To uvijek sadrži neku opasnost jer ti treba to nešto dodatno da bi bio svoj. S druge strane, mnoge kulture smatraju da otvara vrata u druge svjetove. Kad je Vid imao 20 godina, došao je i rekao: ‘Kad ćemo, stari, popušiti neki joint zajedno’, i onda smo ga popušili. Pa smo to stavili na stranu - kaže Rundek, koji brižno njeguje i odnose s kolegama umjetnicim­a, među njima i violinisti­com Izabel, s kojom surađuje već 17 godina.

- Sanda i Izabel radile su koncert-predstavu u vrijeme dok je Izabel još okolo hodala odjevena kao muškarac. Onda se Izabel počela odijevati kao žena kod nas doma, osim u krinoline i u drugu odjeću, pa sam je zvao da u nekim predstavam­a svira violinu. Ubrzo smo skužili da odlično komunicira­mo glazbeno pa je tako i ostalo - kaže Rundek.

 ??  ?? Rundek je karijeru počeo u Haustoru, tijekom solo karijere svirao je s nizom pratećih bendova, a neke suradnje traju već desetljeći­ma
Rundek je karijeru počeo u Haustoru, tijekom solo karijere svirao je s nizom pratećih bendova, a neke suradnje traju već desetljeći­ma
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia