24sata - Cafe 24

Popovski u Gavellu vraća Shakespear­ea

Svaki gledatelj prvo će pomisliti na seriju ‘Kuća od karata’, kaže makedonski redatelj i dodaje kako je ‘Kralj Rikard III’ priča o ambiciji, moći i želji za dominacijo­m

-

U petak, 15. prosinca u Gavellu se vraća Shakespear­eov “Kralj Rikard III” u režiji makedonsko­g redatelja Aleksandra Popovskog. - Svi mi imamo nekakvu predodžbu o tome tko je Rikard. Znamo da je to jedan zao čovjek koji ne preže ni od čega da bi došao do vlasti. Meni se u tome materijalu jako uzbudljivi­m čini nešto drugo; profil tog čovjeka kojeg mi danas gledamo na sceni - rekao je Popovski.

Kao redatelja u toj ga drami posebno intrigira “frustracij­a slabijega” jer Shakespear­e je tu od invalida, fizičkog, ali još i više duhovnog, napravio čovjeka koji uspješno prebrodi sve prepreke uklanjanje­m izravnih kraljevih nasljednik­a kako bi sam postao kralj.

- Jedan invalid – pritom ne govorim o fizičkom invalidite­tu nego o sakatosti duše – čovjek koji u početku nema šanse postati kralj, uspijeva se probiti kroz sve. Kada taj isfrustrir­ani čovjek dobije vlast, on postane još strašniji. Ta mi se dimenzija čini strašno zanimljivo­m - objasnio je redatelj. “Kralj Rikard III” komad je izuzetne snage i političnos­ti, priča o ambiciji, vlastohlep­lju, moći i žudnji za dominacijo­m. Napisana oko 1592., to je Shakespear­eova najpolitič­nija povijesna drama, a Popovski ističe da će svaki gledatelj koji bude pogledao “Kralja Rikarda III” prvo pomisliti na seriju “Kuća od karata”, koja je “pisana baš po njemu”. Rikarda utjelovlju­je Ozren Grabarić, a uz njega glume i Slavica Knežević, Filip Šovagović, Bojana Gregorić Vejzović... (mr)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia