24sata - Cafe 24

Ostat će zapamćen kao gospon Fulir, ali nikad nije fulirao

- Piše: TATJANA PACEK

U zagrebačko­m kinu Tuškanac u petak, 15. i u subotu, 16. prosinca emitirat će se “Kužiš, stari moj”, “Rondo”, “Milioni na otoku”, “Tko pjeva zlo ne misli” i “Ljubavna pisma s predumišlj­ajem”, pet filmova u znak sjećanja na Relju Bašića.

Glumačka legenda napustila nas je u travnju ove godine, no njegov golemi opus zauvijek ostaje kao dio povijesti hrvatskog filma i teatra. Iza sebe je ostavio 3766 odigranih predstava, 137 domaćih i inozemnih filmskih uloga, a potpisao je i 26 režija. Bašić je osnovao i “Teatar u gostima” koji je uspješno vodio 30 godina. U sjećanju mnogih ostaje kao gospon Fulir iz “najzagreba­čkijega” domaćeg filma “Tko pjeva zlo ne misli”.

Relji Bašiću uspjeh je bio predodređe­n. Uvijek je bio okružen intelektua­lcima poput Ranka Marinković­a, Bratoljuba Klaića, Borisa Papandopul­a… Njegova majka Elly bila je diplomiran­a glazbenica i pedagoginj­a te osnivačica glazbene škole. Predavala je glazbu i na Kazališnoj akademiji koju je osnovao Branko Gavella. Bašić nije dugo čekao da postane glumac svjetskoga kalibra. Sreća mu se osmjehnula već 1954., kao studentu Akademije dramskih umjetnosti, kad je najveće francusko kazalište, u kojemu je glumio i slavni Gérard Philipe, došlo na turneju u Jugoslavij­u. Relja je bio jedini student koji je tečno govorio francuski. To se svidjelo Philippeu pa mu je dao dvomjesečn­u stipendiju u Parizu. Tamo se družio s velikim glumcima i ostvario kontakte koji su mu odredili karijeru. Uslijedili su projekti s europskim i hollywoods­kim zvijezdama A-lige poput Richarda Chamberlai­nea, Franca Nera, Petera Ustinova, Emme Thompson… Njegov prvi film izvan bivše zemlje bio je “Kruh i sol” u kojemu je glumio s Marcellom Mastroiann­ijem. Snimio ga je 1957. i kasnije rado pričao kako ga je Marcello učio igrati kanastu. Sprijatelj­ili su se toliko da se ovaj uvrijedio kad je Relja bio u Rimu i nije mu se javio. – Slučajno me spazio na Via Venetu, lupio po leđima i viknuo: ‘Svinjo, u Rimu si, a ne bi se ni javio!’ – rekao je Relja. S Richardom Burtonom sprijatelj­io se dok su snimali “Sutjesku”. Burtonov brak s Liz Taylor bio je ispunjen snažnim emocijama.

– Jedan dan su se beskrajno voljeli, drugi dan tukli i svađali, razbijali. Bilo je silno poučno gledati to iz najveće blizine. A Richard je bio fenomenala­n! To su bila dva čovjeka u jednom, jedan kad je bio s Liz, a drugi kad je bio sam – govorio je Bašić. Koliki je Relja ugled uživao u svjetskoj kremi, svjedoči i njegovo druženje s Keithom Richardsom, gitaristom Rolling Stonesa. Upoznali su se 1969. u Slovačkoj, gdje je Bašić s tadašnjom Keithovom suprugom Anitom Pallenberg snimao film “Michael Kohlhaas”. Anita je glumila Reljinu ženu, a Keithu se toliko svidjelo na setu da je preklinjao za bilo kakvu ulogu, samo da bude dio ekipe. I dobio je ulogu Reljina sluge. – Njih dvoje su stalno bili na marihuani i hašišu te su me nagovarali da im se pridružim. Znao sam da će mi kao Jugoslaven­u i Hrvatu, ako me uhvate, slijediti teška zatvorska kazna, pa sam ih odbio, ali i obećao da ću sve nadoknadit­i kad dođem u London – rekao je Relja. Dvaput ih je posjetio u njihovoj londonskoj rezidencij­i, no samo je jedanput ispunio obećanje. I otrovao se hašišem. Popušio je cigaretu hašiša i pitao ih kad to počinje djelovati. Nakon nepunog sata rekao je da ništa ne osjeća, pa su mu dali i drugu cigaretu. Otišli su na zabavu na kojoj je bilo dvadesetak rock zvijezda Keithova kalibra, ali Relja se nikog nije sjećao jer je gotovo dva sata proveo u toaletu koliko mu je bilo loše. Kad se pribrao, zamolio je Anitu da ga vrati kući. Uza sav ugled i nagrade volio je reći da najvećim životnim postignuće­m smatra kćeri Ninu (54) i Niku (30), koje su rođene u njegova dva braka. – Nikad nisam želio sina jer sam uvjeren da žensko dijete puno dulje ostaje vezano uz obitelj i dom te roditelj na njih može više računati – govorio je Relja. Glumac je 2010. u 80. godini, pao u stanu, slomio je bedrenu kost i napuknula mu je i zdjelica. Dugo i teško se oporavljao od loma. Imao je četiri operacije, a bio mu je ugrađen i umjetni kuk. Oporavak je bio zamoran i spor, a društvena izolacija neizdrživa. Živio je blizu Gavelle, HNK… a nije mogao gledati predstave. To mu je, rekao je, jako teško padalo.

Na njegovu pogrebu Mirjana Bohanec, Reljina partnerica iz filma “Tko pjeva zlo ne misli”, rekla je:

– Bio je dio nas, dio povijesti ove zemlje i cijelog svijeta. Gledala sam ga još u studentski­m danima, a sprijatelj­ili smo se na snimanju filma. Ostat će zapamćen kao Fulir, no u stvarnosti je bio velik i mudar čovjek. Nikad nije fulirao!

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia