24sata - Cafe 24

‘Moja Zdravka od mene skriva božićne kolače’

Božićni ugođaj u domu kralja dijaspore počinje već s prvim danima prosinca. Supruga mu ukrasi sve osim bora, koji cijela obitelj uz prigodnu pjesmu kiti na Badnju večer

-

Već početkom prosinca naš stan je u božićnom ruhu, adventski vijenac je na stolu, sve lampice su upaljene, prigodni ukrasi posvuda po stanu, no bor kitimo isključivo na Badnjak, rekao je Mate Bulić (60).

Kralju dijaspore prosinac je najljepši mjesec u godini jer tada se na svakom koraku osjeti dah blagdana. Ulice su ukrašene, ljudi nasmijani i to ga veseli. Ipak, kupnju darova rado će prepustiti supruzi Zdravki jer se njemu ne da ulaziti u velike gužve po trgovačkim lancima.

- Najsretnij­i sam kad pod borom nađem brendiranu košulju. Moji znaju da to jako volim pa je dobijem gotovo za svaki Božić. Unuci Ivan i Matej još nam ne govore svoje želje, ali znamo da su obojica luda za autićima pa im ih rado darujemo - kaže Mate. Njegova Zdravka brine se da se pod borom nađe dar za svakog tko im dođe u kuću. Cijela obitelj nerijetko napravi darove vlastitim rukama. U predvorju njihova stana u Frankfurtu, primjerice, stoji velika slika njihovih kćeri, koju su Ana i Katja roditeljim­a darovale za jedan Božić.

– Htjele su da slika bude crno-bijela. Svi volimo taj starinski štih. Svi rado darujemo nešto što sami napravimo - rekao je kralj dijaspore. Raduje se bogatoj trpezi koju će i ove godine pripremiti njegova Zdravka.

- Na stolu redovito imamo razna jako ukusna jela, no ne mogu si zamisliti blagdane bez sarme. Mogu jesti sarmu danima, a najbolja mi je kad odstoji tri dana - govori Bulić, od kojeg Zdravkini poznati kolači na stolu ne budu ni tri sata.

Poučena iskustvom, redovito ih sakrije od Mate. Kralj dijaspore je, naime, veliki sladokusac. Zdravka je zapamtila kad joj je jedanput u noći pojeo čitav pleh tiramisua koji je pripremila za goste. Kad je sljedeće jutro ustala i vidjela da nema slastica, okrenula je ploču pa sad kolače skriva od Mate. - Uvijek nađe neku novu lokaciju u stanu koju mi je teško otkriti. Da znam gdje je sakrila božićne kolače, već

 ??  ?? Njegov dom okićen je već početkom prosinca, no bor cijela obitelj kiti na Badnjak
Njegov dom okićen je već početkom prosinca, no bor cijela obitelj kiti na Badnjak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia