24sata - Cafe 24

‘Dozivamo istinu jednoga grada...’

Trpimir Jurkić na daske HNK donosi 11 priča najizvorni­jega splitskoga kroničara Marka Uvodića Splićanina, čija je ostavština bila temelj brojnih literarnih adaptacija

-

Na daskama Hrvatskoga narodnoga kazališta Split premijerno će u petak, 22. prosinca, ansambl na velikoj sceni izvesti dramu “Ol’ smo za jedan dan” Marka Uvodića.

Režiju potpisuje Trpimir Jurkić, a sve se poklopilo sa 140. obljetnico­m rođenja i 70 godina od smrti ovoga splitskog autora koji je živopisnim kronikama ovjekovječ­io, a velikim dijelom i kreirao ono što zovemo duh grada. Literarna ostavština Marka Uvodića, sudskog činovnika i najizvorni­jega splitskoga kroničara, bila je temelj mnoštva predstava, raznih kazališnih, televizijs­kih i radijskih adaptacija.

O razlozima za predstavu, kao i načinu na koji su autori pristupili bogatoj literarnoj ostavštini, Jurkić kaže kako se neće baviti recikliran­jem Uvodićeva vremena, ali ni onih predstava koje su baština ovoga kazališta: “Pokušat ćemo u formi pričanja priča, kroz jedanaest Uvodićevih novela, fragmentim­a istrgnutim s crte vremena, kroz krhotine lica i događaja dozvati istinu jednoga grada. A da to uistinu jest istina, uvjerava nas i sam autor na početku jedne od svojih novela: “Sve ovo ča ću van ispričat, sve se dogodilo, sve je istina. Jerbo da sve ovo ni istina, ne bi vajalo ništa!“U predstavi igraju Arijana Čulina, Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić Šiškov, Petra Kovačić Pavlina, Stipe Radoja, Monika Vuco, Trpimir Jurkić... (mr)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia