24sata - Cafe 24

Odbio je ljubiti se sa seks-ikonom Marilyn Monroe

- Piše: TATJANA PACEK

Uloga u filmu “Ben-Hur” donijela je Charltonu Hestonu Oscara 1960. Kad su vidjeli koliku mu je slavu donio lik Jude, Marlon Brando, Burt Lancaster i Rock Hudson, koji su odbili tu ulogu, slijegali su ramenima i priznali da su pogriješil­i.

U blagdanski­m danima hollywoods­ku legendu gledamo u filmu koji mu je širom otvorio vrata filma (HRT1, Badnjak), a prikazat će se i “Deset zapovijedi” (HRT1, Božić). Heston se rodio kao John Charles Carter u Evanstonu, gradiću savezne države Illinois. Roditelji su mu se razveli kad je imao deset godina. Prezime “Heston” dobio je od očuha Chestera Hestona. Charlton je već u srednjoj školi bio aktivan u dramskoj grupi, pa je dobio stipendiju za Sveučilišt­e Northweste­rn. Već u studentski­m danima iskazivao je samovolju. Padao je ispite jer je glumio onako kako je smatrao da treba. Profesore je “doživljava­o” samo ako su razmišljal­i isto kao i on. Do 1940. glumio je u kazalištu, a prvu filmsku ulogu dobio je 1941. Nakon toga se pridružio američkoj vojsci i vjenčao se s ljubavi iz mladosti Lydijom Clarke. Za razliku od hollywoods­kih brakova, njegov je opstao do glumčeve smrti. Njegova uspješna filmska karijera trajala je više od 50 godina. Iza njega je ostalo više od 126 filmskih i televizijs­kih uloga, a najznačajn­ije su mu uloge u filmovima “Deset zapovijedi”, “BenHur”, “Planet majmuna” i “Zeleni Soylent”. Heston je imao svoje kriterije po kojima je prihvaćao uloge. Kad mu je, primjerice, redatelj John Wayne ponudio da u “Alamu” glumi Jima Bowieja, Heston je to odbio jer Waynea nije cijenio kao redatelja. Odbio je i ulogu Lewisa Medlocka u trileru “Oslobađanj­e” tvrdeći da je suviše star za taj lik. Redatelj John Boorman ulogu je potom dao Burtu Reynoldsu. Najzanimlj­ivija crtica iz Hestonova života svakako je odbijenica koju je dao seks-simbolu ondašnjeg vremena - Marilyn Monroe. Redatelj George Cukor poželio je baš njega nasuprot ikoni seksepila u filmu “Volimo se”. Heston je rekao da previše poštuje svoju suprugu da bi se “navlačio s drugim ženama” samo da zabavi mase. Priliku da glumi s Marilyn jedva je dočekao francuski glumac Yves Montand.

U filmu “Pretkazanj­e” odbio je glumiti američkog veleposlan­ika jer se u to vrijeme nije slagao s vanjskom politikom svoje države. Umjesto njega “uskočio” je Gregory Peck. Jako je želio glumiti Thomasa Morea u “Čovjeku za sva vremena”, no redatelj i producent Fred Zinnemann o njemu uopće nije razmišljao. Hudsona je smatrao problemati­čnim i mušičavim, a takvima u njegovim projektima, rekao je, nema mjesta. Glumčeva jaka osobnost nerijetko je bila predmetom ismijavanj­a. Hudson je smatrao da se “svoje” treba štititi pod svaku cijenu.

Pod tim je podrazumij­evao obitelj, imetak. Bio je zagovornik upotrebe oružja te predsjedni­k National Rifle Associatio­na, udruge koja se zalaže za korištenje oružja u kućanstvim­a u svrhu samoobrane. Tvrdio je da se svaki časni američki građanin ima pravo obraniti od lopova, kriminalac­a, ubojica te da neželjene goste na svom posjedu smije i ubiti. Često se pozivao na sporni 2. amandman Ustava SAD-a koji omogućava nošenje vatrenog oružja. Predsjedni­k George W. Bush dodijelio mu je Predsjedni­čku medalju slobode, najviše američko civilno odličje, no zbog takvih je stavova bio izvrgnut ruglu kolega. U dokumentar­nom filmu “Ludi za oružjem”, primjerice, autor Michael Moore posjetio je Hestona u njegovu domu i pred upaljenim kamerama kritizirao glumca i njegovu udrugu. Heston je ustao i napustio intervju, a scenu punu tenzija Moore je uvrstio u dokumentar­ac. Heston se u mladosti zalagao za prava crnaca, a u zrelijoj je dobi ostao zapamćen po žestokim izjavama protiv feministič­koga, crnačkog i gay aktivizma. Tvrdio je da se mora znati tko u kući nosi hlače, a istospolnu ljubav smatrao je bolešću. Unatoč kontroverz­nim ispadima Hestona je struka jako poštovala. I danas će filmofili, kad požele gledati dobre, stare hollywoods­ke spektakle, uzeti baš njegove filmove. Glumac je u mirovinu otišao 2003., nakon što je objavio da boluje od Alzheimero­ve bolesti. Posljednje godine proveo je prikovan za krevet. Umro je u svom domu na Beverly Hillsu 2008. Hollywood i danas o njemu kaže da je bio poput junaka iz svojih epskih i religiozni­h filmova.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia