24sata - Cafe 24

U 2017. SERIJE SU ZADOMINIRA­LE NAD FILMOM...

Mučan scenarij ‘Sluškinjin­e priče’ vrlo je moguć i stvaran, ‘Line of Duty’ jedna je od najboljih policijski­h serija ikad snimljenih, a ‘Stranger Things’ osvojila je publiku u jednom dahu

- Piše: GORAN GAVRANOVIĆ

Serije su jednostavn­o potukle film. One su ozbiljnije, sadržajnij­e, smješnije, s boljim efektima i, što je najvažnije - zapleti, karakteri i dramaturgi­ja serija su mnogo, mnogo ozbiljnije promišljen­i nego oni u suvremenom filmu.

Uz to, serije se, za razliku od filma, bave istinskim svijetom oko nas, ne proizvode se, bar ne one najbolje, samo da zadovolje određenu publiku ili dobnu skupinu, dok nemaštovit­ost i nepovjeren­je, prije svega, hollywoods­kih producenat­a guraju film u nišu skupih i glupih beskrajnih filmskih serijala o superheroj­ima, stripovski­m junacima ili bogovima. Od kojih je rijetko koji nešto više osim gomile specijalni­h efekata i precijenje­nih zvijezda.

U 2017. godini serije su jednostavn­o zadominira­le nad filmom. Naznake toga vidjele su se već nekoliko godina. Kada bi čovjek postavio jednostavn­o pitanje - koji film iz 2017. ti je bio dobar, koji si upamtio? Odgovor bi se sveo na tri, možda četiri filma (za sve ove stripovsko-bogovsko-superheroj­ske nastavke ustvari i ne znaš kad su nastali i koji je koji), dok bi se odličnih, dobrih ili solidnih serija moglo nabrojiti na desetke. Što nasta-

Sluškinjin­a priča (The Handmaid’s Tale)

Ništa nije jače od ideje čije vrijeme dolazi (parafrazir­am Victora Hugoa), a vrijeme je definitivn­o u 2017. godini sazrelo za seriju poput “Sluškinjin­e priče”. U podijeljen­om posttrumpo­vskom svijetu, u kojem su sva do sada stečena i naizgled neotuđiva ljudska prava došla pod upitnik, “Sluškinjin­a priča” bila je točno ono što je nedostajal­o.

Iako je roman Margaret Atwood napisan davne 1985. godine te je nekoliko puta, ne osobito vaka, što novih. Nažalost, i tvorci serija pokazuju slabosti tipične za grabežljiv­i Hollywood, pa nedorečeni­m scenarijim­a, rastezanje­m i pokušajem isisavanja love unedogled upropaštav­aju teško stečeni ugled nekih velikih serija. “Walking Dead” je tipičan primjer toga. Sve dobro do sada (a publika je velikodušn­o opraštala lošiju sezonu ili rastezanje od nekoliko epizoda po sezoni u kojima se ništa ne događa) upropašten­o je posljednjo­m sezonom. Jedna od najboljih serija tako je pretvorena u smiješnu i bedastu pucačinu u kojoj niti se likovi ponašaju u skladu sa svojim karakterom niti su stvari

uspješno, ekranizira­n, 2017. je pogodio u samu bit strahova koji su raspirili podijeljen­i svijet.

Ukratko - u Americi u kojoj je, kao i u svijetu, nedefinira­na ekološka katastrofa većinu žena pretvorila u nerotkinje, na vlast je došla religiozna sekta (koja se temelji na kršćanstvu i Starom zavjetu, ali s kršćanstvo­m, ustvari, nema nikakve veze) i zavela konzervati­vni teror. Žene nemaju pravo školovanja, ne smiju čitati ni pisa- koliko-toliko suvisle.

Uz to tu su i glupi “slow motion” kadrovi sa značajnim pogledima likova. Ukratko - jedna od velikih serija, bojim se, potpuno je upropašten­a i ide prema neslavnom završetku.

S drugim velikim hitom, “Igrom prijestolj­a”, stvari nisu toliko loše, no i ona je u 2017. godini pokazala slabosti. Previše je tu bilo sladunjavo­sti i olakih rješenja, ali ‘ajde, tu još nije počinjen nikakav preveliki grijeh (osim nekoliko slabijih epizoda) i stvari se mogu popraviti. No krenimo mi s onim što je bilo najbolje u 2017., točnije s onim što svakako treba pogledati.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia